fbpx

Šéfové obřích technologických firem ze Silicon Valley slaví zvolení Joe Bidena příštím americkým prezidentem. A i když se to Donaldu Trumpovi asi moc nelíbí, považují výměnu v Bílém domě za hotovou věc

Zveřejněno: 10. 12. 2020

Nejvýznamnější postavy americké technologické scény (a zároveň nejbohatší lidé světa) nenechali veřejnost na své první povolební reakce dlouho čekat. Bidenův vztah s technologickým průmyslem budou (nejen) americká média pečlivě sledovat. Ovšem zatím se pozornost veřejnosti upírá stále ještě na Trumpa, který nepovažuje volby za uzavřenou záležitost.

Prostě tak, jak se čekalo, současný prezident Trump "to" určitě nedá zadarmo. Vedoucí představitelé velkých technologických podniků podle CNN prý dokonce hovořili o vydání společného prohlášení o tom, že korporátní Amerika s prezidentem nesouhlasí. Nicméně i jednotlivá vyjádření Bezose, Gatese či Sangbergové ukazují, že z jejich strany by na rozdíl od toho současného měla s novým prezidentem panovat spokojenost.

Vzkazy nejbohatších

Jeff Bezos, generální ředitel společnosti Amazon a nejbohatší člověk na světě, měl s Trumpem napjaté vztahy většinou kvůli Bezosově vlastnictví deníku Washington Post. Bezos v sobotu napsal, že v Bidenově zvolení vidí hlavně fakt, že jednota, empatie a slušnost nebyly zrovna charakteristikami "minulé éry". A samozřejmě Bidenovi pogratuloval. „Rekordní počet volících Američanů znovu dokázal, že naše demokracie je silná,“ napsal Bezos na Instagram.

Přišla chvíle, kdy Amerika udělala velký krok k vytvoření vlády, která odráží rozmanitost země, v níž žijeme.

Druhý nejbohatší člověk na světě, zakladatel Microsoftu Bill Gates, také vyslal signál, že prezidentský závod už skončil a Bidenovi na Twitteru pogratuloval ke zvolení. Gates byl ostrým kritikem Trumpových reakcí na koronavirus.

Dvojka Facebooku fandí Kamale

Sheryl Sandbergová, po Zuckerbegovi dvojka v hierarchii Facebooku, se stala ikonou mnoha žen díky tomu, jak vysoko to dotáhla. Sandbergová má dlouhodobě osobní blízký vztah s nově zvolenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a je si také jistá, že volební výsledek je definitivní.

Mark Zuckerberg měl s Trumpem velmi komplikovaný vztah, užil si s ním snad více než kterákoliv jiná vůdčí osobnost ze Silicon Valley.

„Poprvé za 231 let bude naší příští viceprezidentkou černošská a asijská Američanka, která je dcerou přistěhovalců,“ napsala Sandbergová. „Přišla chvíle, kdy Amerika udělala velký krok k vytvoření vlády, která odráží rozmanitost země, v níž žijeme,“ dodala Sandbergová s tím, že Kamala Harrisová by jednou mohla být i prezidentkou.

Samotný šéf Facebooku Mark Zuckerberg měl s Trumpem velmi komplikovaný vztah, užil si s ním snad více než kterákoliv jiná vůdčí osobnost ze Silicon Valley. Snažil se totiž bojovat s dezinformacemi a zároveň zachovat neutralitu celé platformy, což je do jisté míry úkol mimo schopnosti běžného smrtelníka. Těsně po Bidenově zvolení se Zuckerberg zatím nijak nevyjádřil, ale jasné je, že šéfa Facebooku teď čeká další výzva – nastavení vztahů s vládou v nové prezidentské éře.

Související…

Šest klíčových změn: Jak Bidenovo vítězství pomůže životnímu prostředí
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Vox

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...