fbpx

Přes léčitelství a hudbu se vrátila zpět k bylinám

Zveřejněno: 23. 4. 2023

Když se řekne bylinkářka, představíte si možná „starou babku kořenářku“. Linda Mahelová do té představy rozhodně nezapadá. Vůně květin a bylinek ji přitahovala již od dětství, kdy jimi byla doslova obklopena. Než se jí ale začala věnovat naplno, pracovala 19 let jako manažerka. Dnes se konečně bylinkám věnuje profesně. Jak se k bylinkářství dostala, co ji na něm fascinuje a jak může znalost bylin pomoci i vám?

Téměř 20 let jste pracovala jako manažerka kytarového virtuosa Štěpána Raka. Jak jste se nakonec dostala k bylinkám?

Láska k vůním a květinám byla mou součástí už od dětství, a to díky mým nejbližším. I při práci manažerky byl prostor na studium Institutu aromaterapie, absolvování lektorského kurzu Aromamasáže dětí a kojenců pod laskavým vedením Jany Hašplové, setkávání se s velkými osobnostmi z oboru bylinářství, návštěv různých seminářů a pro neustálé studium bylinek. Před mnoha lety jsem se věnovala léčitelství. Viděla jsem mnoho bolesti, slyšela jsem příběhy plné utrpení. Touto cestou jsem se dostala k lidské duši. Uviděla jsem křehkost, zranitelnost, ale taky velkou sílu a schopnost uzdravit se během okamžiku. Připadalo mi, že léčím slovem. Tedy přesněji, že to, co skrze mě k druhým promlouvá, jim pomáhá změnit úhel pohledu a najít v sobě směr k uzdravení. Chtěla jsem lépe poznat ten klíč, který umí zařídit, abychom byli opravdu zdraví.

Našla jste ho?

Nemusela jsem pro ten klíč chodit daleko. Máme ho všichni v sobě. Jsme ve své podstatě dokonalé bytosti. Stejně tak, jako je v přírodě všechno dokonalé. Tohle předávám druhým. Inspiruji je, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Váš dědeček byl zahradník. Mělo to na vás, co se týče bylin, nějaký vliv?

Určitě mělo. Děda byl úžasný člověk, který uměl vázat ty nejkrásnější vazby. Byla to vždycky radost pozorovat ho při práci na zahradě. Obdivovala jsem, kolik zná rostlin, jak jim rozumí a umí s nimi pracovat. Jako malá jsem milovala, když jsem se mohla toulat mezi květinami u něj na zahradě a snít si své dětské sny. Poznávat bylinky mě zase učil táta. Byl veterinář, měl vztah k přírodě a ukazoval mi svět rostlin tak trochu jinak. Uměl vnímat působení energie rostlin, což mu také pomáhalo v jeho poslání.

 dsc1619

K bylinkám mě přivedli dědeček a táta, říká Linda Mahelová

Pokud jste byla bylinkami fascinována již od malička, proč zrovna povolání manažerky?

K tomu jsem se dostala, jako slepý k houslím, tedy v mém případě spíš ke kytaře. Když jsem se věnovala léčitelství, měla jsem blízko k věcem „mezi nebem a zemí“. V tu dobu jsem se seznámila s kytaristou Štěpánem Rakem, který se mimo jiné zabýval astrologií a numerologií. Po jednom jeho semináři jsem za ním šla pro podpis. Podíval se na mě a rovnou mi řekl přesné datum mého narození. Bylo to pro mě fascinující, vypadalo to, že mám své datum narození napsané na čele a on si ho jednoduše přečetl. Samozřejmě, že mě to zajímalo. Začala jsem ho občas vozit na koncerty a pak se najednou stalo, že mě s Alfredem Strejčkem, se kterým společně tvořili své úžasné pořady, oslovili, abych byla jejich manažerkou. Hudba mi byla blízká díky rodičům od mala. Celá naše rodina hrála na nějaký hudební nástroj. Tak jsem na nabídku ráda kývla a vyvinula se z toho spolupráce na dalších skoro 20 let.

