fbpx

Do Vánoc na dluh se nejčastěji pouští lidé z nejrizikovějších skupin. Jedná se o dlužníky, kteří mají napjatý rozpočet, nemají finanční rezervu a mají jen krůček od existenčních problémů

Zveřejněno: 18. 11. 2019

Opět po roce blíží se Vánoce a s nimi i čas na dárky, na které mnohdy nezbývají peníze. To ale Čechy nezastaví, Štědrý den si chtějí užít v hojnosti, a tak jim nevadí, když si pořídí dárky na dluh. Bohužel třetina z těch, kteří tak učiní, nemají posléze na splacení. Potvrdil to aktuální průzkum, který pro službu Zonky realizovala agentura IPSOS.

Kdo si nejvíce půjčuje na vánoční dárky?

Do Vánoc na dluh se nejčastěji pouští lidé z nejrizikovějších skupin. Co to znamená? Jedná se o dlužníky, kteří mají napjatý rozpočet, nemají finanční rezervu a mají jen krůček od existenčních problémů. Tito lidé se většinou obrací na nebankovní společnosti, protože vědí, že v bance by s žádostí o půjčku neuspěli.

Zhruba 64 % objemu z úvěrů padne na elektroniku, 37 % na vybavení do domácnosti, 30 % na hračky, 20 % na oblečení a 12 % na kosmetiku.

Co se vzdělání týká, pak si nejčastěji půjčují na dárky pod stromeček středoškoláci bez maturity, zhruba 15 % tvoří vysokoškoláci a 10 % lidé se základním vzděláním.

Co vede Čechy k Vánocům na dluh?

Z průzkumu jasně vyplynulo, že si Češi nejvíce půjčují:

  • kvůli chybějícím úsporám
  • kvůli dlouhodobému nedostatku financí
  • kvůli přechodnému výpadku příjmů
  • kvůli výhodné nabídce na trhu
  • kvůli tomu, že se jim nechce čekat, až našetří

To jsou důvody, které vedou k zadlužení o vánočních svátcích. A na co pak peníze dlužníci vynaloží? Zhruba 64 % objemu z úvěrů padne na elektroniku, 37 % na vybavení do domácnosti, 30 % na hračky, 20 % na oblečení a 12 % na kosmetiku.

Kolik si lidé půjčují?

Řada dlužníků nad půjčenou sumou dlouze nepřemýšlí, zažádají zkrátka o částku, kterou aktuálně potřebují na dárky. Počítáním měsíčních splátek a úroků se raději nezabývají a kalkulačka půjček stejně tak jako online srovnávač jim jsou úplně cizí. Půjčku je totiž potřeba vyřešit ihned bez zbytečných odkladů a dlouhého zvažování.

Ve skutečnosti se řada lidí do poslední chvíle mačká v přelidněných obchodech a shání, co se dá.

I přes unáhlenost si ale nejčastěji Češi půjčují do 5 000 Kč, což potvrdilo necelých 45 % dotázaných, přes 40 % žádá o úvěr ve výši 10 000 až 20 000 Kč. Dluh ve výši 20 000 až 30 000 Kč pak potřebuje 10 % Čechů a zhruba 2 až 3 % lidí si neváhá půjčit až 50 000 Kč.

Realita vs. představa

Vánoce jsou komerčními svátky, přesto ale Češi touží především po tom, aby si je užili s rodinou. Mnohým dokonce předvánoční shon a všudypřítomný stres nevyhovuje, lidé by raději poslední dny v roce prožili v klidu a bez nervů. I proto se najde čím dál tím více těch, kteří dárky nenechávají na poslední chvíli a pořizují je už od září.

Představy jsou ale jedna věc a realita druhá. Ač většina Čechů touží po klidných Vánocích, které mohou trávit se svými blízkými, u televize a pohádek a s příležitostným ujídáním cukroví a bramborového salátu, ve skutečnosti se řada lidí do poslední chvíle mačká v přelidněných obchodech a shání, co se dá.

Související…

A odpusťme jim jejich dluhy: Může mít oddlužení pozitivní efekt?
Zdeňka Musilová

foto: Shutterstock, zdroj: Půjčka.co

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...