fbpx

Sierra Leone prodala pláž i s pralesem Číňanům. Ti chystají továrnu na rybí moučku 1 fotografie
Takhle vypadají pláže v africké Sierra Leone. Tedy prozatím (zdroj: Shutterstock)

Vláda Sierra Leone uzavřela s Čínou dohodu o výstavbě průmyslového rybářského přístavu na ploše 100 hektarů pláže a chráněného deštného pralesa. Jde o katastrofu pro lidi i přírodu, tvrdí oponenti stavby

Zveřejněno: 19. 5. 2021

Národní park na poloostrově Western Area je domovem ohrožených druhů, včetně vzácné antilopy chocholaté a luskounů. Vody jsou bohaté na sardinky, barakudy či ryby druhu kanic gauza. Místní rybáři dodávají 70 % ryb na domácí trh. Poté, co se na sociálních médiích začaly šířit zprávy o továrně na rybí moučku s přístavem, jež mají vyrůst pod patronátem Číňanů, tak místní ministerstvo pro rybolov dohodu jen potvrdilo a jen upřesnilo, že nakonec půjde o přístav pro plavidla lovící tuňáky a další větší rybářské lodě.

Vláda uvedla, že pláž, jedna z mnoha podél 400 kilometrů dlouhého pobřeží země, byla nejvhodnějším místem pro stavbu, a prozradila, že ministerstvo financí vyčlenilo kompenzační balíček ve výši skoro milionu britských liber pro místní vlastníky půdy.

Nejvhodnější místo?

Dvě zdejší organizace zaměřené proti projektu – Institute for Legal Research and Advocacy for Justice a Namati Sierra Leone – napsaly vládě podle zákona o právu na přístup k informacím z roku 2013 a požadují studie o posouzení vlivu na životní prostředí a sociální dopady. Žádají také důkazy, že pláž byla, jak vláda tvrdí, "nejvhodnějším místem pro stavbu". Rovněž chtějí vidět grantovou dohodu mezi Čínou a Sierrou Leone.

Ohroženo je několik vzácných ekosystémů, například pláž v zátoce Whale Bay, kde je možné pozorovat velryby a delfíny.

James Tonner, který vlastní pozemek v místní oblasti Black Johnson, napsal otevřený dopis prezidentovi Juliovi Maada Biovi a vyzval jej, aby zasáhl a stavbu zastavil. Podle Tonnera jde o blížící se nezvratnou katastrofu. Zničen by byl nedotčený deštný prales, vydrancována populace ryb a znečištěna místa, kde se ryby rozmnožují. Ohroženo je několik vzácných ekosystémů, například pláž v zátoce Whale Bay, kde je možné pozorovat velryby a delfíny.

Podhodnocené bohatství

Tonner, který žije v Londýně, založil crowdfundingový projekt, aby mohl financovat soudní přezkum dohody. Vláda by podle něj mohla jednat protiústavně, pokud by půdu majitelům vyvlastnila, protože ústava vyžaduje, aby každý takový krok byl ve veřejném zájmu. A to podle Tonnera v tomto případě neplatí, protože bude zničena cenná přírodní lokalita. Odškodnění stanovené vládou je prý navíc asi třicetkrát nižší než tržní hodnota půdy.

Místní se bojí znečištění, oleje v moři a hluku z obřích lodí. Tradiční rybáři nebudou mít kde lovit a poškozeni budou i ti, kteří pracují v turismu. Emma Kowa Jallohová, ministryně rybolovu, trvá na tom, že plán byl zaměřen na přístav a ne na továrnu na rybí moučku. O tom, co Číňané vlastně postaví, mnozí místní pochybují a bojí se nejhoršího, tedy továrny na výrobu rybí směsi ke krmení prasat, která vydrancuje zásoby ryb široko daleko. Čína poskytne grant, Sierra Leone půdu. Půlku pozemku už stát nakoupil, druhou půlku kvůli stavbě vyvlastnil.

Související…

K uzavření globální dohody o fosilních palivech vyzývá 100 nobelistů i Dalajláma
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...