fbpx

Spousta lidí za oceánem chce být víc soběstačná. Vracejí se proto k půdě a chovu zvířat. A navíc je to v karanténě taková rodinná zábavná činnost

Zveřejněno: 17. 6. 2020

Američané na nic nečekají a během koronavirové krize se po hlavě pouštějí do nástrah zahradničení a venkovského životního stylu. Potvrzuje to i vedoucí zemědělského řetězce Tractor Supply, jehož obchody zaznamenaly prudký nárůst v prodejích. Asi jako hobbymarkety u nás, když tam vláda trochu nesmyslně pustila tisíce nakupujících. V Americe jde ale o nový trend. Tisíce rodin se v krizi věnují zahradnictví, obdělávání půdy a hlavně chovu kuřat úplně poprvé.

Šéf řetězce Tractor Supply Hal Lawton pro Financial Times potvrdil, že trend nových zahrádkářů, zemědělců a chovatelů drůbeže je dán obavami lidí o dostatek potravin, ale také o jejich bezpečnost v důsledku opatření kolem koronaviru. Nikdo si zkrátka nemůže být jistý, odkud daná okurka je, kdo ji dezinfikoval, zda vůbec a jak moc. Celý globální dodavatelský řetězec se navíc může s krizí zhroutit.

V březnu, kdy se koronavirová krize v USA rozrůstala, zákazníci naběhli do více než 1 800 obchodů Tractor Supply po celé zemi.

„Američané právě teď mnohem víc přijímají mentalitu venkova, protože jsou v karanténě a žijí vlastně jen se svou rodinou a jen na dvorku svých domů,“ říká Hal Lawton, který nedávno převzal vedení společnosti Tractor Supply, která sídlí ve městě Brentwood v Tennessee a ročně generuje zhruba 9 miliard dolarů v příjmech z prodejů všeho od hřebíků přes krmení pro zvířata až po ony traktory. Výnosy z prodeje budou asi letos ještě vyšší.

Jak se hrabou v hlíně

V březnu, kdy se koronavirová krize v USA rozrůstala, zákazníci naběhli do více než 1 800 obchodů Tractor Supply po celé zemi, aby nakoupili potraviny pro chovná a také pro svá domácí zvířata.

Teď podle Lawtona nakupují dál produkty, které jim pomáhají, aby se v krizi nějak zabavili. „Rodiny chtějí dělat věci společně, plánovat zahradu, obdělávat půdu, vytvářet podmínky pro rostliny, pěstovat je a nakonec i sklízet. Vidíme, že právě teď se pouštějí do mnoha podobných projektů,“ říká Lawton.

Kuřata na dračku (a na vejce)

Dalším velkým trendem je chov kuřat všech plemen. Na dračku jdou především Dixie Rainbows, které snáší velká hnědá vejce, prodává se ale také belgické plemeno Bearded D'Uccle, které snáší menší vejce krémové barvy, nebo odrůda Sultán, která sice snáší pomalu malé bílé vejce, ale zase je zajímavě opeřená. „Když půjdete právě teď do našich obchodů, uvidíte tam rodinu, zřejmě maminku s pár dětmi a tátou, jak vybírají menší hejno kuřat,“ říká Lawton.

Je fakt, že to si u nás v OBI nekoupíte. „Kupují box pro kuřata, krmivo a veškeré další příslušenství, které s jejich chovem souvisí.“ A pak se podle Lawtona rodinky vracejí zpět do svých domovů a postaví si na dvorku nebo na zahradě kurník. „Někteří z nich mají vejce každý den a pro mnohé je to novinka. Ale hlavní pro ty rodiny je, že dělají něco společně.“

Lawton počítá s tím, že tahle změna nákupního chování Američanů ještě nějaký čas přetrvá.

Jak už jsme zmínili, obnovený zájem o život ve venkovském stylu pomohl obchodům Tractor Supply zvýšit celkové prodeje. Vláda také odmítla obchody tohoto typu i během koronakrize zavřít. Celkové tržby společnosti Tractor Supply za první čtvrtletí vzrostly ve srovnání se stejným obdobím před rokem o 7,7 procenta na 1,96 miliardy dolarů. Hal Lawton má teď největší problém sehnat 5 000 lidí, aby pomohli zvládnout nárůst prodejů. Tři čtvrtiny nákupů probíhají přitom tak, že si lidé k obchodu pouze přijedou vyzvednout objednané zboží. 

Lawton počítá s tím, že tahle změna nákupního chování Američanů ještě nějaký čas přetrvá. „Dokud nebude existovat vakcína nebo rozšířená léčba, která bude dobře fungovat a výrazně sníží úmrtnost, budeme všichni fungovat v tomhle režimu,“ domnívá se Hal Lawton. „Myslím, že se tu utváří nové paradigma, a my se s ním všichni musíme naučit pracovat.“

Související…

Padají v Německu peníze z nebe? Kolik bude stát záchrana největší evropské ekonomiky
Danuše Siering

foto: Shutterstock, zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...