fbpx

Lyžujete ekologicky? Známe devět udržitelných lyžařských středisek Dalších 5 fotografií v galerii
Jedním z nejekologičtějších středisek je i francouzské Chamonix

Zimní centra po celém světě jdou naproti zdravému životnímu stylu. Jejich nedílnou součástí je i ohleduplný přístup k planetě. Níže najdete devět oceněných ekologických středisek

Zveřejněno: 11. 1. 2020

Klid, čerstvý vzduch, pohyb, sluníčko, šumění větru v korunách stromů… Za tím vším v zimě mnozí z nás rádi a často utíkají z ruchu velkoměst. A to vše včetně upravených sjezdovek a běžeckých tras nabízí hory a lyžařská střediska. Jenže i provoz těchto center bývá energeticky velmi náročný. Kde se tedy dá lyžovat „udržitelně“?

1. Saas Fee, Švýcarsko

Jak kolektivní úsilí komunity může zlepšit kvalitu života a přispět k ochraně klimatu? Švýcarské Saas Fee, jemuž se přezdívá „Perla Alp“, se investicemi do udržitelnosti snaží hrát průkopnickou roli v ekologickém vysokohorském cestovním ruchu. Cílem střediska je pak dosáhnout uhlíkové neutrality. Díky rozsáhlé instalaci filtrů ve vytápěcích systémech na dřevo bojuje Saas Fee s částicemi sazí a je na dobré cestě stát se první komunitou bez jemného prachu v evropských Alpách.

Saas Fee je právem považováno za jedno z „nejzelenějších“ světových letovisek.

Již v zimní sezóně 2016/2017 středisko představilo elektrické autobusy, které lyžaře dopravují na sjezdovky pohodlně a s nulovými emisemi. K jejich dobíjení používá místní autobusová společnost stoprocentní obnovitelnou vodní energii. Saas Fee je tak právem považováno za jedno z „nejzelenějších“ světových letovisek, protože se zde navíc nevyskytují žádné automobily. Místní úřady se zkrátka zavázaly k udržitelnému a ekologickému cestovnímu ruchu. Saas Fee bylo dokonce společností EnergieSchweiz oceněno statusem „energetické město“.

2. Jackson Hole, USA

Už v roce 2011 obdržel Jackson Hole Mountain Resort (JHMR) cenu Golden Eagle Award za environmentální „dokonalost“, což pro ekologicky smýšlející lyžařská střediska představuje jedno z nejprestižnějších ocenění. Společnost, jež resort provozuje, se zavázala bojovat proti změně klimatu v celé řadě hledisek a doufá, že sníží emise uhlíku k nule, ale také spotřebu vody a plýtvání přírodními zdroji.

jackson hole 1010671534

Lanovky v Jackson Hole Mountain Resortu jsou poháněny větrnou energií


Středisko investovalo do modernizace svých zařízení včetně přeměny energetických zdrojů. Viditelným výsledkem jsou například dvě lanovky (konkrétně Moose Creek a Union Pass), které jsou poháněny větrnou energií. V posledních letech Jackson Hole také zaznamenal 19% pokles užívání automobilů v okolí letoviska a naopak 30% nárůst jízd autobusem.

3. Avoriaz, Francie

Francouzský Avoriaz získal už v roce 2012 environmentální cenu za ekologický vývoj na vyhlášení World Snow Awards v Londýně. Jakými metodami úspory energie si středisko toto ocenění vysloužilo? V Avoriazu si všímají spotřeby paliva, užívají elektrické sněžné skútry, trvají na tom, aby nové budovy splňovaly požadavky HQE (vysoká kvalita životního prostředí) a instalují energeticky šetrné osvětlení.

avoriaz 97402184

V Avoriazu auto nepotkáte. To už spíš spřežení


Celý lyžařský areál je vybaven recyklačními koši, které snižují množství odpadu u zdroje. Jedná se rovněž o první objekt svého druhu, který navrhl rekreační ubytování s prvky, jako je tepelná izolace a střechy postavené tak, aby pro další izolaci udržovaly sníh. Produkce sněhu navíc pochází z přírodního prostředí a je optimalizována tak, aby spotřebovala co nejméně vody.

4. Vail Resorts, USA

Společnost Vail Resorts provozuje 11 světových horských středisek a tři takzvané „městské lyžařské oblasti“. V červenci 2017 firma oznámila, že si klade za cíl plnit komplexní závazek udržitelnosti nazvaný „Epický příslib pro nulovou stopu“. 

