fbpx

Nejen exotické ovoce, mnoho "super plodů" roste i u nás

Zveřejněno: 3. 3. 2018

Že si pod pojmem „superpotravina“ představíte nevábně vypadající zelený koktejl, který vypijete jen silou vůle a se zacpaným nosem? Tak to rozhodně není. Superfoods můžou být i příjemně sladké, svěže šťavnaté a skvěle dochutí třeba vaši snídani a svačinu. Navíc díky nim do svého organismu načerpáte spoustu zdraví prospěšných látek. Kterým z nich tedy uvolnit nejvíc místa na poličce v kuchyni?

Superpotraviny neboli superfoods. Už podle názvu jde o něco výjimečného. Do této specifické skupiny potravin řadíme ty, které vynikají svým složením bohatým na obsah vitamínů, minerálů, proteinů či antioxidantů a dalších živin. O pozitivních účincích superpotravin na lidské zdraví věděly už dávné civilizace – třeba Mayové, Aztékové a další. Ve zvýšeném množství je konzumovali třeba před začátkem bojů, aby jim dodaly potřebnou sílu a energii. V dnešní době superpotraviny zažívají skutečný boom. A není divu. Přirozenou cestou totiž napomáhají i v boji s řadou civilizačních onemocnění.

Drahé a nepříliš chutné? Vyvrácený mýtus

Variant různých superfoods je k dostání opravdu nespočet. Stačí si tedy jen vybrat, jaká vám bude chutnat nejvíc. Žádné utrpení, jako když vám v dětství nutili údajně velmi zdravý rybí tuk po lžičkách, se tedy konat nebude. A že se tento trend odrazí v ceně? To je jen relativní. Superpotraviny totiž nemusíte jíst po kilech. Stačí opravdu malé množství a vaše tělo dostane přesně to, co potřebuje. Jedno malé balení superpotravin namletých v prášku vám proto vystačí klidně i na několik měsíců.

Superpotraviny můžeme rozdělit podle jejich charakteru hned na několik skupin.

Zelené potraviny

Mezi takzvané zelené superpotraviny patří zejména: mladý ječmen, mladá pšenice, stále populárnější chlorela, spirulina či moringa. Zelené potraviny vynikají hlavně svými detoxikačními účinky – snadno váš organismus zbaví škodlivin a zásobí ho spoustou energie. Seženete je nejčastěji ve formě tablet nebo prášku. Stačí jedna čajová lžička namletých mladých výhonků nebo vodních řas a vaše smoothie, snídaňová kaše nebo puding jsou okamžitě doplněny o pořádnou dávku vitamínů, minerálů nebo blahodárného cholorofylu.

Semínka

Semínka nabízejí koncentraci životní energie. Která superfood semínka byste měli zařadit pravidelně do svého jídelníčku? Jde například o chia semínka, hnědý len, naklíčená obilná semínka, například pohanky nebo ovsa, konopná semínka či semínka quinoa. Způsobů, jak využít rostlinná semínka v kuchyni, je nespočet. Třeba z chia semínek nasáklých vodou nebo rostlinným mlékem jednoduše vyrobíte velmi výživný puding. Stačí přidat nakrájené ovoce či ořechy a skvělá snídaně je na světě. Ze semínek ale také upečete výborné krekry a další pochutiny nebo je zkrátka přisypte do polévek, kaší a salátů.

Sušené plody

I v sušeném stavu si exotické plody zachovávají svou skvělou svěží chuť, která ozvláštní vaše jinak jednotvárné müsli a spoustu dalších pokrmů. Nenechte si ujít hlavně açaí, goji, moruše, lucumu či rakytník. Sušené plody seženete jak v celku, tak rozemleté do prášku. Z některých (třeba z goji nebo moruše) se také vyrábí vynikající osvěžující šťáva sladké chuti, která vás nakopne mnohem více než „chemický“ energetický nápoj.

Přírodní sladidla

Milujete sladké, ale máte výčitky, když si je dopřáváte? Už nemusíte. Bílý rafinovaný cukr stačí nahradit přírodním sladidlem, jako je třeba kokosový sirup, agáve sirup, javorový či datlový sirup, ale prospěšný je také xylitol nebo stévie. Přírodní sladidla mají nízký glykemický index a obsahují menší množství energie než klasický cukr. Přitom chutnají snad ještě o něco lépe. Využijete je jak v teplé, tak studené kuchyni.

Kromě těchto sladidel mezi superpotraviny řadíme také snad nejoblíbenější mlsací „hřích“ – čokoládu. Tedy, přesněji řečeno kakaové boby. Právě ty jsou přímo nabité spoustou živin a vitamínů. Vyměňte proto „klasickou“ čokoládu za skutečný výrobek z kakaových bobů a začnete si čokolády užívat úplně jinak.

Super ovoce, zelenina i ořechy

Superpotraviny nutně nemusí pocházet jen z exotických krajin. Také v našem podnebí najdeme spoustu plodů, které díky svému složení kralují nad svými „běžnými“ kolegy. Patří mezi ně třeba borůvky, brusinky, červená řepa, ale i brokolice, špenát či celer a z oříšků jde o vlašské ořechy, lískové oříšky či mandle.

Za superpotraviny také označujeme známé luštěniny, tedy čočku, fazole, hrách, cizrnu nebo sóju. Díky velkému obsahu bílkovin vás skvěle zasytí. Takové luštěninové placičky, pomazánky nebo koláče navíc chutnají přímo skvěle. Stačí je takto netradičně vyzkoušet.

Na co dávat pozor při nákupu?

Superpotravin je samozřejmě mnohem více. Sice nenahradí pestrou stravu, ale pokud si jimi budete jídelníček pravidelně obohacovat, únava a spousta nepříjemných onemocnění si na vás jen tak nepřijdou. Dejte však pozor, od koho je kupujete. Investujte do prověřeného výrobce a dopřejte si superpotraviny nejlépe v bio kvalitě. 

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Profimedia, zdroj: Iswari

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...