fbpx

Proč mají slepičí vejce různé barvy? A souvisí barva skořápky s kvalitou obsahu? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jíte vejce? Pak pravděpodobně dáváte přednost určité barvě jejich skořápek z důvodů, které nedokážete vysvětlit. Co se za barvami skořápek slepičích vajec skrývá?

Zveřejněno: 31. 1. 2022

Někteří lidé kupují pouze hnědá vejce, protože věří, že jsou „zdravější“ nebo „přírodnější“ než vejce bílá. Kde se tento mýtus vzal a je za ním něco víc než marketing prodejců? Co vlastně dělá slepičí vejce bílým, hnědým, zeleným, modrým nebo růžovým a hraje barva skořápky vůbec nějakou roli?

Tak zaprvé: Barva skořápky vám neřekne absolutně nic o tom, co uvnitř vejce je. Pokud jde o chuť a nutriční obsah, všechna slepičí vejce jsou víceméně stejná. Vlastnosti, díky kterým jsou některá vejce lahodnější než jiná, jako je extra velikost, sytě žluté žloutky a bohatší chuť, jsou většinou výsledkem toho, co kuře, které je sneslo, v té době jedlo, a vlastností prostředí, ve kterém žilo.

V obchodě je to jedno

Vejce snesená „šťastnými“ a volně chovanými slepicemi, které jedí zbytky od stolu, vždy porazí v kvalitě ta z továrního chovu prodávaná v supermarketu. Ale v obchodu se bílá vejce od těch hnědých vedle na polici nijak neliší. Tady bychom se možná mohli vypořádat i s další běžnou mylnou představou. Bílá vejce nejsou původně vejce hnědá, která byla vybělena.

Různá plemena slepic snášejí různě zbarvená vejce. Většina komerčně chovaných slepic snáší bílá vejce.

Pokud jsou všechna vejce uvnitř stejná, proč mají tolik různých barev skořápek? Je to docela jednoduché. Různá plemena slepic snášejí různě zbarvená vejce. Většina komerčně chovaných slepic jsou z plemena leghornek, ta snáší bílá vejce. Proto má taky většina vajec v obchodě s potravinami bílé skořápky. Ovšem existují desítky různých plemen slepic, z nichž některá povrch vajec předtím, než je snesou, obarví určitým pigmentem.

Jak vzniká skořápka

Není jasné, proč jedno plemeno tvoří hnědý skořápkový pigment, zatímco jiné může klást zelená či modrá vejce. Nicméně samotný proces kladení vajec je poměrně dobře známý. Vaječné skořápky se tvoří v děloze slepice, což je předposlední část reprodukčního systému ptáků. Poslední částí je pochva, kde dochází k samotné snůšce.

Tvorba skořápky trvá asi 20 hodin a během několika posledních dochází právě k usazování pigmentu.

Skořápková žláza v děloze dává vajíčkům barvu. Podle sofistikovaného blogového příspěvku z webu Michigan State University na téma „obsah slepičího vejce“, který nijak nezastírá, že ptačí vejce je vlastně pořád tak trochu neprobádaná věc, trvá tvorba skořápky asi 20 hodin a během několika posledních dochází právě k usazování pigmentu.

Ať už kupujete vejce v obchodě, nebo je sbíráte doma v kurníku, krásná vejce jsou prostě krásná. Barva skořápky stojí za zvážení a pozornost pouze tehdy, když řešíte plemena, která chcete chovat. Je to jen jedna z mnoha vlastností, které dělají plemeno jedinečným. Vejce jsou jen vejce, a dokud je nerozklepnete na pánvičku, nevíte, co vás čeká. A to, co pak vyhodíte, je vlastně jedno.

Související…

Život v kleci: Jak vybírat vejce, abychom ochránili důstojnost slepic
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...