fbpx

Na potravinách se dá hravě ušetřit. Stačí víc plánovat a sledovat, co máme v lednici

Zveřejněno: 20. 10. 2018

Je den před výplatou a vy si nemůžete moc vyskakovat. I přes mnohá předsevzetí, že tentokrát si peníze ohlídáte, zase nějakým záhadným způsobem zmizely a vy netušíte kam. No jo, ale podívali jste se někdy doma do koše?

Související…

Komu všemu ubližuje naše plýtvání s oblečením
Tereza Hermochová

Za jídlo utratí české domácnosti v průměru zhruba pětinu příjmu. Potraviny jsou zároveň i jednou z prvních položek, na kterých se lidé snaží ušetřit. Je ale nejlepší cestou pouze nakupovat levné a nekvalitní jídlo?

Plánovat jídelníček

Možná by více pomohlo sestavit si jídelníček. Že jste si právě vzpomněli na film Pelíšky, kde ho Miroslav Donutil doma vyvěšoval na nástěnku? To určitě není nutné, ale samotná myšlenka k zahození není. Jde totiž o plánování. Když si uděláte představu o tom, co byste chtěli v jednotlivé dny jíst a vařit, daleko snadněji se vám bude nakupovat a daleko snadněji také rozlišíte, co je skutečně potřeba a co už je navíc.

Cena ročně vyplýtvaného jídla na světě dosahuje hodnoty HDP celého Švýcarska.

Kromě toho se vyhnete plýtvání potravinami, které stojí v součtu nemalé peníze. Podle statistik Evropského parlamentu vyhodí průměrný Čech přes 80 kilogramů jídla ročně, z toho víc než polovina objemu připadá na domácnosti. Web platformy Zachraň jídlo pak mimo jiné uvádí, že cena ročně vyplýtvaného jídla na světě dosahuje hodnoty HDP celého Švýcarska. 

Přehled v lednici

Pokud se při každém otevření lednice děsíte, co na vás zase z temného kouta zadní police vyskočí, pravděpodobně se plánováním svých nákupů zatím příliš nezabýváte. Přitom pořádek v uskladněných potravinách je prvním krokem k úsporám.

jidlo kos 757897312

Než půjdete nakoupit, mrkněte do lednice. Třeba "to" tam už máte


Při dobrém skladování máte přehled o tom, co doma chybí a čeho naopak máte dostatek. Než vyskládáte nový nákup, starší potraviny si posuňte blíž, ať na ně nezapomenete...

Jídlo do krabičky

Ráno pospícháte do práce nebo do školy, sotva se napijete kávy a během dopoledne vás dostihne vlčí hlad. Další peníze pak věnujete ještě za oběd. Spočítali jste si někdy, na kolik vás jídlo „venku“ vyjde? Jsou to stovky, nebo jde měsíční útrata až k tisícovkám?

Keře a stromy, ze kterých je možné plody volně sbírat, mapuje například iniciativa Na ovoce.

Pokud nechcete zrovna oželet oběd s kolegy, zaměřte se alespoň na svačiny. Místo bagety za padesát i šedesát korun si z domova vezměte třeba ovoce, ořechy, jogurt a celozrnné pečivo. Ušetříte a ještě budete zdravější.

Na ovoce

Některé potraviny nás naopak nemusí stát nic než trochu námahy při jejich sběru. Ať už žijete ve městě, nebo na vesnici, určitě jste si všimli množství ovocných stromů a keřů, které rostou podél cest nebo v polích bez povšimnutí. Keře a stromy, ze kterých je možné plody volně sbírat, mapuje například iniciativa Na ovoce.

Motivace čísly

Dodržování všech těchto „protiplýtvacích“ opatření se může na první pohled zdát příliš náročné. Jde ale o zvyk a rutinu, která se vám za chvíli dostane do krve. Do té doby se ale můžete nechat motivovat tím, kolik jste díky pár pravidlům dokázali za týden nebo měsíc ušetřit peněz.

Zkuste ušetřené peníze ještě rozmnožit pomocí vhodného investování.

Jen si to spočítejte a za část úspor si kupte třeba nějakou odměnu. Příště už budete vědět, že trocha úsilí a plánování má smysl. Anebo zkuste ušetřené peníze ještě rozmnožit pomocí vhodného investování.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...