fbpx

Nové funkce PowerPointu za vás přeloží vámi moderovanou prezentaci do cizího jazyka a dokážou vás i na vystoupení připravit

Zveřejněno: 13. 8. 2019

Efektivní, působivá a srozumitelná, taková by měla být prezentace, která zanechá dojem. Autoři prezentací vkládají do přípravy většinou hodně energie, nápadů, inovativních prvků, aby zaujali, aby se odlišili, aby motivovali či přesvědčili své publikum. Je ale možné ušetřit si cenný čas, a přesto připravit takovou prezentaci, která splní očekávání? Pomoc nabízí umělá inteligence.

Technologie, které jsou založené na strojovém učení nebo přinášejí prvky umělé inteligence, usnadňují lidem práci, aniž by si toho mnohdy všimli. Pomáhají například se správou či  zpracováním dokumentů, organizováním schůzek nebo ochranou e-mailové pošty. I takový PowerPoint uživatelům nabízí aktivní pomoc s přípravou prezentace. Například tím, že si pamatuje slidy, s nimiž uživatel již dříve pracoval, nebo že sleduje, jak s prezentacemi pracuje a na základě těchto zkušeností pak doporučuje design či vhodné obrázky.

PowerPoint nyní zvládá překlady až do 60 jazyků, a to nejen hotových prezentací, ale také přímo při prezentování. 

Poslední verze PowerPointu pak nabízí funkci Návrh designu. Díky ní má uživatel na začátku možnost vybrat si z mnohých doporučení a návrhů slidů, které vycházejí z jím již připravených prezentací. Další zajímavou funkcí je Znovu použít snímek, jež nabízí k využití slidy z existujících prezentací bez toho, aniž by člověk musel dané prezentace vyhledávat a otevírat.

Bez problémů v cizím jazyce

Užitečným pomocníkem může být rovněž Překladač prezentací, který dokáže výrazně usnadnit práci s překladem například z angličtiny. PowerPoint nyní zvládá překlady až do 60 jazyků, a to nejen hotových prezentací, ale také přímo při prezentování. Pokud je zapnuta funkce Titulky, PowerPoint dokáže přepisovat mluvené slovo do titulků.

Funkce PowerPointu založená na umělé inteligenci pomůže trénovat a zlepšit prezentační dovednosti a vystoupení na veřejnosti.

Úplnou novinkou, kterou Microsoft letos chystá, je pak tzv. „prezentační guru“ – Presenter Coach. Pro některé z nás je umění prezentovat naprosto přirozenou dovedností, pro jiné zase pořádně stresující záležitost. A právě těm druhým je určena nová funkce PowerPointu založená na umělé inteligenci, která pomůže trénovat a zlepšit prezentační dovednosti a vystoupení na veřejnosti.

Pořád se učí

Funkce využívající strojové učení či prvky umělé inteligence ale nejsou jen v PowerPointu. Například platforma Microsoft Stream si dokáže poradit s převodem videohovorů a videozáznamů z šesti podporovaných jazyků do textu, čeština mezi nimi zatím ještě není. V aplikaci Teams zase uživatelé videohovorů mohou využít funkci rozostření pozadí, a tím omezit rušivé vjemy z okolního prostředí.

Umělá inteligence tak postupně ovlivňuje způsoby naší práce. I přesto, že její pomoc se zatím nemusí tolik projevovat, moderní technologie mají potenciál se zdokonalovat a neustále učit z interakcí s uživateli a z dostupných dat. I díky tomu budou lidem stále častěji usnadňovat činnosti, které jsou repetetivní či rutinní. A nechají jim prostor, aby projevili svoji jedinečnost a kreativitu.

Autor je manažerem divize Microsoft 365 v ČR a na Slovensku.

foto: Shutterstock, zdroj: Petr Váša, Microsoft

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...