fbpx

Twitter jako válečná zbraň: Jak s Putinem bojuje mladý ukrajinský ministr 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Nejmladší ukrajinský ministr Michajlo Fedorov vede ze svého podzemního krytu na tajném místě v Kyjevě digitální válku s Ruskem. Pomocí Twitteru naléhá na ředitele velkých firem, aby ukončili vztahy s Moskvou. Vytváří také ukrajinskou IT armádu, jejímž úkolem je vést proti Rusku kybernetickou válku

Zveřejněno: 24. 3. 2022

Zatímco ukrajinská armáda a občané bojují s postupujícími ruskými jednotkami v ulicích, ministr pro digitální záležitosti Michajlo Fedorov vede z úkrytu útoky virtuální. Jako zbraň preferuje sociální sítě, konkrétně Twitter, jehož prostřednictvím naléhá na šéfy nadnárodních společností, jako jsou Apple, Google, Meta, Twitter, YouTube, Microsoft, Sony nebo Oracle, aby Rusko odstřihli. A daří se mu to. Jak informuje BBC, tak díky Fedorovově aktivitě už oznámení o pozastavení služeb a obchodů v Rusku oznámili giganti jako PayPal, Samsung nebo Nvidia.

O veškerém dění a novinkách v této oblasti Fedorov informuje na svém Twitteru, který je díky tomu v tomto směru spolehlivějším zdrojem než veškerá média. Kromě Twitteru Fedorov k šíření svých zpráv využívá i další sítě, jako jsou Facebook, Instagram a Telegram, kde má dohromady asi půl milionu sledujících.

Twitter je náš chytrý a mírový nástroj ke zničení ruské ekonomiky.

Do propuknutí krize se na internetu vyjadřoval především ukrajinsky, s počátkem invaze přešel na Twitteru na angličtinu, díky níž mají jeho příspěvky ještě větší dosah. „Twitter je náš chytrý a mírový nástroj ke zničení ruské ekonomiky,“ sdělil BBC mailem. Fedorovova tisková mluvčí zase informovala o tom, že jeho mladý tým má desítky nápadů, které se ministerstvo snaží rychle realizovat. Některé z nich jsou ovšem poněkud kontroverzní.

Přes 270 tisíc bojovníků

Znepokojení vyvolalo zejména spuštění IT armády Ukrajiny, k níž se přiřadily i tisíce hackerů z celého světa. Na Telegramu má tato skupina na 270 tisíc členů. Sám Fedorov se ovšem pro BBC vyjádřil tak, že se rozhodně jedná o lepší techniku řešení válečného konfliktu, než představuje užití tanků.

„IT armáda je namířena proti digitálním a online zdrojům ruských a běloruských obchodních korporací, bank a státních webových portálů. Zastavili jsme provoz webového portálů ruských veřejných služeb, burzy, webů a hlavních médií,“ informoval. Podle BBC se může někomu zdát, že jde převážně o kybernetický „vandalismus na nízké úrovni“, ale Fedorovův tým výslovně vyzývá i k útokům na železniční a energetické sítě, které by v případě úspěchu mohly způsobit škody civilistům.

Jako bombardovat Drážďany?

Některé lidi z oblasti kybernetické bezpečnosti proto aktivity ukrajinského ministra dokonce znepokojují. Ani v těchto případech by se ale nejednalo o ničení životů civilistů, s čímž si Vladimir Putin hlavu příliš neláme. Navíc ve válce je třeba činit těžká a mnohdy kontroverzní rozhodnutí. Například Winston Churchill musel navždy čelit obviněním neopodstatněnosti příkazu pálit na lodě někdejších spojenců Francouzů z obavy, že padnou do rukou Němců a Italů, nebo bombardovat Drážďany.

Zátěž, která spočívá na bedrech vrcholných politiků hájících autonomii a bezpečí vlastní země před výpady agresora během války, si ale málokdo dokáže skutečně představit, a tak se podobná hodnocení podobných činů mnohdy ukazují jako lichá nebo přehnaná.

Nad Fedorovovým rozhodnutím shromáždit hackery a vyslat je do boje proti Rusku vyjádřila pro BBC znepokojení například Suzanne Spalfingová z Centra pro strategická a mezinárodní studia s tím, že se jedná o velmi tenký led, který by mohl přinést mnoho potenciálních kaskádových důsledků a přispět k rychlé eskalaci už tak dost žalostné situace. Návrh naopak podpořil Dmytro Makovskyj, ukrajinský místopředseda Státní služby speciálních komunikací, který k tomu BBC řekl, že světový řád se změnil v den zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února, a Putin tak sám přenastavil do té doby poměrně ustálená pravidla hry.

Související…

Ukrajina: Co tam vlastně Putin chce získat?
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...