fbpx

S Pavlou Vytlačilovou o tom, jak do partnerského života vykročit v pohodě

Zveřejněno: 13. 8. 2018

„Ach, Georgi, pozor na ty labutě!“ volá v závěru filmu Hlava rodiny, pološílený svatební koordinátor Frank, na podobně pološíleného otce nevěsty v podání Stevena Martina. Donedávna jsem si myslela, že služby svatebního koordinátora jsou výsadou „vyvolených“, respektive že patří do světa bohatých celebrit. Jenže jak se říká v jiném, tentokrát českém filmu: Tahle vymoženost dorazila už i k nám na venkov.

Související…

Jak jsem svatbou zakončila jeden česko-korejský vztah a začala nový
Kristina Lamperová

Služeb svatebních koordinátorů dnes využívá stále více párů, které se rozhodnou, že chtějí opravdu svatbu snů. A já mám to štěstí, že jednoho takového znám. Tedy konkrétně „jednu takovou“. S Pavlou Vytlačilovou se vídám tak dlouho, že už si ani pořádně nepamatuji, odkud se vlastně známe. Že funguje jako svatební koordinátorka, jsem vlastně zjistila až nedávno.

Je fakt, že v hlavní sezóně jsou měsíce, kdy se mi na jeden termín sejdou tři svatby.

A hodilo se to. V září se vdávám. Tak mě napadlo, že bych mohla Pavlu vyzpovídat. Člověk by si možná řekl, že by se stres ze svatebních příprav měl logicky přenést na ni. Ale Pavla je vždycky v dobré náladě, i když odbavuje jednu veselku za druhou. Její dobrá nálada je vlastně základem toho, aby se svatba vyvedla.

Jak se dostala k povolání nebo možná spíš poslání svatební koordinátorky?

Ke koordinaci svateb mě vlastně přivedlo mé zaměstnání v Měšťanském pivovaru v Ústí nad Orlicí. Je to velmi oblíbené místo pro svatební oslavy. Dělá se tu zhruba 60 svateb ročně. Takže jsme přišli na to, že bych tady mohla působit jako svatební koordinátorka. No a práce mám dost...

Děláš tu práci tak dlouho, abys mohla, co se týče svateb, zaznamenat nějaký vývoj?

Svatební koordinátorku dělám pět let. Změny jsou určitě v trendech, které se týkají každého ročního období, kdy se svatba koná. Souvisí s tím hlavně výzdoba a květinová dekorace. Na tom si páry dávají hodně záležet.

Podle údajů Českého statistického ústavu počet svateb rok od roku stoupá. Loni jich bylo dokonce nejvíc za posledních deset let. Pozorujete taky tento trend? Máš teď víc práce?

Ono se to u nás moc nemění. Stejně jako každý rok mám skoro všechny soboty obsazené, takže z tohoto pohledu nemůžu moc růst svateb posoudit.

Opravdu to neznamená, že svatba za milion je krásnější než ta, za kterou snoubenci utratí 50 tisíc.

Je ale fakt, že v hlavní sezóně jsou měsíce, kdy se mi na jeden termín sejdou tři svatby. Ale to beru spíš jako náhodu.

Zajímá mě ale tvůj názor. Čím to podle tebe je, že se lidi dneska více berou?

Možná je to návrat k tradici, k nějaké jistotě. Lidé si tak chtějí naplnit i své osobní hodnoty, chtějí mít úplné rodiny, které třeba sami neměli.

Za svatby se dnes taky hodně utrácí. V rozhlase jsem slyšela o částkách v průměru 250 až 600 tisíc. To mi přijde opravdu dost...

Svatby jsou zcela individuální, jak v celkovém dojmu, tak i co se týče financí. Jsou páry, které utratí za svatbu 500 tisíc, a pak jsou naopak svatby, které se vejdou se vším všudy do 100 tisíc. Obojí se děje jak ve světě, tak u nás v Česku.

hostina svatba

I náročné svatby mají něco do sebe. Je to adrenalin, říká Pavla Vytlačilová


Myslím však, že každá svatba je svým způsobem krásná a zcela vystihuje snoubence. Opravdu to neznamená, že svatba za milion je krásnější než ta, za kterou snoubenci utratí 50 tisíc. Někdy je to opravdu naopak. Záleží na lidech. 

Jak bys obecně charakterizovala české klienty, kteří si tě najmou jako svatební koordinátorku. Jsou nároční?

Tady zase záleží na snoubencích. Jsou páry, které jsou náročné, a jsou snoubenci, kteří sdělí svoji představu a všechno nechají na vás, zcela vám důvěřují. Tyto svatby jsou mi bližší. Máte možnost se realizovat, dát do svatby něco ze sebe a zároveň se tím učíte nové věci. Svatby, které jsou kvůli požadavkům snoubenců náročné, mají ale také něco do sebe. Zažijete hodně adrenalinu...

Je tvoje práce pro páry nákladná? Vím, že nabízíš cenové balíčky, ze kterých si lze vybrat...

Je to tak, balíčky se osvědčily. Snoubenci si sami zvolí cenu, kterou do koordinace chtějí investovat. Mohou si vybrat třeba jen balíček s doporučeními, jak začít s plánováním svatby, co kdy je třeba zajistit, jak vybrat dodavatele a podobně. Další balíček už nabízí dohled na to, aby celý obřad proběhl hladce.

Nevěsta a ženich by si ten den měli hlavně užít pocit výjimečnosti.

Tam už je časový harmonogram celé svatby, veškerá administrativa, koordinace oddávajícího, hudby, fotografa nebo i vítání hostů. Pak si mohou svatebčané vybrat koordinaci celého svatebního dne od příprav až po dohled na svatební hostinu. No a pak je tu balíček „Svatba na klíč“, který už obsahuje organizaci celé svatební hostiny.

pavla vytlacilova

Aby byla svatba v pohodě, musí být v pohodě i svatební koordinátorka. To se Pavle Vytlačilové daří

Kdybych uvažovala o svatební koordinátorce, čím bys mě přesvědčila?

Koordinátorka vidí a zná všechno skryté, co se svatby týče. Je vždycky o krok či dva napřed. Dokáže ušetřit peníze i čas. Co je ale hlavní, měla by zajistit, aby všechno klapalo, aby svatebčané i hosté byli psychicky v pohodě. Prostě měla by zvládnout hladký průběh svatby. Svatební koordinátorka by tedy měla ulehčit přípravy, podělit se o své zkušenosti a zajistit, aby se všichni ve svatební den cítili dobře a neměli žádné starosti. Nevěsta a ženich by si ten den měli hlavně užít pocit výjimečnosti.

Nezvládnou ale nevěsta s ženichem přípravu sami?

To asi ano. Ale koordinátorka zvládne přípravy na svatbu i svatební den v klidu, s radostí a měla by to zvládnout s úsměvem na tváři. Není to tak, že by snoubenci přípravu sami nezvládli, samozřejmě, že ji zvládnou, nicméně koordinátorka jim ve všem ulehčí práci.

foto: Archiv Pavly Vytlačilové

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...