fbpx

Vydavatelka magazínu N&N pro Prahu a Berlín Danuše Siering píše o koronavirové situaci v Německu. Dotace kvůli pandemii je tu možné získat poměrně jednoduše, návrat k prosperitě ale jednoduchý nebude

Zveřejněno: 5. 5. 2020

Kdo si přečte články některých českých médii, může lehce získat pocit, že v Německu není problém získat tisíce eur jako podporu kvůli koronaviru. Například článek Forbesu o podpoře očního lékaře, který v době korony vyplní žádost a do dvou dnů mu přistane na kontě 30 tisíc euro. To je půlka pravdy. A jak vypadá celá?

Projev kancléřky Angely Merkelové z 18. března přinesl Němcům zároveň vstup do neklidné doby. Pochopili, že situace je vážná, dalekosáhlé společenské a ekonomické důsledky si ale v tom okamžiku neuměl domyslet nikdo. Pro soukromé podnikatele a živnostníky však bylo jedno jasné hned: Nájem se platit musí, stejně jako platy zaměstnanců, splátky leasingu a půjček. Finanční úřad na sebe nenechá čekat. Téměř bez výjimky zasáhly tyto otázky všechny branže. Už 20. března byl v Německu nabízen program nevratné finanční podpory, jehož částka už dávno obletěla svět. Vždyť v přepočtu každé měny se jedná o vysoká čísla a i ve státech eurozóny patří tato podpora k té nejvyšší.

Psychologický krok

Peníze přistály na kontě opravdu nebyrokraticky a rychle. Jejich použití bylo jasně definováno – jsou na zaplacení výdajů, které souvisí s podnikáním. Mnozí se pozastavují nad tím, že vyplacení peněz proběhlo skutečně tak rychle, bez hloubkového ověřování. Jsem přesvědčená, že tato pomoc nebyla jen finančního rázu, ale rychlé vyřízení bylo i psychologickým krokem, jak zklidnit počáteční situaci. Kontrola na začátku skutečně bazírovala jen na dodání vlastních údajů, ale nyní začínají kontroly probíhat zpětně.

Existují branže, které patří k vítězům krize, jako jsou například supermarkety, doručovatelské firmy, online shopy, výrobci medicínských pomůcek, farmacie...

Tady je třeba připomenout německou důslednost. Každý den nyní čteme místních v médiích o těch, kteří se snažili dostat podporu neoprávněně. Čas se ale nezastaví a náklady podnikatelů běží dál. Kdo dnes nemá finanční rezervy, nemá situaci lehkou.

Ekonomická čísla posledních týdnů jsou i v Německu alarmující. Pokles hospodářství k dnešnímu dni činí 6,2 procenta. V boji s ekonomickými důsledky požádalo již 718 000 společností pro své zaměstnance o kurzarbeit. Státní banka KfW od března dostala 15 150 žádostí o pomoc. Jen do 22. dubna udělila podpůrné koronapůjčky ve výši 9,3 miliardy eur, které jsou garantovány státem. Bylo podáno 1,7 milionu žádostí drobných podnikatelů, živnostníků a osob samostatně výdělečných – zde byly schváleny nenávratné granty ve výši přesahující 9 miliard euro. Tato čísla normálnímu smrtelníkovi moc neříkají. Pomozme si jinak, třeba příspěvky členských států do společného evropského měšce. Německo platí nejvíce, konkrétně 25 miliard euro ročně...

Tiší vítězové

Koronavirus rozděluje společnost. Nejen zdravotně, ale i hospodářsky. Existují branže, které patří k vítězům krize, jako jsou například supermarkety, doručovatelské firmy, online shopy, výrobci medicínských pomůcek, farmacie... K hlavním vítězům patří Amazon, který plně využil své silné stránky v koronové epidemii. Vytlačil nejen maloobchodníky, ale i jiné onlinové platformy. Dá se předpokládat, že vlna migrace kupní síly na internet zůstane i nadále. Amazon generuje miliardové příjmy, za které neplatí v Evropě daně. Do nebe volající.

Pokud bude hospodářství zastaveno na dva měsíce, náklady na obnovu dosáhnou částky 255 až 495 miliard eur. Každý další týden prodloužení bude stát podle scénáře 25 až 57 miliard.

Někteří dnešní situaci přežívají, mnozí však vyloženě mají strach o svoji existenci. To se týká hlavně majitelů a zaměstnanců firem v cestovním ruchu, v dopravě, v gastronomii a ubytovacích zařízeních. Aktuální prognóza mnichovského Institutu pro hospodářský výzkum IFO není vůbec povzbuzující. Počítají, že náklady, které bude třeba vynaložit na důsledky korony, zdaleka přesáhnou všechny náklady, které kdy byly vynaložené od doby druhé světové války na pokrytí hospodářských krizí v Německu. Hospodářství výrazně poklesne, podle vývoje v institutu předpokládají od 7,2 až po tragických 20,6 procenta HDP. Až 1,8 milionu pracovních míst bude zrušeno, milion lidí může ztratit práci.

Ředitel IFO Clemens Fuest odhaduje, že pokud bude hospodářství zastaveno na dva měsíce, náklady na obnovu dosáhnou částky 255 až 495 miliard eur. Každý další týden prodloužení bude stát podle scénáře 25 až 57 miliard eur. Dá se předpokládat, že pandemie v koronovém světě posílí roli státu. Stát je zachráncem, chlebodárcem, jediným rozhodovatelem. Přitom hrozí, že stát bude stále více zasahovat do kapes občanů, kteří tam ještě něco mají, prohloubí se nedemokratické a autoritářské struktury a dohled nad jednotlivcem. Při vším respektu ke koroně je důležité tento přístup odvrátit. Abychom se mohli vrátit nejen k prosperitě, ale hlavně ke svobodným společenským strukturám, za které jsme dlouho bojovali.

Související…

Jak může pomoct pančakarma v koronakrizi
Danuše Siering

foto: Shutterstock, zdroj: N&N, magazín pro Prahu a Berlín

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...