fbpx

Vědci si chtěli vyzkoušet, zda jednoduché videohry dokáže hrát někdo o něco vývojově níž, než je člověk či opice. K pokusu si vybrali čtyři prasata, která podle všeho mají ráda legraci. A všem čtyřem čuníkům se dařilo hru docela dobře ovládat rypákem

Zveřejněno: 7. 4. 2021

Protože nešlo o zabíjačku jako v Osvětimanech, mohli si vědci prasata pojmenovat. Hamlet, Omelette, Ebony a Ivory se brzy pomocí rypáku a joysticku naučili šoupat kurzorem po obrazovce počítače a narážet s ním do bannerů. Když se jim povedlo kurzor dotlačit ke "zdi", vždy za to dostali odměnu. Všechna čtyři prasata hru pochopila a začala je bavit natolik, že v ní pokračovala i ve chvíli, kdy se rozbil dávkovač odměn, konkrétně tedy pamlsků. Vědci přitom považují už samotnou skutečnost, že prasata chápou souvislost mezi joystickem a pohybem kurzoru na obrazovce, za velkou věc. Fakt, že zvířata hru hrála i bez toho, že by dostávala jakoukoli odměnu, podle vědců navíc dokazuje, že je to prostě bavilo. Stačilo jim prý to, že jim vědci fandili a povzbuzovali je, aby hrála dál a dál.

„Ten výzkum je tedy důležitý i z toho pohledu, že dokazuje, jaký má na všechny vnímající bytosti vliv, jak s nimi interagujeme a co s nimi děláme,“ uvedla vedoucí výzkumu, doktorka Candace Croneyová. Samotná skutečnost, že prasata mohou vůbec hrát videohry, je přitom podle ní pozoruhodná. Jejich končetiny k tomu totiž nejsou vůbec přizpůsobené. A pro prasata to také rozhodně nebylo snadné.

Minecraft ještě ne

Ze dvou yorkshirských prasat byl Hamlet lepší než Omelette, ale obě prasata se snažila řešit těžší a těžší úkoly. U dalších dvou menších prasat se projevily větší rozdíly. Zatímco Ivory dokázala dosáhnout cíle za 76 % vymezeného času, Ebony to dokázal jen za 34 % času. Vědci však byli spokojeni s tím, že pokusy prasat byly cílené a soustředěné, nikoli náhodné. To znamená, že prasata do určité míry získala přehled o vztahu mezi joystickem a pohybem kurzoru na obrazovce.

Stejný druh experimentu byl totiž vyzkoušen u šimpanzů a opic. Ti mají výhodu protikladných palců.

Kate Danielsová z Willow Farm ve Worcestershiru pro stanici BBC 4 uvedla, že i když na vědce mohl výzkum udělat dojem, nemyslí si, že schopnosti prasat budou překvapením pro někoho, kdo s nimi sám pracuje. Dodala, že sice nehrají Minecraft, ale jednoduchou hru mohou zvládnout.

Opice ve výhodě

Kate Danielsová také parafrázovala citát, který je často připisovaný Winstonu Churchillovi. „Psi k vám vzhlížejí, kočky se dívají dolů a prasata vám hledí přímo do očí.“ Dodala, že sama v prasečích očích vidí znaky inteligence.

prasatko1 bbc

Ebony se seznamuje s ovládáním pomocí joysticku


Přesto prasata nejsou pro člověka při hraní her partnerem, nezvládnou ani ty úkony, s nimiž si poradí inteligentní primáti. Stejný druh experimentu byl totiž vyzkoušen u šimpanzů a opic. Ti mají výhodu protikladných palců a byli schopni plnit mnohem náročnější požadavky vědců.

Související…

Indonéské opice umějí krást i vyjednávat. Za mobil chtějí velké výkupné
Kateřina Hájková

foto: repro BBC, zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...