fbpx

Známý celostní lékař Jan Hnízdil nachází mnohé paralely mezi divadelní hrou Karla Čapka z roku 1937 a mezi tou hrou, která se hraje dneska

Zveřejněno: 25. 6. 2020

V dramatu R. U. R. (Rossumovi univerzální roboti) varoval Karel Čapek před  nebezpečím zneužití techniky, vyslovil obavy o budoucnost lidstva, na popud bratra Josefa jako první na světě použil slovo robot. Bílou nemoc napsal v předvečer druhé světové války. Varoval v ní před nástupem nacismu, před konfliktem demokracie se zájmy všehoschopných a mocichtivých diktátorů.

Největší nebezpečí pro společnost se podle Čapka skrývá ve fanatickém následování davu, v nahrazení kritického myšlení idejemi vůdců. Ukazuje, jak snadné je nakazit lidi epidemií strachu, jak snadné je s nimi manipulovat. Bílá nemoc je naléhavá, nadčasová, aktuální. Karel Čapek v ní předpověděl koronavirus. Nejen proto je třeba si její děj připomenout.

Šíření bílé skvrny

Světem se šíří neznámá, nakažlivá, smrtící nemoc. Podle příznaku bílé skvrny je nazvána bílou nebo Čengovou nemocí (Morbus Tshengi). Lékařské kapacity ji neumějí léčit, nevědí, jak ji zastavit. Jediný, kdo to dokáže, je mírumilovný  doktor Galén. Ten ale odmítá léčit bohaté. Je přesvědčený, že jen bohatí a mocní mohou zastavit blížící se válku.

Nikdo z davu v té chvíli netuší, že svým fanatismem zabil i oslavovaného vůdce, že v Galénovi zabil i jedinou naději na vlastní uzdravení.

Jako lékař ji zažil na vlastní kůži. Na vlastní oči viděl trpící a umírající. Mocní se mu z počátku posmívají. Bílou nemocí se pak nakazí hlavní zbrojař země, baron Krüg. Ten ale neustoupí! Nikdy! Než by přistoupil na Galénovu  podmínku a přestal vyrábět zbraně, raději se zastřelí. Jednoho dne  objeví na svém těle bílou skvrnu Maršál, vrchní velitel ozbrojených sil.

Dceři se podaří ho přimět, aby Galénovu podmínku přijal a nechal se léčit. Když se Galén prodírá k jeho domu, je zfanatizovaným davem, oslavujícím válku a Maršála, ušlapán. Ampulky s lékem jsou zničeny. Nikdo z davu v té chvíli netuší, že svým fanatismem zabil i oslavovaného vůdce, že v Galénovi zabil i jedinou naději na vlastní uzdravení.

Bílá nemoc 2020

Osoby a obsazení po převedení do současnosti:

Maršál, vrchní velitel armády: Miloš Zeman, vrchní velitel armády

Doktor Galén: ztělesnění bezejmenných mírumilovných lékařů

Baron Krüg, majitel zbrojařského koncernu: Andrej Babiš, majitel koncernu Agrofert

Dvorní rada profesor Sigelius: ministerský rada profesor Prymula

Otec: otec

Matka: matka

Čengova nemoc: koronavirus

Fanatismus: fanatismus

Nacismus: nacismus 

Diktatura: diktatura

Autentické úryvky z Čapkova dramatu jakoby zněly dnes...

Otec: Tady je interview s dvorním radou Sigeliem. To je světová kapacita, maminko, na toho já dám. Uvidíš, že potvrdí má slova... je to humbuk, to malomocenství. Sem tam nějaký případ, a noviny z toho hned dělají senzaci. A lidé, to se ví: Jak někdo lehne s rýmou, už říkají, že má bílou nemoc.

Kdyby strach sám stačil ovládnout lidi, pak by už nikdy nemohla být válka. Copak myslíte, že se jí většina lidí nebojí? A vidíte, přece bude…

Matka: Píše mi sestra, že u nich je toho taky plno.

Otec: Nesmysl. To už je taková panika. To je zajímavé, tady říká Sigelius, že ta nemoc přišla z Číny. Vidíš, já vždycky říkám: Udělat z Číny evropskou kolonii, zavést tam pořádek a byl by pokoj. To máme z toho, že se ještě pořád trpí takové zaostalé země. Samý hlad a bída, žádná hygiena a tak: pak je z toho malomocenství. On tady Sigelius říká, že je to přece jen nakažlivá nemoc. To by se mělo něco udělat.

Matka: Co by se mělo udělat?

Otec: Zavřít ty malomocné a nepustit je mezi lidi. Jak se na někom ukáže bílá nemoc, pryč s ním!

Baron Krüg, sám nakažený, ke Galénovi: ...Ano, strach. Máte pravdu, člověče, já mám strach… Kriste Ježíši, já mám strach! Ale kdyby strach sám stačil ovládnout lidi, pak by už nikdy nemohla být válka. Copak myslíte, že se jí většina lidí nebojí? A vidíte, přece bude… Vždycky zase bude… Já  jsem svoje vojáky vždy přivedl vítězně z války domů.

„Já viděl spíš ty, kteří se už nevrátili,“ na to smutně Galén.

Hluboká poklona

Andrej Babiš vede válku proti koronaviru. Vrchní velitel armády Miloš Zeman navrhuje plukovníka Prymulu na nejvyšší státní vyznamenání. Národu slibují velkolepá vítězství. Lékaři první linie  nejásají. Vidí oběti nesmyslných represivních opatření. Lidi vystresované, nezaměstnané, zbídačené, nemocné, nebo dokonce mrtvé.

Hluboká poklona Karle Čapku. Všichni dnes prožíváme Vaši Bílou nemoc. Snad se nenecháme strhnout šílenými vůdci zmanipulovaným davem a neušlapeme v sobě jedinou naději na uzdravení – lidskost.

Související…

Režisér Martin Kukučka: Divadlo je esenciální záležitost. Přežije i tuhle dobu
Vojta Frajt

foto: Filmový přehled, zdroj: Hnízdo zdraví

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...