fbpx

S polovinou režisérského dua SKUTR o zakoronavirovaném divadle, umění žít sám se sebou a o přežití múz

Zveřejněno: 27. 5. 2020

Režisér Martin Kukučka byl dalším hostem série videorozhovorů Flowee a 2media s podtitulem Jak žít v čase změn? Martin je polovinou režijního dua SKUTR, do kterého kromě něj patří také spolužák z DAMU Lukáš Trpišovský. Inscenace SKUTRu jsou úspěšné nejen na českých scénách, ale také na mnoha představeních a prestižních festivalech v Evropě a Asii. Jak se žilo a bude žít divadelnímu režisérovi v době koronakrize? A jak se bude žít divadlu?

„Pro nás ta doba znamenala, že se všechno zrušilo, nebo odsunulo. Takže jsme jako divadelníci byli víceméně zavření doma. Když už má člověk nějaký to volno, tak jsem zvyklej někam odcestovat, což se teda taky nepovedlo... Takže jsem si zvykal sám na sebe,“ říká v rozhovoru Martin Kukučka.

Úplně bez práce ale Martin nebyl. „Nejvíc se toho dělalo pro Divadlo v Dlouhé, kde působím. Byly to online reportáže, online rozhovory, ukázky z divadelních představení... Pokoušeli jsme se prostě pořád udržet nějakou komunikaci s diváky.“

S diváky souvisí i otázka zásadní a zároveň trochu věštecká: Přijdou v září lidi do divadel? „Myslím, že se to rozdělí na dva typy lidí. Na lidi, kterým to divadlo vysloveně chybí. Skalní diváci se tedy budou těšit na intenzivní zážitek. Zároveň si myslím, že lidem bude chybět sociální kontakt. Velký koncerty a festivaly nebudou, tak snad přijdou do divadel. Divadlo je tak stará a esenciální záležitost, takže si myslím, že i tuhle dobu přežije,“ dodává Martin Kukučka.

Související…

Virus ukázal, že Češi jsou na jistou míru diktatury zvyklí, říká horolezec Radek Jaroš
Klára Kutilová

 

foto: Facebook Martin Kukučka, Týždeň, zdroj: SKUTR

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...