fbpx

Mezi těmi, kdo podepíší dopis světovým vůdcům požadujícím rychlý přechod k obnovitelné energii, je kromě špičkových vědců z různých oborů i tibetský duchovní

Zveřejněno: 30. 4. 2021

Smlouva o eliminaci fosilních paliv, která by měla řešit klimatickou krizi, je dílem odborných i laických aktivistů v oblasti boje za lepší klima. V otevřeném dopise světovým vůdcům bývalí prezidenti, vědci, romanopisci a náboženští vůdci vyzývají vlády, aby se zavázaly k rychlému a spravedlivému přechodu od fosilních paliv. Transformační plán by měl zajistit, aby všichni na celém světě měli přístup k obnovitelné energii.

„Změna klimatu ohrožuje stovky milionů životů, živobytí na všech kontinentech a ohrožuje tisíce druhů. Spalování fosilních paliv, tedy uhlí, ropy a zemního plynu, je zdaleka největším přispěvatelem znečištění,“ uvádí se v dopise. Jeho signatáři jsou odborníci v oblasti udržování míru, lidských práv, bezpečnosti, ekonomiky, literatury či přírodních věd a říkají, že jsou zasaženi velkou morální otázkou naší doby, tedy klimatickou krizí a ničením přírody.

Fosilní paliva musí být držena tam, kde jsou, tedy v zemi.

„Řešení je jasné,“ píše se v dopise. „Fosilní paliva musí být držena tam, kde jsou, tedy v zemi. Osobnosti, nikoli průmysl jako takový, mají moc a morální odpovědnost podniknout odvážné kroky k řešení této krize.“ Dopis, který předchází klíčové mezinárodní konferenci o klimatu, jež se letos bude konat v Glasgow, vyzývá světové vůdce, aby zastavili jakékoli nové rozšiřování těžby ropy, plynu a uhlí. A aby ukončili těžbu fosilních paliv spravedlivým a nestranným způsobem a investovali do transformačního plánu k zajištění globálního přístupu k obnovitelné energii.

Teď je ten správný čas

Za výzvou stojí skupiny ekologických aktivistů a think-tanky z celého světa. V dopise o podpoře, zaslaném politickým vůdcům, píší, že požadavky nositelů Nobelovy ceny „odrážejí výzvu miliard lidí po celém světě k rychlému a spravedlivému jednání o klimatické krizi“.

Myšlenku smlouvy o nešíření fosilních paliv poprvé vznesli Andrew Simms z New Weather Institute a Peter Newell ze Sussex University prostřednictvím deníku Guardian v roce 2018. Simms tehdy napsal: „To, že tolik nositelů Nobelovy ceny z oblasti chemie, fyziky, medicíny a udržování světového míru veřejně podporuje principy smlouvy o fosilních palivech, ukazuje, že je to myšlenka, jejíž čas právě nadešel. Návrh usnadňuje plnění cílů v oblasti klimatu tím, že stanoví tlustou čáru pro další průzkum a těžbu fosilních paliv, rychle předkládá alternativy v podobě obnovitelné energie, a činí tak prostřednictvím spravedlivých globálních mechanismů.“

Související…

Znečištěné ovzduší je pro organismus člověka stejně zhoubné jako infekce
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...