fbpx

Manažerka komunikace Microsoftu pro střední a východní Evropu Lenka Čábelová popisuje, jak se zbavit závislosti na blikajícím telefonu a jak se dostat do pracovního flow

Zveřejněno: 7. 5. 2019

Při jedné z mnoha diskusí o kvalitě života a práce v digitálním věku položila moderátorka panelistům sugestivní otázku: „Kdy ráno zapínáte telefon?“ Sama hned přiznala, že ona po něm sáhne ještě v posteli, aby jí neunikla žádná noční novinka (nebo nový status). A s očekáváním se obrátila ke mně, jakožto zástupci technologické firmy, jestli ji v této hře přebiju.

Asi jsem ji i obecenstvo zklamala, protože já telefon do ložnice nenosím a většinou se na něj ráno podívám až po snídani. Jednoduše nevidím žádnou přidanou hodnotu v tom, že zjistím nějaké pracovní či jiné novinky těsně před spaním a nebudu pak moci usnout, protože o nich budu přemýšlet, či naopak v tom, že si naruším jeden z mála příjemných rituálů s rodinou během pracovního týdne.

Není totiž až tak málo lidí, kteří signál nepřeruší nikdy a ze zorného pole se jim nikdy neztratí obrazovka plná barevných aplikací.

Doma jsme se shodli, že telefon nepatří k žádnému stolu, u kterého společně jíme, ani do žádného pokoje, kde se pravidelně spí (kupodivu se na tom celkem ochotně „shodl“ i můj náctiletý syn a všichni doufáme, že mu to ještě chvíli vydrží).

Co říká studie

Paní moderátorka na tom ale není vůbec špatně, protože z jejího vyznání je zjevné, že ona telefon na noc aspoň vypíná. Není totiž až tak málo lidí, kteří signál nepřeruší nikdy a ze zorného pole se jim nikdy neztratí obrazovka plná barevných aplikací.

Neschopnost či neochota opustit něžně vibrujícího kapesního mazlíčka přitom může mít řadu nečekaných důsledků, i když mazlíček zrovna nevrní. Podle studie texaské univerzity má pouhá blízkost telefonu výrazný negativní dopad na naše kognitivní schopnosti a soustředění. Schopnost vnímat a zpracovávat informace znatelně rostla v závislosti na tom, zda telefon (i vypnutý) ležel na stole, byl v kapse či tašce u stolu nebo ve vedlejší místnosti. V momentě, kdy zcela sešel z očí (a dosahu), sešel také z mysli a z podvědomí. Právě zlomky sekund, kdy mozek (většinou podvědomě) zvažuje, zda by neměl zkontrolovat novinky (telefon je přece po ruce), způsobují neustálé téměř nepostřehnutelné rušení, které ovšem zásadně snižuje náš mentální výkon.

Výkonnost zaměstnanců

Z tohoto zjištění vyplývá hodně věcí. Především to, že počet hodin, které strávíme nad jakoukoli prací, nic nevypovídá o tom, co jsme dokázali. Hodina plného soustředění často přinese více výsledků než půl dne roztěkaného klikání mezi maily a zprávami. S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že pokud vaši zaměstnanci vlastní a do práce nosí telefon, pak je ke zvážení, zda je opravdu není na čase začít hodnotit jinak než podle toho, kdy přišli a kdy odešli.

Nedávný průzkum Microsoftu zjistil, že jen 11 % Evropanů (a 8 % Čechů) se cítí být pravidelně ve flow, tedy ve stavu, kdy podávají nejvyšší výkon.

To, že někdo tráví prací nadměrné množství času, nemusí být nutně způsobeno nadměrným množstvím úkolů a ani to nemusí nutně znamenat nadprůměrný výkon. Prvním předpokladem efektivní a smysluplné práce v dnešní digitální době je tedy hodnotit lidi podle výsledků a naučit se zadávat cíle a úkoly tak, aby podněcovaly samostatné řešení a vlastní iniciativu.

mobil 1316745065

Občas je dobré si udělat chvilku, kdy se nenecháte vytrhávat vrnícími zprávami na mobilu

Tím druhým předpokladem je naučit se s novými nástroji pracovat. Nedávný průzkum Microsoftu Proč technologie nestačí aneb digitální kultura jako konkurenční výhoda mezi 20 tisíci pracovníky v 21 evropských zemích zjistil, že jen 11 % Evropanů (a 8 % Čechů) se cítí být pravidelně ve flow, tedy ve stavu soustředěné motivace, kdy podávají nejvyšší výkon.

