fbpx

Dostanou nás, ještě než se narodíme. Mikroplasty se objevují už v placentách 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zdravotní dopad mikroplastů na novorozence zatím vědci přesně neznají. Můžou ale prý i zpomalit růst plodu. V placentách byly v roce 2019 objeveny už i částice, které znečišťují ovzduší

Zveřejněno: 4. 9. 2022

Částice se do těl matek a poté na jejich plod dostaly pravděpodobně prostřednictvím trávicí a dýchací soustavy. Mikroplasty byly objeveny během studie v Římě v placentách čtyř zdravých žen, které prožily normální těhotenství a poté i porod. Mikroplasty byly detekovány v placentě na straně matky i plodu. Dopad mikroplastů v těle lidí na jejich zdraví není dosud obecně znám. Vědci ovšem tvrdí, že mikroplasty mohou nést chemikálie, které by mohly způsobit dlouhodobé poškození plodu nebo narušit vývoj jeho imunitního systému.

V placentách čtyř matek byly objeveny desítky plastových částic, ovšem je třeba přihlédnout k faktu, že analyzovány byly asi jen čtyři procenta každé placenty, což naznačuje, že celkový počet mikroplastových částic v placentách bude mnohem vyšší.

Projdou krví

Analyzované částice byly modré, červené, oranžové nebo růžové barvy a mohly pocházet třeba z obalů, barviv, kosmetiky a hygienických výrobků. Objevené mikroplasty byly většinou velikosti 10 mikronů (0,01 mm), což znamená, že jsou dostatečně malé na to, aby mohly cestovat krevním řečištěm.

Je známo, že lidé i zvířata malé částice plastů konzumují v jídle a vodě a také je vdechují.

Ve studii provedené v římské nemocnici a publikované v časopise Environment International vědci dospěli k závěru, že vzhledem k zásadní roli placenty při vývoji plodu, kdy placenta působí jako rozhraní mezi vnitřním a vnějším prostředím, je přítomnost potenciálně škodlivých plastových částic velmi znepokojující. Aby bylo možné posoudit, zda přítomnost mikroplastů může vyvolat imunitní reakce nebo může vést k uvolnění toxických kontaminantů, jež způsobují nevratná poškození plodu, je třeba dalšího zkoumání u většího počtu těhotných žen.

Od Everestu po oceány

Potenciální účinky mikroplastů na plod prý zahrnují i zpomalení jeho růstu. Částice nebyly nalezeny v placentách dvou dalších žen ve studii, což může být způsobeno odlišnou fyziologií, stravou nebo životním stylem těchto žen. Znečištění mikroplasty každopádně zasáhlo všechny části planety, od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány. Je známo, že lidé i zvířata malé částice plastů konzumují v jídle a vodě a také je vdechují.

Jejich účinek v lidském těle zatím není úplně znám, ale vědci tvrdí, že je nutné tento problém prozkoumat a vyhodnotit, zejména u kojenců. Před několika měsíci vědci zjistili, že děti krmené umělým mlékem z plastových lahví spolykají miliony částic denně. A už v roce 2019 vědci objevili částice, které obvykle znečišťují ovzduší, v placentě. To naznačuje, že už i nenarozené děti jsou vystaveny vzduchu znečištěnému dopravou a spalováním fosilních paliv.

Související…

Jak zastavit znečišťování oceánů plasty? Nejlepší by bylo nejíst ryby
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...