fbpx

Lyžařský cirkus představuje 140 kilometrů modrých, 112 červených a 18 kilometrů černých sjezdovek. Těch sjezdovek je tu celkem 270 a zájemci na nich mohou předvádět své umění nebo si jen tak užívat jízdy ve dne i romantiky po setmění

Zveřejněno: 3. 11. 2019

Možná si pod pojmem skicirkus představujete akrobatické představení lyžařů na skokanských můstcích, ale to jste na omylu. Tento pojem se vžil pro lyžařskou oblast Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn v rakouských Alpách.

Jestliže se zeptáte proč, pak se vám dostane jednoduché odpovědi, že k termínu „lyžařský cirkus“ vedlo propojení 140 kilometrů modrých, 112 červených a 18 kilometrů černých sjezdovek. Těch sjezdovek je tu celkem 270 a zájemci na nich mohou předvádět své umění nebo si jen tak užívat jízdy ve dne i romanticky po setmění. K tomu si můžeme připočítat kilometry perfektně vyříznutých běžeckých stop a ideální podmínky pro freeride. A to nepočítáme snow traily a snowtubing.

Sníh je tu vždycky

Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zahajuje letos zimní sezónu už 29. listopadu a pochopitelně připravil některé novinky. Především to je nové spojení skipasů se středisky Schmitten v Zell am See a Kitzsteinhorn v Kaprunu, a díky tomu se nabídka nyní rozšiřuje na 408 kilometrů sjezdovek a 121 lanovek a vleků.

skicircus c

Ski Alpin Card bude k dostání od začátku nadcházející zimní sezóny, takže jeden skipas tak bude platit ve třech regionech, které patří k tomu nejlepšímu, co milovníkům zimních sportů mohou Alpy nabídnout.

Jakmile zamrzne jezero, můžete si nazout brusle a rozjet svou rychlobruslařskou či krasobruslařskou kariéru.

To znamená, že s tímto skipasem budete mít jistotu, že si vždy zalyžujete, protože celoroční ledovcová oblast na Kitzsteinhornu v Kaprunu nabízí stoprocentní jistotu, že bude na čem lyžovat, a jedinečné zážitky v horách. V případě, že se nabažíte lyžování v jedné oblasti, můžete mezi centry využít bezplatných skibusů.

Výzva i romantika

Pro milovníky sjezdového lyžování bude tou pravou výzvou příhodně nazvaný okruh The Challenge, tedy vůbec největší lyžařský okruh v Alpách, na kterém se lze vyžít na 72 kilometrech sjezdovek, mezi nimiž přepraví lyžaře celkem 32 lanovek a vleků. Mimochodem, jestli se na to budete cítit, můžete zdolat až 12 500 výškových metrů. Ne všichni ovšem touží po rekordech. Rodinná lyžařská oblast Schmittenhöhe v Zell am See je typická svou pestrostí a tematickými sjezdovkami pro malé i velké, stejně jako okouzlujícím výhledem na město Zell am See.

alpy

Pro ty, kteří sjezdům a slalomům příliš neholdují, je tu Nordic Park Experience u jezera Ritzensee. Kde jinde byste našli všechny severské sporty na jednom místě? Pro běžkaře tady vede krásně upravená stopa kolem jezera, která je osvětlena i v noci, a na Leogangu pak najdou dalších přibližně 150 kilometrů upravených stop. V Nordic Parku se zabaví i děti, protože právě tady se nachází Fun & Snow Park. Jakmile zamrzne jezero, můžete si nazout brusle a rozjet svou rychlobruslařskou či krasobruslařskou kariéru. Netoužíte ani po jednom? Romantické procházky zimní krajinou vám tu zaručí upravované lesní cesty.

Klid a únik ze všedních dnů

Skicirkus ovšem neproslul jenom zážitky z lyžování. Nenabízí jen klasické lyžařské dovolené, ale pohodu a zábavu, které zůstanou v paměti ještě dlouho. Promyšlený systém propojených lanovek vás přivede k více než šesti desítkám chat, bufetů a barů, ovšem všemu bude kralovat idylické středisko Leogang, které je kabinovými lanovkami Asitzbahn a Steinbergbahn perfektně napojené na celý skicirkus. Pokud někdo hledá klid a stylový únik ze všedních dnů, ideální základnu najde v designovém hotelu Puradies, který stojí mezi dvěma lanovkami. Přímo v hotelu je půjčovna lyží, o které se tu starají profesionální servismani.

Děti jsou vítány i uvnitř, kde na ně čeká prostorná herna, zatímco jejich rodiče si po odpočinkové misi ve wellness světě mohou dát romantickou večeři nebo si něco přečíst v unikátní čítárně přímo nad slavným barem Freiraum.

Hotel je také partnerem lyžařské školy pro dospělé i děti, takže rodiče mohou lyžovat nebo odpočívat ve zdejším krásně vybaveném wellness světě, zatímco o jejich ratolesti se postarají zkušení lyžařští instruktoři.

sauna

Zvenčí má Puradies podobu tradičního romantického horského hotelu, ale byly tady použity ty nejkvalitnější přírodní materiály, zejména dřevo a kámen, a díky maximálně proskleným plochám – všechny sauny i dvoupatrové odpočívárny jsou prosklené – působí vzdušně, a navazuje tak na okolní přírodu. Mimochodem, děti jsou vítány i uvnitř, kde na ně čeká prostorná herna, zatímco jejich rodiče si po odpočinkové misi ve wellness světě mohou dát romantickou večeři nebo si něco přečíst v unikátní čítárně přímo nad slavným barem Freiraum, jenž dostal cenu v soutěži iF Design Award 2016. A pochopitelně je třeba si dát něco z úžasných originálních drinků i na baru.

foto: Saalfelden Leogang, zdroj: Saalfelden Leogang

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...