fbpx

Nevíte, do čeho investovat? Právě tento luxusní alkohol se nabízí jako vhodné řešení dlouhodobých investic

Zveřejněno: 30. 5. 2020

Co má společného vůně levandulí, Eiffelova věž, šampaňské, Paříž a cognac? Hádáte správně, všechny zmíněné krásy života jsou symbolem Francie. Domovem je krajina na pobřeží Atlantiku severním směrem od Bordeaux. Mírné slunečné klima přeje nejen vinicím, jimiž jsou pokryté kopce s křídovým podložím, ale také pomalému životu, který jako by v těchto místech plynul svým tempem.

Francie je také kolébkou armagnacu. Ten pochází z rodiště mušketýra D´Artagana, konkrétně z Gaskoňska, které se nachází na samotném jihozápadu této překrásné země. Přestože oba destiláty spojuje mnohé, jsou také odlišné téměř jako noc a den. V čem se skrývá jejich podobnost a v čem najdeme naopak jejich rozdíly?

Jak se rodí Cognac

Nejlepší hrozny pro výrobu Cognacu se nacházejí v samotném srdci oblasti Grande Champagne. Právě tam se totiž nachází pro jejich pěstování ta nejlepší půda. V cognacu si většinou můžeme vychutnat hrozny bílých odrůd, například Ugni blanc.

Koňak se nechává zrát v hlubokých chladných sklepeních a až po celých desetiletích zrání přichází na řadu ochutnávání.

A jak cognac z hroznů vzniká? První na řadě (samozřejmě po sklizni) je šetrné lisování a fermentace. Poté přichází na řadu dvojnásobná destilace, která probíhá i dnes v tradičních měděných kotlích. Pro zrání cognacu se pečlivě vybírají ty nejlepší sudy. Důležitý je výběr typu dřeva i stáří sudu. To, zda se už v minulosti používal například na zrání bourbonu, totiž ovlivňuje podobně jako u skotské whisky výslednou chuť našeho oblíbeného nápoje.

57537 sudy mensi

Cognac se nechává vyzrát v sudech ve sklepeních po desítky let

Cognac se nechává zrát v hlubokých chladných sklepeních a až po celých desetiletích zrání přichází na řadu ochutnávání. To mají na starost tzv. master blendeři, kteří v hlubinách sklepení hledají nejlepší složky z různých roků destilace. Z nich se namíchá výsledná směs, která se vrátí do sudu, ve kterém se jednotlivé podíly spojí a dosáhnou dokonalé harmonie. Až poté je koňak lahvován.

Cognac jako luxusní zboží

LOUIS XIII, vlajková loď společnosti Rémy Cointreau, udivuje mnoho desítek let svou křišťálovou karafou. Devítilitrová varianta tohoto nápoje LOUIS Salmanazar se dokonce s cenou přesahující hranici deseti milionů korun řadí k těm nejdražším koňakům na světě a vyrobeno bylo pouze pár kousků. Ani společnost Moet Hennesy však nezůstává s výrobou luxusních nápojů pozadu.

To dokazuje cognac s jednoduchým názvem H8 s cenou okolo dvou milionů korun. Nevíte, do čeho investovat? Právě tento luxusní alkohol se nabízí jako vhodné řešení dlouhodobých investic.

Armagnac a jeho výroba

Armagnac je tím nejstarším vinným destilátem. Pochází z oblasti Gaskoňska a získá si vás především chutí jemného aroma zralého ovoce, které tomuto nápoji dodává jeho lahodnou chuť.

Armagnac po stočení do skleněného demižonu odpočívá ještě několik let. Až poté se konečně dostane do skleniček milovníků dobrého pití.

Na rozdíl od cognacu se armagnac destiluje jen jednou. Tím se v destilátu zachovávají aromatické i chuťové látky původního nápoje. Po destilaci (v přístroji s názvem alambic armagnacais) se tento nápoj nechává zrát v dubových sudech o objemu 400 litrů. Ke stáčení dochází po 30 letech. To však neznamená, že si jeho lahodnou chuť takto „brzy“ užijete, protože armagnac po stočení do skleněného demižonu odpočívá ještě několik let. Až poté se konečně dostane do skleniček milovníků dobrého pití.

Dlouhodobá investice i dokonalý dárek

Jak už jsme si řekli, cognac se míchá ze směsí toho nejlepšího z různých ročníků. To však u armagnacu neplatí. Výrobci tohoto nápoje se totiž soustředí spíše na ty nejlepší ročníky. Slaví váš obchodní partner padesáté narozeniny? Stačí si najít stejný ročník tohoto nápoje a máte investiční dárek, který ocení naprosto každý.

Co se stane právě vaší manou? Cognac či armagnac?

Výrobci armagnacu se však nesoustředí pouze na chuť. Ta by bez dokonalé prezentace ani nedokázala dosáhnout svého vrcholu. Nejen jídlo ani pití si nevychutnáváme pouze chuťovými buňkami, ale i zrakem a čichem. Proto narazíme u těch nejkvalitnějších armagnaců i na nejkvalitnější prezentaci – například láhve společnosti DeLord jsou zabalené v saténu a i dneska, stovky let po zašlé slávě mušketýrů, mají tvar, který přesně přilne ke koňskému sedlu.

Ani ostatní značky však s prezentací nezůstávají pozadu. Teď už se nabízí pouze otázka: Co se stane právě vaší manou? Cognac či armagnac?

Související…

Vizovice se na své výročí stěhují do Prahy. Otevírají tu voňavé muzeum
Ivan Verner

foto: Bestdrink.cz, zdroj: Bestdrink.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...