fbpx

Bioklimatické pergoly mají nejčastěji hliníkovou konstrukci. Oproti dřevu sice působí méně přírodně, na druhou stranu se o ně nemusíte starat a vydrží vám klidně 20 nebo 30 let

Zveřejněno: 23. 7. 2020

Klasické dřevěné pergoly s polykarbonátovou střechou jsou na léto skvělé, ale mají taky pár nevýhod. Tou největší je, že při velkém vedru se prostor pod pergolou nepříjemně zahřívá – těsně pod střechou často bývá až o 10 °C více než venku. Nejspíš právě proto se teď na trhu objevila zajímavá alternativa: hliníkové bioklimatické pergoly s otvírací střechou.

Co to jsou bioklimatické pergoly?

Bioklimatické pergoly mají nejčastěji hliníkovou konstrukci. Oproti dřevu sice působí méně přírodně, na druhou stranu se o ně nemusíte starat a vydrží vám klidně 20 nebo 30 let. Dřevo v čase pracuje – roztahuje se a praská – a musíte ho pravidelně ošetřovat. Hliníková konstrukce naopak žádnou údržbu z vaší strany nevyžaduje.

Pod pergolou je pak i v tom největším pařáku docela příjemně.

Tou největší zbraní bioklimatických pergol je ale střecha. Tvoří ji velké hliníkové lamely, které si představte jako lamely u žaluzií. Můžete je kdykoliv otevřít, částečně uzavřít nebo úplně dovřít. Při dešti tak lamely uzavřete, v horkém slunečném dni zase otevřete. Pod pergolou je pak i v tom největším pařáku docela příjemně.

Střechu rozdělíte až na tři zóny

Střechu navíc nemusíte otvírat nebo zavírat celou, ale klidně jenom po částech. Například u hliníkové bioklimatické pergoly Artosi střechu rozdělíte až na tři části – a ty následně ovládáte samostatně.

flowee pergoly2

Bioklimatická pergola v netradiční bílé barvě


To oceníte například při grilování. Část střechy nad grilem otevřete, abyste pod pergolou neměli smrad z kouře, a zbylé části necháte zavřené, aby na vás nepršelo nebo nepražilo slunce.

Osvětlení vyřešíte LED páskami

Na samostatné zóny si rozdělíte také osvětlení pergoly. Takže když pak na terase zůstáváte dlouho do noci, zhasnete část osvětlení nejblíže u domu, abyste nerušili děti, které už šly spát.

Samotné osvětlení vyřešíte například LED páskami, které nejspíš znáte i z klasických dřevěných pergol. „Nejoblíbenější je bílé denní LED světlo, někteří lidé ale mají rádi barevné. Větší pergoly pak doporučuji osvítit jedním centrálním svítidlem a to doplnit LED páskami,“ říká Lukáš Rymer z e-shopu LED Solution.

Pergolu zastíníte i ze stran

Zejména v případě, kdy máte zahradu či terasu orientovanou na západ, oceníte ještě jednu vymoženost bioklimatických pergol – můžete je ze všech stran osadit screenovými roletami. Tyto rolety pak dle libosti stáhnete, vytáhnete nebo necháte částečně stažené.

Díky staženým screenovým roletám do pergoly nesvítí slunce a navíc není vidět dovnitř – takže když chcete, máte tady absolutní soukromí. Pokud navíc rolety osadíte větrnými čidly, při prudkém větru se automaticky stáhnou do krycího boxu, aby se náhodou nepoškodily.

Související…

Češi jedou letos kempovat. Vybavte se kempingovou výbavou Cattara
Komerční článek

foto: Labona, zdroj: Labona

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...