Svět vůní mě očaroval a stal se součástí mého života.

Permakultura a aromaterapie. Proč jste zvolila zrovna tyhle dva obory a o co se konkrétně jedná?

Záleží mi na tom, co mohu udělat pro své okolí a jak se moje chování odráží venku. Pěstuji si bylinky na zahradě, a tak je pro mě permakultura eko-logický krok. Je to pěstování bez používání zbytečné chemie v souladu s přirozenými zákonitostmi přírody. Permakulturou se profesně nezabývám, ale založila jsem několik permakulturních zahrad, takže v praxi vím, o co jde, a moc ráda inspiruji druhé, aby do toho šli také. Od té doby třeba nemusím rýpat zahradu, což mě velmi těší. Aromaterapie mě zase fascinovala vlastně hned, když jsme s tátou začali vyrábět první masti a přidávali do nich levandulový éterický olej. Svět vůní mě očaroval a stal se součástí mého života. Prozkoumat voňavé poselství éterických olejů mi umožnilo studium na Institutu aromaterapie, kam jsem nastoupila v roce 2008. Po skončení studia přišla příležitost vybudovat aromamasérnu a založit bylinkovou zahrádku, kde byl prostor i na přednášky o bylinkách.

Proč jste se rozhodla věnovat bylinkářství profesně a co vám to přináší?

Ráda ve svém životě dělám to, co mě baví a může pomoci někomu dalšímu. V dobách, kdy za mnou chodili lidé se svými neduhy, mi dávalo smysl jim pomáhat. Během práce manažerky se mi občas povedlo, že jsem nemusela odjet na koncertní šňůru, tak jsem mohla sbírat bylinky, vyrábět z nich sušené směsi, masti, tinktury pro své blízké a pro známé, kteří za mnou docházeli. Najednou ve mně uzrál pocit, že se směr větru obrátil na jinou stranu a že mě zavál ještě blíž k bylinkám. Pak jsem se naučila pár nezbytností na počítači, abych mohla své dlouhodobé zkušenosti sdílet prostřednictvím článků, videí a online programů. Teď vidím, že to ostatní taky baví. Dělá mi to velkou radost a dává to mé práci smysl.

 dsc1788

Bylinky se podle Lindy dají sbírat v každé roční době

Je to povolání, které se dá naučit?

Já se hlavně díky bylinkám a přírodě mohu neustále učit pokoře k velké tvůrčí síle, která všechno stvořila. Zahradu nesekám, nemám sekačku, a mám tedy možnost vidět tu inteligentní sílu a systém, jak rostliny mezi sebou komunikují a co mohou předávat nám lidem. Cítím radost, když si na mou zahradu každý rok najde cestu nová další bylinka. Nehubím ji, ale vítám. I když je často považována za plevel. I plevel je totiž, jak známo, léčivý. Třeba bršlice, pelyněk, ptačinec, řebříček – ten mi minulý rok „zaplevelil“ téměř celou zahradu. Takže část řebříčku putovala do oleje, tinktur, mastí a část visí v pokojích.

Jaro je ideální doba pro očistu těla bylinkami.

Co vás v přírodě inspiruje a co by mělo inspirovat nás všechny?

Rozhlédněte se kolem sebe. Příroda je dokonalá. Nepotřebuje vylepšovat. Vše se děje v souladu s inteligencí, která přírodu stvořila. Není potřeba pomáhat růstu, rostliny rostou samy. Stejné je to s námi lidmi. Zkuste si jednoduše představit, že váš život je zahrada. Pestrá, plná vůní a květin, které vědí, jak mají růst. Poznáním této celistvosti v sobě nalezneme rozměr, který je naší součástí. Jakmile ho znovu objevíme, uvidíme před sebou zázrak každodenního prožívání radosti.

