fbpx

Do dvou let se spustí internet 5G a umělá inteligence bude standardem

Zveřejněno: 27. 2. 2018

Za dvacet let bude každodenní život od toho dnešního naprosto odlišný. Virtuální realita a umělá inteligence se natolik propojí s lidmi, že je nebude možné odlišit ani rozpojit. To alespoň tvrdí závěry konference „Abundance 260 Executive Summit“, která v lednu proběhla v Los Angeles.

Na co se ještě můžeme těšit nebo čeho se spíše bát? Tak například za deset let bude výstavba nových slunečních nebo větrných elektráren levnější než provoz starých uhelných a do té doby rostoucí světová poptávka po ropě začne klesat. Roboti už nebudou jen vykonávat povely svých uživatelů a budou se moci samostatně starat o staré, nemocné, začnou mít dokonce skutečné vztahy s lidmi, což se projeví při péči či v oblasti sexu.

Budoucnost se musí řešit dnes

Konferenci uspořádal známý vizionář a podnikatel Peter H. Diamandis pro členy mezinárodní podnikatelské komunity Abundance 360. Dnes sedmapadesátiletý Diamandis vyhlásil například cenu Ansari X PRIZE pro toho, kdo postaví soukromou vesmírnou loď, která během čtrnácti dnů opakovaně vzlétne na hranice vesmíru. V roce 2004 se to podařilo lodi SpaceShipOne a tým konstruktérů vyhrál deset milionů dolarů. Nadace X PRIZE ovšem dál pokračuje ve svém vzdělávacím programu a jejím hlavním cílem jsou přelomové projekty, jež prospějí lidstvu jako celku.

Peter H. Diamandis také spolu s Rayem Kurzweilem, vynálezcem, futurologem a jednou z nejvýznamnějších osobností, která má na starost technologický vývoj u společnosti Google, založil Singularity University. Tato univerzita je interdisciplinární a jejím posláním je shromáždit, vzdělávat a inspirovat ty, kteří usilují o pochopení a vývoj exponenciálně se rozvíjejících technologií, řešících takzvané velké výzvy lidstva. Konference „Abundance 260 Executive Summit“ se osobně zúčastnilo tři sta šedesát podnikatelů a osobností z celého světa, další tisíce průběh akce sledovaly přes internet.

Na prahu nového využití umělé inteligence

Abundance 360 je název pro iniciativu podnikatelů a vizionářů, kteří chtějí lidstvo připravit na hypotetický zlomový bod technologického vývoje, v němž schopnosti umělé inteligence překonají schopnosti lidstva. Tomuto bodu se říká technologická singularita. Podle předpokladu Petera Diamandise a Raye Kurzweila by měl tento zlom nastat za pětadvacet let. Po tu dobu se také mecenáš Diamandis zavázal pomáhat podnikatelům z celého světa s předvídáním vývoje a plánováním rozvojových kroků ke zlepšení nebo pomoc lidstvu v konkrétní oblasti života.

Iniciativa Abundance 360 se také věnuje řadě oblastí, jež v souhrnu znamenají naši budoucnost. Jsou to například obnovitelné zdroje energie, nové materiály, robotika, blockchain, vzdělávaní nebo zdraví a především pak jejich vzájemné propojení. Iniciativa také umožňuje neustálou diskusi mezi jejími členy, ať už se nacházejí kdekoli na světě a mohou tak sdílet své cíle a plány; zároveň pak ihned získat zpětnou vazbu či nabídky ke spolupráci. Česká republika měla na konferenci také svého zástupce – byl jím Petr Šrámek, šéf českého AI Startup Incubatoru. Podle něj stojíme v oboru umělé inteligence právě teď na prahu zhruba dvouletého „okna“, ve kterém se zrodí noví oboroví leadeři. V delším výhledu dojde ke stabilizaci vývoje a průnik na tento trh bude podstatně těžší. Situaci v této oblasti přirovnává k internetu a letům 1997 až 2000, kdy odstartovaly všechny zajímavé projekty dnešního internetu, jako jsou například Google a Facebook.