Jedná se o obchod prospívající životnímu prostředí, který má velký potenciál skutečně změnit svět k lepšímu.

Ambiciózní kampaň se zavazuje dosáhnout do roku 2030 nulových emisí, nulového odpadu v krajině a nulových dopadů provozu střediska na lesy a přírodu. Vedení společnosti věří, že se jedná o „obchod prospívající životnímu prostředí, který má velký potenciál skutečně změnit svět k lepšímu“.

5. Aspen, USA

Aspen je jedním z předních lyžařských středisek, která se snaží bojovat proti změně klimatu v Severní Americe. Ve spolupráci s iniciativou „Protect Our Winters“ (POW) pracují zástupci tohoto koloradského resortu na 25% snížení emisí skleníkových plynů, které se má projevit do roku 2020.

V roce 2016 byl Aspen za svou činnost v oblasti změny klimatu a práci s POW odměněn rovněž cenou Golden Eagle Award.

6. Villars, Švýcarsko

Švýcarské středisko Villars se nachází ve výšce 1 300 metrů nad mořem. Představuje tak vlastně letovisko s nízkou nadmořskou výškou, a proto je jeho provozovatelům zřejmé, že je ohroženo změnou klimatu.

villars 538042129

Středisko Villars je na Alpy poměrně nízko. Změnu klimatu si tu proto uvědomují v přímém přenosu


Z toho důvodu pracuje na řadě udržitelných projektů, například v podobě flotily hybridních veřejných autobusů, nízkoenergetických systémů na výrobu sněhu a zavádění solárních panelů do veřejných budov.

7. Chamonix, Francie

V roce 2010 zahájila společnost Chamonix, která provozuje i tamní středisko, vlastní průkopnický plán v oblasti klimatu a energetiky se záměrem snížit do roku 2020 emise uhlíku o 20 %. Projekty úspor energie budou zahrnovat i efektivnější veřejnou dopravu.

Za uznání práce získala Chamonix ocenění v podobě Flocon Vert, tedy zelené sněhové vločky, kterou ve Francii postupně obdrželo dalších pět středisek. Známku Flocon Vert uděluje francouzská organizace Mountain Riders, která se snaží zvýšit povědomí o udržitelnějším odvětví zimních sportů.

8. Anzère, Švýcarsko

Kouzelná švýcarská vesnička Anzère se pyšní tím, že se snaží udržet čistotu alpského vzduchu zavedením největšího ekologického systému vytápění v Evropě. Hořák na pelety „Centrale“ byl projektem německé firmy zabývající se obnovitelnými zdroji energie a jeho pořízení vyšlo přibližně na 180 milionů korun.

Anzère nebude nikdy soupeřit s mnohem většími sousedními letovisky Verbier nebo Zermatt, ale stává se stále oblíbenějším u rodin a ekologů.

Systém ale ušetří 1,5 milionu litrů topného oleje ročně. Díky pouhým 50 kilometrům sjezdovek nebude Anzère nikdy soupeřit s mnohem většími sousedními letovisky Verbier nebo Zermatt, ale stává se stále oblíbenějším u rodin a ekologů, a to i díky modernizaci lanovek a jejich vybavení.

9. Kaprun, Rakousko

Rakousko je populární pro téměř panenskou alpskou přírodu a kouzelné tradiční vesničky, jejichž typický charakter si zachovávají i nemegalomanská a elegantní lyžařská střediska. Prvním střediskem, které v Rakousku získalo certifikaci ISO pro management environmentálního systému, bylo letovisko Kaprun se svými lanovkami, které k provozu všech systémů využívají obnovitelných zdrojů energie, včetně té ze slunce.

kaprun 1056371180

V Kaprunu si dávají záležet na tom, aby se lidé na sjezdovky dostávali bez aut a aby odpad neznečistil horu a ledovec


K dispozici je zde rovněž komplexní bezplatná autobusová síť, která „spojuje“ celé středisko s blízkým městem Zell am See. Cílem je omezit používání automobilů v celém regionu. Stromy jsou zde navíc vysazovány ekologicky šetrnými technikami a v areálu je zaveden kanalizační systém o délce 11 kilometrů, který zabraňuje znečištění hor a ledovce.

Související…

Skicirkus nabízí 140 kilometrů sjezdovek, romantiku i luxusní wellness a bar
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: IgluSki

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...