fbpx

Mít peníze na účtu do druhého pracovního dne je už téměř samozřejmostí, čím dál více bankovních domů ale nabízí převod ještě tentýž den, a to klidně i o víkendu

Zveřejněno: 17. 12. 2019

Okamžité platby se dostávají do popředí. Nejenže o nich má povědomí čím dál víc lidí, ale zároveň je začíná nabízet čím dál víc bank. V současné době lze převést bleskově peníze z účtu na účet u sedmi bankovních domů. Kdo konkrétně okamžité platby nabízí a u koho si musí klienti na převod peněz ještě počkat?

Převod peněz se zrychluje, a to díky technologickému pokroku, kterému se nebrání jak banky, tak ani Česká národní banka. Mít peníze na účtu do druhého pracovního dne je už téměř samozřejmostí, čím dál více bankovních domů ale nabízí převod ještě tentýž den, a to klidně i o víkendu.

Pozitiva a negativa okamžitých plateb

Doposud bylo možné pro rychlé zaslání financí využít takzvanou expresní platbu, avšak i ta měla a stále má svá omezení. Je nutné ji zadat do určitého času a je nutné za ni řádně zaplatit. Tuto prioritní službu dnes nahrazují okamžité platby, se kterými přišly jako první Air Bank a Česká spořitelna.

Bleskově je možné zaslat pouze částky do 400 000 Kč.

Novinku pozvolna začíná podporovat čím dál více bank a dostává se do povědomí čím dál více klientů. Služba je známá už nyní zhruba dvěma třetinám populace, bohužel ne všichni ale vědí o hlavních výhodách a nevýhodách okamžitých plateb.

  • Peníze lze zasílat během několika sekund v režimu 24/7.
  • Cena okamžitých plateb se téměř neliší od těch běžných, mnohdy jsou i zdarma.
  • Okamžité převody platí jen pro tuzemské účty v českých korunách.
  • Rychlý převod lze provést v internetovém i v mobilním bankovnictví.
  • Bleskově je možné zaslat pouze částky do 400 000 Kč.
  • Aby okamžitá platba fungovala, musí ji podporovat banka, odkud transakce odchází, i banka, která transakci přijímá.

Kdo je podporuje

Důležitou podmínkou pro správné fungování okamžitých plateb je, aby je podporovaly obě banky, tedy jak banka odesílatele, tak i banka příjemce. Doposud novinku podporuje pouze sedm bank. Ne vždy je ale možné peníze převést během několika sekund i v sobotu o půlnoci. Mezi průkopníky byly Air Bank a Česká spořitelna, ke kterým se záhy přidaly Creditas, Komerční banka, PPF Bank, Raiffeisen Bank a MONETA Money Bank.

Novinku plánují do svého portfolia zavést i další banky. V roce 2020 se tak nejspíš dočkají například klienti ČSOB, Equa bank nebo mBank.

Okamžité platby nejsou ale vždy automatické. Ve většině bank je nutné si rychlý režim nastavit, výjimku představují pouze Česká spořitelna a Raiffeisen Bank, které samy rozhodují o tom, v jakém režimu bude platba zaslána. U banky Creditas se pak automaticky okamžitá platba provede v mobilní aplikaci Richee.

Jako poslední se k okamžitým platbám přidala MONETA, novinku ale plánují do svého portfolia zavést i další banky. V roce 2020 se tak nejspíš dočkají například klienti ČSOB, Equa bank nebo mBank. Naopak pokroku se brání Sberbank, Trinity bank a Hello bank.

Související…

Průzkum: Češi se Vánoc na dluh nebojí. Kdo si nejčastěji půjčuje na dárky?
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Půjčka.co

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...