fbpx

Digitální měna největší sociální sítě čelí námitkám zákonodárců v souvislosti s obavami o soukromí ještě předtím, než vůbec vznikla.

Zveřejněno: 26. 6. 2019

Facebook představil vlastní digitální měnu. Bude se jmenovat Libra a je zamýšlena jako prostředek pro spojení lidí, kteří nemají přístup k tradičním bankovním platformám. S téměř 2,4 miliardami lidí, kteří každý měsíc používají Facebook, by Libra mohla být faktorem, který kompletně změní svět financí. Zatím se ale musí popasovat s kritiky a zákonodárci, kterým jde o ochranu soukromí uživatelů. Pro Facebook samotný jde o velmi důležitý krok do světa financí, navíc mu má pomoci zvrátit dlouhodobý trend snižování zisku.

Obavy o soukromí

Američtí zákonodárci ústy Maxine Watersové, kongresmanky a předsedkyně finančního výboru, ovšem v souvislosti s Librou vyjádřili obavy o soukromí a vyzvali Facebook, aby projekt zastavil, dokud ho Kongres a regulátoři důsledně nevyhodnotí. Členové amerického senátního výboru pro bankovnictví napsali Marku Zuckerbergovi, aby jim zodpověděl otázky týkající se soukromí a finančních regulací, manažeři Facebooku mohou být také pozváni na slyšení přímo na půdu Kongresu.

Facebook nerespektuje zásady soukromí, vlastní kryptoměna je jen další expanzí a větším zásahem do soukromí.

„Facebook má k dispozici údaje o miliardách lidí a opakovaně nerespektuje zásady soukromí,“ uvedla ve svém prohlášení Maxien Watersová. „S oznámením, že plánuje vytvořit kryptoměnu, Facebook pokračuje ve své nekontrolované expanzi a rozšiřuje zásah do života svých uživatelů.“ Facebooku v současné době hrozí pokuta ve výši 5 miliard dolarů, americká Federální obchodní komise (FTC) zahájila vyšetřování v reakci na odhalení skandálu s firmou Cambridge Analytica

Bez účtu, zato s telefonem

Pomocí Libry bude možno platit už v roce 2020. Uživatelé si budou moct posílat navzájem peníze a platit za zboží a služby. Manažeři Facebooku tvrdí, že Libra pomůže mnoha milionům lidí bez bankovních účtů, ale s přístupem k mobilním telefonům. Technologické řešení Facebooku zaštiťuje sdružení Libra Association, spojující desítky finančních, neziskových a obchodních společností. Každá přispěla minimálně deseti miliony dolarů.

Facebook chystá automatizovaný systém pro odhalování podvodů, okradeným uživatelům prý peníze bude vracet.

Mezi zúčastněnými jsou Mastercard, PayPal, Coinbase a eBay. Do asociace se zapojují také Uber a Lyft, mikropůjčková platforma Kiva a humanitární organizace Mercy Corps. Sdružení bude mít sídlo v Ženevě a Facebook tvrdí, že bude nezávislé na vládách i na Facebooku samotném.

Facebook vybudoval měnu na své vlastní šifrované blockchain technologii. Síť může být provozována a zabezpečená kýmkoliv s přístupem k počítači, stejně jako v případě ostatních kryptoměn. Zpočátku bude blockchain Libry uzavřen a ověřování transakcí bude omezeno na uzavřený počet osob, které budou moci spouštět verifikační software. Facebook na projektu pracuje prý už několik let a podílí se na něm zkušení harcovníci z prostředí kryptoměn a také ex-zaměstnanci PayPalu. Chystá se automatizovaný systém pro odhalování podvodů a Facebook slibuje uživatelům, kteří budou okradeni, že jim peníze vrátí.

Související…

Peníze snadno a rychle: Bitcoin pro začátečníky
Vím Víc

zdroj: Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...