fbpx

Šest věcí, bez kterých se pracovní stůl neobejde Dalších 3 fotografií v galerii
Tak nějak by měl ideálně vypadat váš pracovní stůl.

Jaké věci byste měli mít vždycky k dispozici, abyste byli maximálně produktivní?

Zveřejněno: 21. 9. 2018

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. Tímto rčením se zaštiťuji prakticky pokaždé, když se podívám na svůj pracovní stůl. Pracovní stůl nemůže být věčně naklizený, některé věci na něj zkrátka patří. Jennifer Stillová, přispěvatelka portálu Businessinsider.com, nabízí šest položek, bez kterých to zkrátka nejde.

Kvalitní židle

O tom, jak a na čem při práci na počítači sedět, toho bylo popsáno hodně. Maximálně pohodlná židle je základ, a vlastně to ani nemusí být židle. Pár mých známých je schopno klidně sedět na gymnastickém balonu a u toho desítky minut ťukat něco do klávesnice. Mám ho doma také a zkoušela jsem to. A není to nic pro mě.

Související…

Kdo jsou digitální nomádi? Hledači pravé "open-space" kanceláře
Luboš Heger

Správná židle by ale měla být taková, která vám poskytne pevnou oporu pánve a bederní páteře. Tím docílíte toho, že vaše zádové svalstvo je uvolněné, čímž předejdete bolesti zad, únavě, nebo dokonce migrénám. Pokud nevydržíte sedět ve stále stejné poloze, a ne vždy se zády opíráte o opěradlo, snažte se nehrbit. I to vás ochrání před bolestí zad a prodlouží to čas vaší efektivní práce. Na židli v žádném případě nešetřete.

Plánovač

Možná už jste zvyklí pečlivě si zapisovat úkoly včetně termínu, do kterého je musíte zvládnout. Je vlastně úplně jedno, jestli používáte plánovač v digitální podobě, klasický papírový diář nebo si jen oblepujete pracovní plochu samolepicími poznámkovými papírky. Důležité je, že si svůj „to do list“ vůbec vedete. Je sice fajn si trénovat paměť a mít všechny ty věci v hlavě, ale vystavujete se riziku, že dříve nebo později na něco zapomenete. 

planovac

Papírový diář má obrovskou výhodu - nikdy se vám "samo od sebe" nevymaže, co do něj napíšete


Bezdrátová tiskárna

Přestože se stupňuje tlak na vyřizování běžné agendy pomocí on-line nástrojů, někdy se zkrátka bez papíru neobejdete. Já si také občas potřebuji finální práci vytisknout, abych mohla vychytat poslední chyby. Přiznám se, že až dosud jsem bezdrátovou tiskárnu považovala za zbytečnost – ale opravdu nejde o zbytečný luxus.

Bezdrátovou tiskárnu jsem považovala za zbytečnost – opravdu ale nejde o zbytečný luxus.

Můžete tisknout odkudkoli z bytu či domu, aniž byste pokaždé museli dojít s notebookem až k tiskárně a propojovat kabelem. A to nemluvím o situacích, kdy tisknout z různých zařízení. Vyhnete se tak nutnosti pořád něco přeposílat do mailu a soubor poté otevírat v počítači, z něhož jediného je možné tisknout.

Šanony

Je pravdou, že pořadače, v nichž uchováváte důležité dokumenty, není třeba mít vyskládané přímo na pracovní ploše. Zase tak často do nich nelezete, abyste je museli mít permanentně na očích.

pracovni poradek

Dokážete si představit jaké to je, hledat konkrétní list papíru v téhle hromadě?


Přesto archivaci různých papírů nepodceňujte. Vězte, že není nic horšího, než nekonečné hodiny hledat nějaké potvrzení nebo pojistku. Vyplatí se také mít aktuální nevyřízené dokumenty uloženy v „pohotovostním“ košíku po ruce, dokud je nezaložíte do šanonu. Jen pozor na to, aby se vám papíry nehromadily tam, kde už dávno nemají co dělat.

Externí hard disk

Jestliže je práce na počítači vaším dennodenním chlebem, bez externího hard disku byste to skutečně riskovat neměli. O pravidle zálohování jste určitě slyšeli nespočetněkrát. Má zkušenost velí, že ti, co radí „zálohovat, zálohovat, zálohovat“, mají pravdu. Ztráta dat je asi to nejhorší, co vás při práci s počítačem může postihnout. Proto se nebojte zálohovat každý den.

Zálohujte, zálohujte, zálohujte – ztráta dat je totiž to nejhorší, co vás při práci s počítačem může postihnout.

Externí hard disk je k tomu vhodný prostředek, byť je stále modernější ukládat data do cloudů. Nejsem expertka na kyberbezpečnost, ale obyčejný selský rozum mi říká, že jen to, co nepustím nikam po síti, je v bezpečí. Navíc externí harddisky už dávno nejsou nákladnou investicí. S kapacitou do jednoho terabytu byste měli bez problémů vystačit na dlouhá léta.

Nabíječka do telefonu

Ty doby, kdy mobilní telefon na jedno nabití vydržel několik dní, jsou dávno pryč. Alespoň do chvíle, kdy někdo přijde s převratnou baterií s několikanásobně vyšší kapacitou. Čím jsou telefony chytřejší, tím menší mají výdrž. My třeba doma občas řešíme výpadek wi-fi sítě tím, že si z telefonu vyrobíme hot spot. Murphyho zákony fungují neúprosně, a když už bezdrátová síť vypadne, je to ve chvíli, kdy ji nejvíc potřebujeme. A takový hot spot dokáže baterii telefonu velice rychle vyždímat. Pokud s telefonem vyrážíte do terénu a víte, že budete často volat nebo surfovat po internetu, vybavte se raději ještě i plně nabitou powerbankou. Nabíječku v autě považuji už za samozřejmost.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...