fbpx

Seriály typu Hra na oliheň nás připravují o spánek i zdraví, tvrdí odborníci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Děsivé seriály, jako je například Hra na oliheň, podle vědců způsobují noční můry a podporují nespavost. Útočí totiž přímo na naše podvědomí

Zveřejněno: 27. 5. 2022

Dětské hry plné násilných zvratů, armáda temných maskovaných mužů se zbraněmi a obyčejní lidé na pokraji finančního krachu, kteří bojují o holý život. To je náplň seriálu z dílny Netflix Hra na oliheň, který byl mezi diváky neobyčejně populární koncem roku 2021. A právě takový seriál je podle psychologů a spánkových lékařů modelovým příkladem pořadu, který narušuje spánek, a to z velmi jednoduchého důvodu – proniká do našeho podvědomí a probouzí hluboké a zakořeněné strachy, o kterých běžně nemluvíme.

Když sledujeme něco, co v nás rezonuje (ať proto, že jsme dojatí, nebo hluboce znepokojení), ony pocity v nás zůstanou, a to zejména v případě, že jsme sledovali podobný výjev, situaci, seriál, pořad nebo představení několikrát za sebou v krátkém čase. 

Obsah našich snů koreluje s našimi denními starostmi, ale ukazuje se vizuálněji, emotivněji, méně lineárně a méně logicky.

Z toho důvodu jsou podle Michaela Grandnera, ředitele programu výzkumu spánku a zdraví na University of Arizona v Tucsonu, seriály typu Hry na oliheň skvělým prostředkem pro vyrábění nočních můr a probdělých nocí plných potu a stresu. „Ponoříte se do děje, sžijete se s postavami. Je to pro vás jako emocionální horská dráha a vaše mysl to všechno musí zpracovat,“ vysvětlil pro Everyday Health.

Přehnaná verze reality

Ve spánku mozek zpracovává, co se vám přes den přihodilo, a některé záležitosti ukládá do paměti. To se podle spánkových odborníků může odrazit právě ve snech. 

„Obsah našich snů koreluje s našimi denními starostmi, ale ukazuje se vizuálněji, emotivněji, méně lineárně a méně logicky,“ vysvětlila Everyday Health Deirdre Barretová, psycholožka působící na Harvard Medical School a autorka knihy Pandemic Dreams, v níž mimo jiné podrobně popisuje společná témata, která se v lidských snech objevují od nástupu covidové pandemie.

Znepokojivé vzpomínky

Podle zástupců organizace Sleep Foundation hraje spánek klíčovou roli v tom, jak a proč si vytváříme vzpomínky a ukládáme určité informace do dlouhodobé paměti. Předpokládá se, že sny pomáhají s konsolidací vzpomínek, zpracováváním emocí a prováděním duševního úklidu katalogizací myšlenek, pocitů a vzpomínek.

„Pokud jsou informace, které mozek katalogizuje, znepokojivé, jako například ze znepokojivého televizního pořadu, pak dává smysl, že jsou znepokojivé i sny, jež se nám po takovém prožitku zdají,“ konstatuje Barretová.

Oberou vás o spánek

Stres a úzkost, stejně jako trauma, nadužívání omamných látek nebo nedostatek spánku jsou podle vyjádření odborníků Mayo Clinic jasnými spouštěči nočních můr, podobně jako neřešené nebo potlačované emoce.

Výsledky studie publikované v roce 2017 v magazínu Dreaming potvrdily, že jedinci, kteří se v bdělém stavu potýkají s negativními emocemi typu smutku, strachu, hněvu a úzkosti, zažívají odlesky těchto pocitů ve snech, a to zejména v případě, že je v bdělém stavu potlačují. Seriál Hra na oliheň přesně takové pocity vyvolává. Proto pokud chcete klidně spát, neměli byste pořady podobného typu podle spánkových lékařů sledovat.

Související…

Čtyři, šest, osm? Kolik hodin bychom měli spát, aby ráno mozek správně fungoval
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Everyday Health

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...