fbpx

Společnost Microsoft pořádá již sedmý ročník oslav práce na dálku. Tentokrát je hlavním tématem technostres

Zveřejněno: 24. 9. 2019

To, že mladá generace považuje flexibilitu za jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru pracovního místa, už není žádným tajemstvím. Mladí lidé dnes chtějí maximálně sladit rodinný a pracovní život, a proto je práce na dálku jedním z nejžádanějších benefitů. Výhodou však může být i pro samotné zaměstnavatele.

Nejnovější výzkumy totiž ukazují, že home office rozhodně neznamená flákání se v županu před televizí, ale naopak o poznání vyšší produktivitu i motivaci. Česká republika tento nový styl práce založený na flexibilitě a odpovědnosti oslaví spolu se společnostmi Microsoft a ČSOB 26. září v rámci kampaně Den spolupráce odkudkoli.

Vyšší produktivita a méně stresu

Máte pocit, že z klidu domova bez hovoru kolegů, zvuku tiskáren a zvonících telefonů byste toho stihli mnohem víc? Není to jen zdání. Podle studie profesora ekonomie Nicholase Blooma a generálního ředitele společnosti Ctrip Jamese Lianga byli lidé pracující z domova o 13,5 % produktivnější než ti, co pracovali z kanceláře. Zároveň také měli méně přestávek, stresu i sporů. Zaměstnavatel navíc pochopitelně ušetřil náklady na kancelářské prostory.

Podle výzkumu z roku 2016 si 8 z 10 šéfů malých a středních firem myslí, že lidé, kteří mohou pracovat odkudkoli, jsou výkonnější i spokojenější.

Za posledních třicet let se počet lidí pracujících z domova v USA ztrojnásobil. Práce na dálku má ale stále více příznivců i v Česku. Podle výzkumu z roku 2016 si 8 z 10 šéfů malých a středních firem myslí, že lidé, kteří mohou pracovat odkudkoli, jsou výkonnější i spokojenější. Podobný názor mají zaměstnanci, 72 % z nich souhlasí s tím, že možnost pracovat i mimo kancelář zvyšuje jejich produktivitu.

Inspirujte (se)

Protože práce na dálku je stále oblíbenější, společnost Microsoft, která dlouhodobě patří mezi průkopníky v oblasti flexibility, letos už posedmé pořádá Den spolupráce odkudkoli, tentokrát s hlavním tématem Prevence technostresu. Stále větší zapojení moderních technologií je totiž průvodním jevem digitální transformace, kterou nyní procházíme. Ovšem mezi vlastněním nejnovějších technologií a uměním je efektivně využívat je velký rozdíl.

Pokud se vám líbí myšlenka sdílení, na sociálních sítích můžete svým přátelům pod hastagem #takpracujuja ukázat místo, odkud se vám pracuje vůbec nejlépe.

Technostres není úplně nový pojem, první zmínka se objevila v polovině osmdesátých let minulého století a odkazovala na nepříjemné pocity spojené s používáním počítačů v té době. Dnes si technostres můžeme představit jako úzkost spojenou s používáním moderních technologií, která je způsobená především neustálým vyrušováním, notifikacemi a návalem informací. Pod technostres spadá i sledování sociálních sítí, od kterých se nemůžeme odtrhnout a které v nás vedle chvilkových pozitivních emocí vyvolávají i pocity negativní, například že nejsme dokonalí či se nemáme tak dobře jako ostatní.

Pokud vy a vaši zaměstnanci těmito problémy netrpí, protože víte, jak technologie využívat co nejefektivněji a zároveň se od nich dokážete včas odpojit a odpočívat, ukažte, jak to děláte, i ostatním právě s kampaní Den spolupráce odkudkoli. Můžete se jednoduše připojit k tematické LinkedIn skupině, kde budete informováni o všem, co se kolem iniciativy děje. Hlavně ale budete celý rok v kontaktu s profesionály, které moderní styl práce zajímá, a můžete sdílet své zkušenosti i novinky. A pokud se vám líbí myšlenka sdílení, na sociálních sítích můžete svým přátelům pod hastagem #takpracujuja ukázat místo, odkud se vám pracuje vůbec nejlépe – klidně svou postel či obývák.

Související…

Jak může pomoct umělá inteligence, když vás čeká důležitá prezentace
Petr Váša, Microsoft

foto: Shutterstock, zdroj: Microsoft, Den spolupráce odkudkoli

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...