Čtěte také:

Zde je 21 pracovních míst, která pro lidi vytvoří umělá inteligence
Nebezpečí umělé inteligence? Sbírá o nás data každou vteřinu
Slabá a silná umělá inteligence: Které z nich se máme bát
Překoná umělá inteligence tu lidskou?


Uzdravení bez operačního zákroku

Na konferenci byly také mimo jiné představeny tři vybrané technologické startupy. Byl to interface moment pro blockchain, což je speciální druh sítě databází, uchovávajících rozšiřující se počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu. Zatím to je téma srozumitelné jen úzké skupině lidí, ale podobně tomu bylo i s internetem až do doby, kdy jeho užívání zpřístupnily široké veřejnosti internetové prohlížeče s grafickým uživatelským rozhraním. Dalším, pro mnohé napjatě očekávaným startupem, byl ten na téma „Odstranění nemocí stáří“.

Většina lidí spojuje stáří s řadou různých onemocnění, ale zdá se, že už brzy bude možné prožívat plný aktivní život až do pozdního věku. Firma Unity biotechnology začne například už letos nabízet léčbu pro odstranění takzvaných senescentních buněk, tedy buněk, které jsou z velké části prvotní příčinou nemocí stáří. Třetím tématem byla regenerace těla a odstranění závažných nemocí – současné metody léčení dlouhé řady onemocnění vyžadují chirurgický zákrok, ale firma Samumed odhalila, jak aktivovat samoregenerativní procesy v lidském těle na bázi signální cesty Wnt (čti wint), což je mezibuněčná komunikace, která řídí vytváření vzorů a reguluje množení buněk v různých místech těla. Ve fázi klinických testů je například lék, který vám po jedné injekci dokáže kompletně regenerovat páteřní ploténku v případě degenerativního onemocnění nebo léčit řadu nádorových onemocnění.

Vědní obory, které si ještě neumíme představit

Co nás tedy ještě v nejbližších letech a ve vzdálenějším výhledu podle letošní konference Abundance 260 Executive Summit čeká? Už letos by měly kvantové počítače předstihnout stávající počítačové technologie a emoční inteligence se začne objevovat i v technologiích ovládání a v komunikaci s počítači. Do dvou let pak 5G sítě nabídnou internet, jehož testovací rychlost dosáhla 2 gigabitů za sekundu a ve finále počítá s rychlostí až 100 gigabitů. Umělá inteligence bude přirozenou součástí většiny zdravotních diagnostických metod a ve městech technologicky vyspělých států se objeví v provozu létající auta.

Za další dva roky si budeme oblečení prostě tisknout na 3D tiskárnách, stejná technologie pomůže při výstavbě budov. V domácnostech budou běžní roboti rozeznávající obličeje, gesta i řeč a dětské hračky se neobejdou bez umělé inteligence. V roce 2024 přistane první soukromá raketa s lidmi na Marsu, zásilky budou běžně doručovat drony a umělá inteligence se stane standardním nástrojem prakticky ve většině povolání.

Do roku 2030 pak například vlastnictví aut přestane dávat smysl, protože většina aut na silnicích bude autonomní a děti budou rodičům „mizet“, což povede k domácím konfliktům stejně jako dnešní zneužívání Facebooku. Umělá inteligence se vyrovná univerzální inteligenci člověka a lékařští nanoroboti dokážou zlepšit náš imunitní systém. Aktivní věk se prodlouží o 30 až 40 let. Propojení člověka s IT bude ještě těsnější. Řada profesionálů si nechá implantovat různé technologie, které jim usnadní zpracování informací včetně elektronické komunikace přímo z mozku. Na cestování po světě budou lidé vysílat své „avatary“, zatímco sami budou doma, a vznikne množství nových vědních oborů, kterým porozumí jen lidé s příslušným rozšířením mozku… Tak těšíte se, nebo se bojíte?

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...