fbpx

Každý sobec není narcis. Narcisté se ovšem vždy projeví. Zvlášť při rozchodu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Narcistické osobnosti ze všech a ze všeho nejvíce milují sebe a jde jim především o jejich vlastní blaho. Od toho se potom odvíjí i způsoby, jimiž se rozcházejí. Cílem je, aby z rozchodů právě oni nevyšli jako ti špatní

Zveřejněno: 5. 6. 2022

Většina lidí narcistu hned na začátku vztahu nepozná. Jeho (nebo taky jejích) osobnostních rysů, jako je nedostatek empatie, vysoká potřeba pozornosti a extrémní citlivost vůči jakékoliv kritice, si jejich partner všimne až později. Svého narcistického partnera odhalíte například tehdy, když vám nové oblečení pochválí teprve poté, co si všimne, že jej obdivují i všichni ostatní. Reputace tak díky vašemu novému outfitu totiž stoupá i jemu. Nebo vás začne obviňovat z něčeho, co rozhodně není jeho, ale pouze a pouze vaše chyba. Až potom přichází rozchod, který z vašeho pohledu zapůsobí jako podivná tečka za celým tím podivným vztahem.

Každý sobec není narcis

Ne každý „narcis“, který se rád předvádí v práci nebo kdekoli jinde, trpí narcismem.  Narcistická porucha osobnosti je nemoc. A takto nemocní lidé se velmi typicky chovají právě při rozchodu. Snaží se partnera dostat do role toho zlého a je jim úplně jedno, jak to snese. To, jak se takový pravý narcista při rozchodu chová, se projevuje čtyřmi způsoby.

1. Casanova

Pokud máte co do činění s narcisem „typu Casanova“, můžete jisté známky odhalit již v průběhu vztahu. Nejeví o vás přílišný zájem. Zdá se vám, že mu jde jen o sex a o to, aby s vámi vypadal dobře před přáteli. Takový člověk většinou patří mezi ty, kteří rozchody iniciují, a často to dělají velmi krutým způsobem.

Slyšela jsem o rozchodech s narcisy, kteří své partnery v prudkém dešti vyhodili z domu na ulici nebo je donutili vystoupit z auta na okraji dálnice.

Třeba vás začne podvádět a počká si, až na to sami přijdete, a stanete se těmi, kdo vztah ukončí. Takže to bude vlastně vaše vina a ne jeho. Nebo před vámi na večírku okatě flirtuje s osobnostmi opačného pohlaví, a dokonce se s nimi domlouvá, jako kdybyste tam vůbec nebyli, čímž vás prakticky dožene ke stejnému řešení jako v prvním případě.

2. Vyhazovač

Spousta vztahů končí velkými hádkami pozdě v noci, většinou jsou ale partneři schopní přečkat noc pod jednou střechou a odejít až ráno. Rozchod s narcisem ale vypadá jinak. „Slyšela jsem o rozchodech s narcisy, kteří své partnery v prudkém dešti vyhodili z domu na ulici nebo je donutili vystoupit z auta na okraji dálnice,“ vysvětluje pro magazín The Healthly psycholožka a spisovatelka zaměřující se na narcistickou poruchu osobnosti Elinor Greenbergová.

Proč vlastně narcisté jednají tak egoisticky? „Sebe sama si váží více než ostatních a myslí si, že si zaslouží, aby se s nimi také lépe zacházelo,“ říká doktorka Greenbergová.

3. Zranitelný

Narcisté věří, že jsou oběťmi života, a že když se něco zvrtne, může za to někdo jiný. Z toho důvodu často odmítají být tím padouchem, který ukončí vztah, a místo toho do této role staví partnera. „Takové osoby se budou podvědomě chovat tak, abyste je opustili, a když to nakonec opravdu uděláte, budou dělat hloupé a tvrdit vám, že oni by od vás nikdy neodešli,“ objasňuje doktorka Greenbergová.

Taková strategie se často objevuje u podskupiny narcistů, kterým se říká „zranitelní“. Takoví jedinci chrání sebe sama a bojují za uznání, protože si myslí, že jim jej svět dluží. Tyto boje se ovšem odehrávají na mentální a emocionální úrovni, protože tito narcisté se bojí čelit lidem napřímo a tváří v tvář. Proto vás raději postaví do pozice toho, kdo chce vztah ukončit, aby nemuseli takto přímočaře jednat sami, a znevážit tak ve vlastních očích své postavení a představu o sobě samém jako o dobrotivém a dokonalém člověku.

4. Recyklátor

Ačkoliv se to tak na první pohled nemusí jevit, tento způsob rozchodu je možná tím nejnebezpečnějším a nejkrutějším. Narcista se s vámi naoko rozejde s tím, že můžete zůstat přáteli. Jenže realita je taková, že se dál scházíte, on je k vám moc milý, jen oficiálně nemáte nálepku „partneři“.

Takových „partnerů“ ale narcisté mívají více. „To jsou narcisové recyklátoři,“ vysvětluje doktorka Greenbergová. „Snaží se udržet najednou několik potenciálních partnerů, obvykle 3 až 5 lidí, z nichž jsou všichni rádi, že je vidí. Když se potom na jednoho naštvou, mohou jít za dalším.“

Související…

Na opatření by kašlal i Hitler: Jak reagují lidé s temnou osobností na pandemii
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: The Healthy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...