fbpx

Češi si nepomáhají jen šitím roušek. Vznikají aplikace na pomoc těm, kteří zůstali bez práce, živnostníkům i firmám, jež nevědí, co se svými zaměstnanci

Zveřejněno: 11. 4. 2020

O tom, že si Češi dokážou v krizi pomáhat, bylo napsáno už dost. Denně si můžeme číst, kolik kdo ušil roušek a kolik univerzity, podnikatelé a firmy dokážou vyrobit ochranných prostředků pro zdravotníky i běžné smrtelníky. Vznikají ale i projekty, které mají pomoct skomírající české ekonomice. A to nejen dočasně, ale i trvaleji. Pojďme se tedy podívat, co se všechno děje a jak si umíme navzájem pomoci.

My všichni jsme Covid

Velice úspěšná je aktivita českých technologických firem, IT nadšenců, vědců a univerzit nazvaná Covid19cz. V této platformě vznikla například krizová linka 1212, na kterou mohou volat všichni, kteří potřebují informace o onemocnění. Sdružení také vybralo během 20 hodin 12,5 milionu korun na plicní ventilátory, experti z ČVUT jich mají z běžně dostupných dílů vyrobit 500 pro české nemocnice.

Aby obětí sebevražd nebylo nakonec víc než obětí koronaviru, začaly vznikat i různé aplikace a projekty, jež pomáhají lidem, kteří se ze dne na den ocitli bez práce.

Za platformou stojí mimo jiné šéfové datové firmy Keboola, IT expert Patrick Zandl, který aktuálně působí ve společnosti Prusa Research, jedné z nejúspěšnějších dnes už světových firem, jež se specializuje na 3D tisk, šéf Seznamu Pavel Zima, Jakub Nešetřil z platformy Česko.Digital a další velká jména větších či menších českých datových společností.

Pomoc živnostníkům

Epidemie a následná vládní opatření uzavřela řadu provozoven, hospod, barů a obecně živností. Aby obětí sebevražd nebylo nakonec víc než obětí koronaviru, začaly vznikat i různé aplikace a projekty, jež pomáhají lidem, kteří se ze dne na den ocitli bez práce (25 tisíc od vlády je sice fajn, ale je to tak na měsíční nájem pro bar v menším městě).

Nebyli bychom Češi, kdyby nevznikl projekt na záchranu našich hospod a barů.

Crowdfundingový server Hithit.cz spustil pro malé živnostníky program Hithit Antivir, kam se hned přihlásily desítky živnostníků, firem, hospodských a řemeslníků, kteří se snaží vybrat peníze na období, po které zůstávají jejich provozovny zavřené. Má to ale háček: Každý projekt musí dosáhnout cílové částky, kterou chce vybrat od svých příznivců, což v době, kdy nemají peníze ani zákazníci, není úplně jednoduché. Ale mnoha zájemcům se to daří.

Nebyli bychom Češi, kdyby nevznikl projekt na záchranu našich hospod a barů. Možná je těch projektů zase daleko víc, ale za jeden z nich se postavil Český svaz pivovarů a sladoven. Jmenuje se Zachraňhospodu.cz a funguje podobně jako Hithit. Akorát se musí hospoda, která chce získat příspěvek, přihlásit do projektu a zapojit své příznivce. Ti si pak "předplatí" pivko nebo večeři na lepší časy, kdy nebudou muset konzumovat přes okénko a přes roušku. K této platformě se mimochodem připojily pivovary Bernard, Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj, Primátor, Starobrno, Staropramen a Svijany. Partnery jsou třeba ale i Becherovka, Edenred, Kofola nebo Makro.

Menší pivovary zase založily iniciativu Zachraňpivo.cz. Piva mají vyrobená a nyní je nemají jak prodat, takže hrozí, že by je prostě musely vylít. Naštěstí jsou tu chytré české hlavy a žízniví zákazníci, kteří si mohou v aplikaci vybrat výdejní místo ve svém okolí, zaplatit si příslušný nápoj a jít ho zachránit. Opomenout bychom neměli ani projekt Zachraňhotel.cz. Hotely díky němu mohou poskytovat volné ubytovací kapacity pro zdravotnický a záchranný personál. Zdravotníci tak mohou získat nouzové ubytování v době, kdy kvůli riziku přenosu nákazy nemůžou bydlet se svou rodinou. Projekt nabízí přes 1 500 lůžek po celé České republice.

Vznikají i různé poradenské weby, které podnikatelům a živnostníkům pomáhají, aby se vůbec zorientovali ve všemožných nařízeních, nabídkách, pobídkách, které nám denně servíruje vláda (většinou s tím, že to druhý den zase změní). Jedním z takových webů je například Společnětozvládneme.cz (což mimochodem evokuje, že mnoho těch vládních lejster normální člověk v žádném případě nezvládne sám). Tahle platforma nabízí živnostníkům, firmám i zaměstnancům odbornou pomoc se získáním úvěru z programů COVID. To aby se nezačali věšet dřív, než se pokusí vyplnit první sofistikovaný formulář.

Pomoc firmám i zaměstnancům

Do pomoci se zapojují i velké profesní organizace. Hospodářská komora České republiky nabízí na svých stránkách aktuální informace pro podnikatele, též aby se asi pokusili v době překotné zorientovat, ale spustila i kampaň a aplikaci nazvanou Zachraňpráci. Jde vlastně o jakousi burzu práce, kde podnikatelé, kteří momentálně nemají pro své zaměstnance žádné využití, nabízejí své lidi jiným firmám, které zaměstnance naopak potřebují.

Určitě jsme tady na řadu užitečných větších či menších projektů zapomněli. A budeme rádi, když nám o nich dáte na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. vědět.

Během epidemie nejsou potřeba jen lékaři, ale například také právní poradci. Opět třeba v situaci, kdy člověk přijde o práci, nebo mu prostě někdo neuhradí peníze, které mu dluží. Takovou poradnu nabízí pro občany i podnikatele organizace Frank Bold Advokáti. Lidem, kteří se kvůli pandemii koronaviru ocitli bez prostředků, pomáhá například Člověk v tísni. Organizace vyhlásila i sbírku SOS Česko, která je určená na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, především tedy živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci či obecně lidem, kteří přicházejí o práci. A pomáhají i psychologové a duchovní. Mnoho poraden psychologů je online a zdarma. V Olomouckém kraji, kde bylo donedávna několik obcí kvůli pandemii odříznuto od světa, pomáhali studenti psychologie zároveň s olomouckým arcibiskupstvím a zřídili Duchovní a psychoterapeutickou poradnu.

Určitě jsme tady na řadu užitečných větších či menších projektů zapomněli. A budeme rádi, když nám o nich dáte na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. vědět. Každopádně je asi dobře, že Češi jen nečekají, co jim kdo dá (on jim toho totiž nikdo moc nedá), a dokážou si pomoct sami. Bylo by i dobré, kdyby se všechny tyto projekty potkaly na jednom místě, aby si člověk mohl vybrat, kam jít pro radu nebo pro konkrétní pomoc. Něco takového už chystáme, protože nezůstáváme mimo dění. Teď ještě aby ta vzájemná pomoc vydržela i poté, co pandemie odejde. Ona totiž každá krize nakonec odejde. Ale některé věci s ní spojené by odcházet nemusely.

Související…

Národ sobě 2020: Jak překonat nedostatek peněz a ještě vydělat
Jan Müller

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...