fbpx

S výživovou poradkyní Dagmar Kubecovou o stylové metodě, která pomáhá s psychikou i výživou

Zveřejněno: 4. 3. 2018

Do české reality metodu vnesla nekonvenční módní návrhářka a designérka Táňa Havlíčková. Octo Codes má naladit oblečení tak, aby odpovídalo tomu, jak se cítíme uvnitř. Dagmar Kubecová, výživová poradkyně a life-style koučka, Octo Codes začala aplikovat ve své praxi. Jaké má výsledky?

Čím vám Octo Codes učarovala?

Je to metoda, která pomáhá nejen ženám pochopit svůj vlastní styl, najít klíč k vlastní duši, ale řeší i zdánlivou banalitu a tou je to správné oblečení. Jenže banalita to není. Oblečení nás může podporovat, bude nám dodávat energii a může se stát opravdu naší druhou kůží. Díky této metodě pochopíte, jaký vzkaz svému okolí sdělujeme právě tím, co máme na sobě, mnohdy bez toho, abychom to tušili.

Doslova jde ale v překladu o osmero kódů...

 Je to osm kódů k naší duši. Tato metoda popisuje právě osm stylů, čtyři jsou jangové a čtyři jinové. Koncept metody je tedy totožný s čínskou filozofií, která je stará více než pět tisíc let a popsaná v knize I-ťing. Učení I-ťing, tak Octo Codes pracují s energiemi jin a jang. I- ťing neboli Knihu proměn přivezl do Evropy známý sinolog německého původu Richard Wilhelm, který byl přítelem Carla Gustava Junga. I Junga samotného Kniha proměn nadchla natolik, že s ní začal pracovat, a prohlásil, že to není jen ledajaká kniha, ale že se v ní skrývá živá bytost, která se umí napojit na naše hluboké nevědomé Já. Některé zdroje dokonce odhalují skutečnost, že symboly trigramů, se kterými I-ťing pracuje, nejsou pozemského charakteru.

Autorka metody Octo Codes Táňa Havlíčková využila svého úžasného talentu módní návrhářky a vytvořila koncept Stylového klíče. Ve své praxi si totiž všimla, že některé typy žen se podobně oblékají, mají podobné rysy v chování a že mají i podobné reakce. Začala tak zkoumat své klientky do hloubky a v roce 1994 tuhle metodu začala zpracovávat a sestavovat. Vznikla tak fenomenální forma fashion terapie neboli terapie módou, i když o těch hadrech, jak Táňa říká, to zdaleka není…

Když není terapie módou jen „o hadrech“, o čem tedy?

Octo Codes je překvapivě o lidské duši. O tom, jak poznat sám sebe, jak objevit svůj talent, díky kterému dosáhnu spokojenosti, hojnosti a naplnění. Je také o partnerských a rodinných vztazích, o tom, jak žít šťastný život přesně podle svých představ. Je to metoda, která nás učí obrovskému respektu. Respektu k sobě samému, a tím i respektu k ostatním. Díky respektu totiž pochopíme své blízké, své kolegy v práci, své kamarády, sousedy. Pokud jsme si totiž plně vědomi své osobnosti, své jedinečnosti a pokud se cítíme svobodnými bytostmi, teprve pak můžeme milovat bez podmínek.

Díky této metodě poznáme svou duši, uvědomíme si, co nám dělá radost, co bytostně potřebujeme a bez čeho se neobejdeme. Nalezením stylu objevíme i svůj talent, a tím předpoklady pro to, abychom byli úspěšní a spokojení ve svém zaměstnání. Dalším profitem může být pochopení a urovnání rodinných či partnerských vztahů. Tím, že vím, kdo je můj manžel, moje děti, mí rodiče, tak také vím, co potřebují a čím je potěším. Zkrátka je umím respektovat v jejich daném stylu. Pravda, některé styly nejsou úplně kompatibilní, ale jenom uvědomění si podstaty problému velmi pomáhá.

28536264 584062468606057 761809665 n

Okolí mě teď bere lépe, než když jsem se snažila být ta hodná holčička, říká Dáša Kubecová

Co dala Octo Codes konkrétně vám?

Pro mě bylo důležité zjištění, že když jsem sama sebou, tak mě paradoxně okolí bere lépe, než když jsem se snažila být ta hodná holčička, poslušná, empatická dokonalá žena, která se snažila všem zavděčit. Tím jsem je iritovala mnohem víc. Pochopitelně – hrála jsem roli, nebyla jsem sama sebou. A to si prosím zapamatujme, že pokud hrajeme role, naše okolí to extrémně irituje.

Čtěte také:

Klíč k uzdravení leží v přírodě, říká bylinkářka Linda Mahelová
Stres si vytváříme tím, že se nedokážeme přijmout, říká výživová poradkyně
Další trend ve zdravém stravování: Co přináší dieta low carb?

Jak metodu využíváte ve své praxi výživové poradkyně?

Téměř všichni mí klienti mají svůj problém s váhou v hlavě. Něco je trápí, něco nechtějí vidět nebo řešit. A tak to zajídají, nebo pro jistotu nejedí vůbec. Trápí se. Dlouho jsem zkoušela různé směry, ale stále to nebylo ono. Mnoho lidí na nějaké extra duchovno prostě neslyší, nebo druhá polovina, než by něco řešila, radši si zajde k doktorovi pro antidepresiva a myslí si, že má vyhráno.

Tak to ale nejde. Vždy musíme hledat příčinu našich onemocnění, našich stavů, kdy se cítíme nekomfortně. Musíme si je uvědomit, pojmenovat a snažit se příčinu odhalit. Protože pokud problém s váhou souvisí s něčím uvnitř nás, nepomůže nám se mučit v posilovně a bohužel ani ten nejlepší jídelníček. Prostě musíme tomu problému přijít na kloub. A tady je právě místo a čas pro metodu Octo Codes.

Tím, že klientovi pomůžu najít jeho styl, uvědomí si své opravdové priority a své pravé „já“. S klientem procházíme jeho dětství a rodinu, máme tedy prostor na odhalení nefunkčních programů z dětství, téměř vždy narazíme na nevyřešený problém s rodiči. A ten si je potřeba uvědomit a intenzivně na něm zapracovat. Rodiče musíme v každém případě přijmout. Pokud jednoho z rodičů odepíšu, tak nepřijmu sama sebe. Je tedy potřeba zapracovat na odpuštění a vyčištění těchto bloků. I v tom je metoda Octo Codes jedinečná.

Nalezením svého stylu u jednotlivců nastávají ony známé „aha momenty“, kdy mi třeba klientky říkají: A to jako nevadí? To můžu? Samozřejmě, odpovídám. A pro ně je to ten nejúžasnější pocit, který jim dává křídla. Přináší jim obrovskou úlevu. V tu chvíli pak zároveň odchází pocity viny, frustrace a nedostatečnosti.

Lze metodu aplikovat i přímo na výživu jako takovou?

To je další etapa našeho zkoumání. Táňa totiž objevila další zdroje, knihy i lékařské materiály, které na tento systém navazují. Někteří východní lékaři využívají trigramů v popisu těl jednotlivých pacientů, a tak jsme třeba přišly na to, který styl lidí má slabá játra a který pro změnu problémy s plícemi. Všechno teď podrobně zkoumáme, testujeme a dáváme dohromady. Naším cílem je vytvořit stravovací systém právě pro osm stylů. Už se moc těším na výsledek.

foto: Archiv Dagmar Kubecové

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...