fbpx

Je sice pravda, že půjčky bez doložení příjmů a bez registru se stále inzerují, ale zpravidla je to zejména z marketingových důvodů, protože byly velice vyhledávané. Ve skutečnosti musí vždy finanční instituce zjišťovat příjmy i nahlížet do registrů

Zveřejněno: 10. 9. 2020

Ani v dnešní době stále řada lidí nedokáže půjčkám odolat. Někdy se může zdát, že lze takto zdánlivě získat peníze bez vynaložení úsilí. Ne každý si však už uvědomí, že peníze je potřeba splácet, a je potřeba je splácet včas. Zejména problémoví klienti tak často rychle upadají do dluhových pastí.

Obvykle se jedná o klienty s nízkými příjmy nebo obecně klienty, kteří mají problém si uspořádat své finance. Možná si vy sami rizika půjčování peněz uvědomujete, a přesto o půjčce přemýšlíte. Nelze totiž samozřejmě kategoricky říci, že půjčky jsou špatné, ale je potřeba znát míru a umět si spočítat, zda jsou pro vás výhodné.

Bez příjmů už to nejde

Zejména z těch důvodů, že velká část lidí, kteří mají na krku nějaké úvěry, na tom nejsou s ekonomickou gramotností nejlépe, stali se mnohdy snadnou kořistí nejrůznějších lichvářů. Právě z tohoto důvodu došlo relativně nedávno k výraznému zpřísnění trhu s půjčkami, aby se zabránilo obrovskému nárůstu exekucí.

V současné době je také nutnost, aby veškeré společnosti, které chtějí působit na trhu s půjčkami, byly registrovány u ČNB. Tím se výrazně pročistil trh s poskytovateli půjček.

Například byla zcela zakázána půjčka bez doložení příjmů, protože nově už musí každá, tedy i nebankovní finanční instituce posuzovat příjmy potenciálního klienta. Není tedy možné dnes půjčit lidem, kteří jsou zcela bez přísunu financí. Za určitou výjimku zde lze považovat třeba:

  • Důchodce (vč. invalidních)
  • Matky na mateřské dovolené

Tito lidé totiž nemají sice příjem ze závislé činnosti nebo podnikání, ale mají příjem formou důchodu či dávky od státu. Mohou tedy za některých specifických okolností na půjčku dosáhnout, ale obecně se těmto skupinám nedoporučuje.

Bez registru také ne

Něco podobného se stalo také v případě tzv. půjček bez registru. Ty rovněž patřily mezi klienty mezi velmi oblíbené, protože finanční instituce, vyjma bank, ve své době nemusely nahlížet do registrů dlužníků a zjišťovat, zda se jedná o spolehlivého nebo problémového klienta.

Většina lidí, kteří si takto půjčovali peníze, totiž už měla nějaký ten škraloup. Dnes je už situace jiná, protože půjčka bez registru rovněž není možná. Také nebankovní instituce dnes totiž mají povinnost nahlížet do registrů dlužníků a zjišťovat, jak na tom je klient s platební morálkou. Pokud máte nějaké negativní záznamy, rovněž by vám neměla úvěrová společnost peníze půjčit.

Vymizení lichvářů

V současné době je také nutnost, aby veškeré společnosti, které chtějí působit na trhu s půjčkami, byly registrovány u ČNB. Tím se výrazně pročistil trh s poskytovateli půjček, kdy prakticky vymizeli ti nepoctiví s vyloženě lichvářskými praktikami.

Je sice pravda, že půjčky bez doložení příjmů a bez registru se stále inzerují, ale zpravidla je to zejména z marketingových důvodů, protože byly velice vyhledávané. Ve skutečnosti musí vždy finanční instituce zjišťovat příjmy i nahlížet do registrů, ale na druhou stranu mají určitou svobodu rozhodování. Některé úvěrové společnosti mohou například přehlédnout drobný prohřešek v registru dlužníků, jako je třeba opožděná splátka za elektřinu a podobně.

Jsou nebankovní instituce benevolentnější?

Dle předchozích řádků by vás mohlo napadnout, že některé nebankovní instituce mohou být při posuzování solventnosti klienta benevolentnější. Je tomu skutečně tak a platí to hlavně při nižších částkách. Zejména pokud si chcete půjčit pouze menší obnos peněz, typicky se jedná o nejrůznější mikropůjčky nebo rychlé půjčky.

Nelze na to každopádně spoléhat a záleží vždy hlavně na přístupu konkrétní úvěrové společnosti. Rozhodně by vám neměl nikdo půjčit, pokud nemáte příjem vůbec. V případě rychlých půjček si však dejte pozor na to, že tyto půjčky obvykle mají:

  • Krátkou dobu splatnosti
  • Vysoké sankce za nesplácení

Zda si tedy vezmete takovou půjčku, to si velmi dobře rozmyslete. Obvykle se totiž jedná o méně výhodné nabídky. Nemusí to vždy být pravidlem, protože na trhu působí velké množství relativně zavedených a důvěryhodných úvěrových společností nabízejících férové půjčky, a to i mezi těmi nebankovními. Důležitým kritériem, které je třeba sledovat a které vám nastíní výhodnost půjčky, je RPSN. Tento ukazatel v sobě totiž zahrnuje nejrůznější poplatky, což například z úrokové sazby nevyčtete.

Související…

Chcete si koupit auto či investovat do nové kuchyně? Online půjčka vám pomůže
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: FinMoney

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...