fbpx

Představitelé státní Čínské lidové banky naznačili, že země je téměř připravena rozjet digitální verzi své měny, nazývané renminbi (lidová měna), která má nahradit hotovost při platbě za zboží a služby

Zveřejněno: 24. 10. 2019

K tématu čínské digitální měny existuje řada nezodpovězených otázek. Jak to bude celé fungovat? Na principu blockchainu? Budou mít při jejím využívání Číňané alespoň nějaké soukromí, nebo bude o jejich platbách stát všechno vědět? Úředníci centrální banky prozatím objasnili časový rozvrh a motivaci projektu. Spuštění čínské digitální měny je „blízko“, ať už si pod tímto pojmem představíme cokoliv.

Někteří vycházejí z komentáře, který v červenci poskytl ředitel výzkumného střediska Čínské centrální banky Wang Xin. Řekl, že plány na digitalizaci měny urychlilo oznámení Facebooku ohledně rozjezdu měny Libra a Číňané se prý mohou na digitální peníze těšit už příští rok.

Výhoda, kterou by digitální měna vydaná centrální bankou měla oproti platebním platformám ovládaným soukromými společnostmi, spočívá v jistotě střadatelů.

Začátkem srpna pak náměstek ředitele platebního oddělení centrální banky Mu Changchun oznámil, že digitální měna je „opravdu blízko“. A zpráva Forbesu z konce srpna dokonce uvádí, že by digitální měna v Číně mohla začít fungovat již v listopadu. Dva čínské zdroje pak ovšem tuto informaci označily za nepřesnou.

Měnoví suveréni

Proč se vůbec Čína k tomuto kroku odhodlala? Alespoň část motivace spočívá v ochraně čínské měnové suverenity. Elektronické platební metody jsou v Číně totiž všudypřítomné a vlastně není potřeba je podporovat nasazením digitální měny. Oblíbené mobilní platební aplikace v Číně zpracovávají čtvrtletně platby v hodnotě bilionů dolarů a hotovostní transakce jsou eliminovány.

Nové digitální tokeny bude možné použít i bez připojení k internetu.

Mu Changchun dodal, že výhoda, kterou by digitální měna vydaná centrální bankou měla oproti platebním platformám ovládaným soukromými společnostmi jako Tencent a Alibaba, spočívá v jistotě střadatelů. Komerční platformy totiž mohly zbankrotovat a způsobit uživatelům ztrátu peněz. Wang Xin potom tvrdí, že Libra, digitální měna Facebooku, by mohla ještě posílit nadměrný vliv amerického dolaru na globální finanční systém. V plánu totiž je, aby byla Libra podporována košem suverénních měn, přičemž dolary mají tvořit 50 % koše. Čínská digitální měna má pomoci dosáhnout rovnováhy vůči anonymním penězům a zabránit praní špinavých peněz, alespoň to jsou důvody, kterými projekt zdůvodňují čínští úředníci.

Číňané dále vyzdvihli podstatnou výhodu systému, nové digitální tokeny bude možné použít i bez připojení k internetu, což je funkce, kterou tvůrci Libry neslibovali. Jak to celé bude fungovat? Stejně jako u většiny otázek týkajících se technického řešení odpověď zní, že to zatím není známo.

Související…

Facebook chce s kryptoměnou Libra otřást světem financí
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...