fbpx

Nulová mimika, dlouhé pomlky, dikce mezi Marcellusem Wallacem a Klementem Gottwaldem – půjde nový americký prezident na Voight-Kampffův test?

Zveřejněno: 24. 1. 2021

Řekněme si to na rovinu. Cokoli je lepší než druhý barevný prezident, kterého Joe Biden ve funkci prezidenta Spojených států vystřídal. Nejspíš i neživý objekt. V tomto měl Joe Biden trochu jednodušší práci, protože být lepší než Donald Trump je jako soutěžit s Dominikem Haškem (nebo s autorem této glosy) o titul královny krásy. Jenomže po veliteli amerických (a možná i jiných) vojenských sil se toho požaduje trochu víc než po absolventovi vysoké školy života. 

V roce 2019 začala americká policie používat Voight-Kampffův test. Slouží k odhalování replikantů, tedy „geneticky upravovaných a biologicky vylepšených osob z organických substancí“. Probíhá systémem standardního rozhovoru, při kterém se měří pravidelnost a hloubka nádechů, srdeční pulz, červenání nebo pohyby očima. Otázky kladené při rozhovoru jsou schválně koncipovány tak, aby ve zpovídaném vybudily emoce – pokud se tak nestane, jedná se o replikanta. More human than human, zní heslo společnosti Tyrrell Corporation, která test začala používat.

A řekněme si upřímně: ten bordel, který bude muset Joe Biden uklízet, tlaky, se kterými se bude muset vyrovnat, jsou pro běžného smrtelníka nepředstavitelné. Rozdělená Amerika, problémy ve světě, pandemie covidu, jaderný kufřík u postele, na jedné straně lidový odpor vedený Šamanem QAnonem a Alexem Jonesem, na druhé straně revoluce v demokratických řadách, kdy s ním Alexandria Ocasio-Cortez odmítla mluvit – obzvlášť to poslední by zamávalo s leckterým chlapem.

Ne tak s Joe „Chladnokrevným“ Bidenem. Celý jeho inaugurační projev byl pronesen jedním tónem hlasu – až na pečlivě naskriptované pasáže, kdy naopak burcoval ke kolektivní soudržnosti. Jako by se v jeho hlavě střídali Marcellus Wallace, když Butchovi vysvětloval, že ve třetím kole půjde na prdel, a Klement Gottwald, který oznamoval, že se právě vrátil z hradu. Ve tváři se mu nepohnul ani jeden mimický sval. Přirozeněji než on se směje i Homer Simpson. Nikdy si neutřel pot, i když stojí v záři mohutných žhnoucích reflektorů. Čili jak dále? 

trump biden final final

Uklízet bordel po druhém barevném americkém prezidentovi bude nadlidský úkol


Je ovšem možné, že se jedná o promyšlený tah stratégů demokratické strany – viceprezidentkou se totiž stala Kamala Harrisová, která je kromě svých nezpochybnitelných politických schopností jedna z nejživějších (a také nejkrásnějších – sorry, AOC) osob, jež kdy v americké politice působily. Přirozená, rozesmátá žena tak tvoří dokonalou protiváhu ke strojově přesnému replikantnímu projevu svého kolegy. Takže všechno do sebe krásně zapadá. A je to možná dobře. Protože tu nálož práce, která na nové americké duo čeká, zvládne lépe emocí prostý replikant než obyčejný člověk. Takže godspeed, Joe, budeš to potřebovat.

Související…

Gates, Bezos či Sandbergová: Z Bidenova vítězství se radují i v Silicon Valley
Jan Handl

foto: White House, US Senate via Wikimedia Commons

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...