fbpx

Většina z nás hledá na dovolené klid, odpočinek a svůj koutek na pláži. Toto vám dovolená na Rhodosu dokáže skutečně dát

Zveřejněno: 21. 2. 2019

Ačkoliv ročně navštíví Řecko průměrně na 350 tisíc českých turistů, tak už málokdo z nich na otázku „Které místo vás napadne první, když se řekne Řecko?“ odpoví „Rhodos“. Schválně, zkuste položit tuto otázku svým známým. Pravděpodobně uslyšíte odpovědi typu Athény, Santorini, Lefkada nebo Zakynthos.

Ale na výše vyjmenovaná místa a ostrovy se tentokrát nevypravíme. Proč? Protože většina z nás hledá na dovolené klid, odpočinek a svůj koutek na pláži. Toto vám dovolená na Rhodosu dokáže na rozdíl od takových rušných Athén skutečně dát. Zejména pokud se na obhlídku místních pamětihodností a pláží vydáte koncem září až začátkem října. To už je hlavní sezóna pryč, ale teplé počasí tady zůstává. Na jihu ostrova pak najdete nejednu pláž pouze pro sebe.

Vypněte mobily, pátrejte očima a čichem

Častý problém turistů v zahraničí je jejich doslovné přilepení se na obrazovku chytrého telefonu. Jako by jim ten nebohý předmět mohl vyčarovat chutnou místní kuchyni. Mobil hoďte do tašky a chvíli se jen procházejte uličkami měst. Sledujte, kde jedí místní, kde to žije… Přesně tam zamiřte za jídlem a nebudete litovat. Bavte se s obsluhou a brzy se dovíte, kam se jet podívat a kde to je pouhá ztráta času.

recky gyros

Hlad, který se dostaví po koupání, rychle zaženete skvělým gyrosem


Balkánský sýr a olivy už doputovaly i do našich českých končin, ale tím chutná řecká kuchyně zdaleka nekončí. Ze sýrů zkuste ještě ovčí a kozí. Rovněž řada jogurtů a mlék jsou dílem těchto zvířat. Ovoce a zeleninu hledejte na lokálních trzích, kde bývá levnější a v lepší kvalitě. Hlad, který se dostaví po koupání, rychle zaženete v některém z pouličních stánků, kde si vyberte mezi gyrosem, pitou a bagetou. Váháte, zda pro vás nebude Řecko drahé? Pročtěte si průvodce řeckými cenami.

Za křídly motýlů

Pokud nemáte v plánu pouliční „stalking“ (rozumějte: pozorování a následování) místních či ostatních turistů, pak vám nezbude nic jiného, než si nastudovat nějaké průvodce po Rhodosu. Pár tipů jsme vám posbírali při naší návštěvě ostrova, kdy došlo i na ono vyptávání se místních.

Nemůžeme vynechat ani největší atrakci na Rhodosu a tou je akropole Lindos na západní straně ostrova.

Půjčte si auto. Po ostrově jezdí sice linkové autobusy, ale jejich četnost a dochvilnost odpovídá jižanské mentalitě Řeků. Celý ostrov je obkroužen hlavní silnicí, která je rovněž kvalitní, takže ho objedete za den. Ale nikam se nežeňte a sestavte si itinerář podle následujících vytipovaných míst:

1. Hlavní město Rhodos

Město jako stvořené pro milovníky architektury, protože právě v historickém centru můžete pozorovat různorodé slohy a architektonické prvky středověku, renesance, Byzantské říše i otománské éry. Dominantou je zrekonstruovaný Velmistrův palác ze 7. století. Koho bolí nožky, může k průzkumu města využít známou autobusovou službu Hop On & Hop Off.

2. Údolí motýlů

Nejste-li fandové památek, ale spíš vás fascinuje příroda, pak ani vás Rhodos nezklame. Vydejte se do středu ostrova, kde na vás čeká rej motýlů všech možných barev. Teda za předpokladu, že se sem nevydáte právě v říjnu. Pak budete koukat na prázdné údolí podél líné říčky. Vstupné je symbolické (3 eura).

rhodos udoli motylu

Na ostrově najdete i Údolí motýlů


3. Akropolis Kamiros

Toto místo ve středu ostrova a bokem od hlavní silnice nám doporučili místní. Rozhodně stojí za návštěvu, i když vstup je zpoplatněný (cca 6,5 eura). Odměnou vám budou výhledy nejenom na pozůstatky amfiteátru, chrámu a lázní (vše z období až 2000 př. n. l.), ale rovněž na moře. Kdo má bystrý zrak, zahlédne sousední řecké ostrovy.

4. Akropolis Lindos

Nemůžeme vynechat ani největší atrakci na Rhodosu a tou je akropole Lindos na západní straně ostrova. Turisté vyhledávají projížďku na oslech od úpatí až nahoru k hlavní bráně akropole. Ale dá se jít samozřejmě po svých a ušetřit tak hřbety nebohých zvířat.

5. Výlet do tureckého Marmarisu

Za bezmračného počasí je z města Rhodos vidět pobřeží asijské části Turecka. Byla by škoda sem nezajet na odpoledne, když plavba lodí trvá jen hodinu. Cena se pohybuje okolo 40 euro. Kromě arabské architektury a turecké kuchyně nevynechejte ani místní rozlehlý bazar. Tady seženete cokoliv od „značkových“ hodinek po údajně „pravé“ kousky Nike a Adidas.

Malý tip na závěr: Jestliže plánujete dovolenou v Řecku, projděte si diskuze a načerpejte informace od ostatních cestovatelů. 

Už víte, co se vám příště vybaví při odpovědi na otázku: „Top místo v Řecku?“ Jasně, bude to poklidný ostrov Rhodos nedaleko tureckého pobřeží. Přejeme příjemnou cestu!

Související…

Rozhovor: I s dětmi se dá cestovat. A otvírá to oči jim i rodičům
Milada Kadeřábková

foto: Cestolino, zdroj: Cestolino

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...