Jak používat technologie

To je opravdu málo. Je ovšem velký rozdíl mezi organizacemi, které jen nakoupily a rozdaly nové technologie, a těmi, které s nimi lidi naučily pracovat a nastavily si novou kulturu spolupráce, komunikace a organizace práce. Lidé pak třeba vědí, k čemu jakou apku (chat, e-mail, sociální síť, úložiště apod.) používat, mají týmový úzus, kdy odpovídat na maily (a kdy se kvůli tomu nestresovat, třeba o víkendu), že v openspace se netelefonuje a nevedou se hlasité debaty (na to jsou zasedačky a je jich k dispozici dostatek), že pokud na schůzce píšete maily, tak na tu schůzku ani chodit nemusíte, a že pokud chcete něco smysluplného napsat, analyzovat či vymyslet, tak to nemůžete dělat v desetiminutových pauzách mezi jednáními.

Každý je nejen svého štěstí, ale i své efektivity strůjcem.

Je to samozřejmě mnohem více o našich osobních a týmových pracovních návycích než o samotných technologiích, na které je vždy snadné se vymluvit. Jak ale praví stará přísloví (a teta Kateřina), nejen oheň, ale i technologie jsou skvělý sluha, ale špatný pán – a každý je nejen svého štěstí, ale i své efektivity strůjcem.

Usnadněte si život

Jestli potřebujete změnit svoje osobní pracovní návyky, může pro vás být ideálním pomocníkem například analytický nástroj MyAnalytics v Microsoft 365. Můžete si ho představit jako takové chytré hodinky na práci, jen místo kroků, kilometrů a kalorií měří a vyhodnocuje to, jak se chováte v práci. MyAnalytics vám nabídne různé tipy, jak pracovat efektivněji – například vás upozorní, že posíláte e-maily během schůzky, spočítá, s jakými lidmi jste minulý týden trávili nejvíce času (podle e-mailů, schůzek a chatů). Já jsem např. zjistila, že minulý týden pětina mých schůzek neměla předem danou agendu (což není dobrý zvyk) a že jsem ze 16 hodin schůzování třikrát neodolala pokušení psát maily (což také není dobrý zvyk).

Unavený a roztěkaný člověk nikdy nepodá stejný výkon jako ten, kdo pravidelně a dostatečně dobíjí energii.

Můžete si stanovit vlastní cíle a k jednotlivým tématům získávat praktické tipy – například doporučení, abyste si vytvořili delší prostor na soustředěnou práci či omezili práci po pracovní době. K výsledkům MyAnalytics má přístup pouze daný zaměstnanec, ale pokud chce a má osvíceného šéfa, mohou vytvořit skvělý podklad pro průběžnou debatu o pracovním stylu a trénink vhodných návyků.

Související…

Když vás v práci neustále sledují: Monitorovacích nástrojů bude čím dál víc
Jan Handl

Technologie by nám měly usnadnit život – zůstanu-li u paralely sportovních hodinek, pak mým cílem je přece uběhnout maraton rychleji, ne běžet dvakrát tak dlouho. Mozek, podobně jako jiné „svaly“, potřebuje občas odpočívat. Unavený a roztěkaný člověk nikdy nepodá stejný výkon jako ten, kdo pravidelně a dostatečně dobíjí energii. Alfou a omegou dnešní doby jsou inovace – a jak známo, ty nejlepší nápady přicházejí v okamžiku, kdy člověk takzvaně „vypne“. A to se nejlépe podaří, když je vypnuto i vše, co má baterky a signál.

foto: Shutterstock, zdroj: Proč technologie nestačí (výzkum spol. Microsoft)

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...