Jakým způsobem tedy pracujete konkrétně s klienty?

Pracuji s nimi jednak skrze své online programy a také naživo. V online světě jsem k dispozici těm, kteří si k programům najdou cestu, jsem s nimi ve spojení, odpovídám na jejich dotazy. Obvykle se za mnou během roku mohou vypravit na nějaký živý seminář. S ostatními, kteří za mnou dochází, se věnujeme hojivým dotekům v podobě aromamasáží. Často se se mnou lidé radí i o užívání bylin. A používám i další formy terapie, například lymfatickou masáž plosek nohou, někdy léčení energií, kterému jsem se řadu let věnovala. Se svými zákazníky si povídám, mám na ně čas, jsem tu pro ně. To vnímám jako důležité.

Čtěte také:

Věděli jste to o nich? Nejznámější bylinky, které byste rozhodně měli pěstovat doma
Zavařování v dubnu – sedmikráskový sirup i kopřivové pesto
Fytoterapie v těhotenství: Jaké bylinky vám pomohou?

Mohou bylinky pomoci s očistou těla?

Za chvíli začne jaro, což je ideální doba pro očistu těla bylinkami. Vynikající je třeba nápoj z kopřivových listů. Přitom je to hrozně jednoduché. Hrst kopřivy rozmixujte v půllitru vody, přecedíte a hotovo. Tenhle nápoj je pak dobré pít 10 až 14 dní. Na podporu činnosti ledvin je také skvělý očistný nápoj z pýru plazivého. Připravit si ho můžete stejně jako ten kopřivový.

Sílu rostlin ovšem můžeme přijmout i z jejich kořenů. V kořenech bylin je cenná zásobárna živin. Na jaře je to třeba všem dobře známá pampeliška. Kořeny pampelišky očišťují naše tělo, podporují činnost lymfy, jater, pomáhají s vylučováním žluči, ochraňují trávicí sliznice. Je to často bylinka první volby při potížích s trávením a vylučováním. Když poznáte, jak je pampeliška léčivá, budete ji mít mezi oblíbenými rostlinami na zahradě. Kořeny pampelišky je dobré sbírat před rozkvětem. No a na podporu očisty těla je tu zase odvar. Dvě lžičky usušeného kořene zalijte čtvrtlitrem studené vody a přivedete k varu. Necháte ještě čtvrt hodiny vyluhovat a přecedíte. Pak je dobré pít zhruba 2 až 3 šálky denně. Bylinky se ale dají sbírat v každé roční době, proto jsem vlastně na přání lidí vytvořila bylinkový kalendář.

Také jste nedávno na svých stránkách spustila výukový program Vůně bylin. O co se jedná?

Jde o online kurz, v němž představuji přes 50 bylinek. Hlavní kapitolou je přitom Tvoření, v němž zájemce učím, jak si mohou vyrobit své vlastní bylinkové tinktury, masti, oleje, masky, ale i směsi pro podporu očisty ledvin, jater, pohybového ústrojí a další. Součástí je i bylinková meditace a pracovní sešit s názvem Co je to ten macerát. Vlastně tak reaguji na téměř každodenní dotazy návštěvníků mých stránek, jak si vyrobit právě zmíněné výrobky z bylinek, na co je použít a jak. Programem prošlo už víc než 300 bylinkářů a mě těší nadšené ohlasy, které od nich každý den dostávám. Dává mi to cennou zpětnou vazbu, že tahle práce má smysl a pomáhá ostatním. Mám za to, že si v programu každý najde své oblíbené recepty a přispěje ke svému zdraví, vztahu k bylinám a přírodě. A možná objeví i poklad, který každý nosíme uvnitř sebe. To moc přeji všem, kteří se na tu voňavou cestu vydají.

foto: archiv Lindy Mahelové, zdroj: Linda Mahelová

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...