fbpx

Seznam obsahuje i látky, které jsou od 90. let považovány za nežádoucí, nebo dokonce jedovaté

Zveřejněno: 16. 11. 2018

Žebříček nežádoucích potravin a látek, které obsahují, se každoročně mění. Vyvíjejí se i látky, které mohou a nemohou obsahovat. Zde předkládáme desítku "best of" pochutin, které by se už od 90. let rozhodně jíst neměly. Mnoho potravin na tomto seznamu je v řadě zemí zakázáno kvůli svým škodlivým přísadám, geneticky upraveným ingrediencím nebo dalším nebezpečným látkám. Jinde jsou však běžně k dostání. U nás naštěstí jen málo z nich. Kterým potravinám je lepší se vyhnout a jaké nežádoucí účinky mají na vaše zdraví?

Související…

Marek Antoš: Za potravinovou intoleranci může často nevhodný jídelníček
Zdeněk Strnad

Myslíte si, kdovíjak nejíte zdravě, když si dáte k snídani nějaké exotické ovoce, k obědu rybu a k večeři už jen kuřecí salát? Pochvalujete si skvělou životosprávu? Pozor, i v potravinách prospěšných pro váš organismus se mohou nacházet škodlivé látky.  

1. Chovný losos

Lososi z farem jsou chováni na zcela nepřirozené stravě, navíc je jim dávána směs toxických antibiotik, vitamínů, léků a chemikálií nebezpečných pro člověka. Mají více tuku a obsahují o 50 % méně Omega-3 mastných kyselin a méně bílkovin.

Dále v nich najdete nezdravé látky jako dioxin, toxaphene, dieldrin a také rtuť. Jak je rozpoznáte pouhým okem? Chybí jim typická růžově červená barva. Chovní lososi jsou již zakázáni v Austrálii, Rusku a na Novém Zélandu.

2. Genetická papája

V roce 2004 zaznamenala Havaj rozsáhlou kontaminaci plodů papáje. Většina tohoto ovoce pocházející z těchto tropických ostrovů je geneticky upravována, aby odolala viru PRSV, který značně zdevastoval americkou sklizeň v 90. letech minulého století.

Rectopamin zasahuje lidský kardiovaskulární systém, způsobuje hyperaktivitu a změny v chování.

V roce 2009 bylo kontaminováno kolem dvaceti tisíc papájí na ostrovech Big Island a Oahu. V Evropě se s ní nesetkáte, neboť byla v Evropské unii zcela zakázána, ale když pojedete v létě na dovolenou, dejte si na tyto exotické plody pozor. 

3. Nakažené maso

Rectopamin je látka určená pro hospodářská zvířata (původně užívaná k léčbě astmatu), která snižuje obsah tuku v mase. Ve Spojených státech se v současné době používá jako zesilovač svalů. Podle veterináře Michaela W. Foxe je 20 % rectopaminu obsaženo v mase ze supermarketu.

chemikalie potraviny shutterstock 143972716

Maso může obsahovat látky, které mají posílit imunitu zvířat


Od roku 1998 bylo více než 1700 lidí „otráveno“ konzumací vepřového obsahujícího rectopamin. Ten je od té doby zakázán v Evropě, Rusku, Číně a na Taiwanu. U hovězího je "lék" je spojován se snížením reprodukční funkce či zvýšením mastitidy, tedy zánětů vemene u stád dojnic. Je také známo, že látka zasahuje lidský kardiovaskulární systém, způsobuje hyperaktivitu a změny v chování. 

4. Zpomalovač hoření

Bromovaný rostlinný olej (BVO), původně patentovaný chemickými firmami jako zpomalovač hoření, se nachází v citrusových aromatických a sportovních nápojích. V roce 1977 americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv prokázal, že BVO se shromažďuje v lidských tkáních a mateřském mléce.

Toxicita bromu se může projevit jako kožní vyrážka, akné, ztráta chuti k jídlu, únava a srdeční arytmie.

Studie na zvířatech také zjistily, že ve velkých dávkách způsobuje problémy s reprodukcí a chováním. Toxicita bromu se může projevit jako kožní vyrážka, akné, ztráta chuti k jídlu, únava a srdeční arytmie. Souvisí s poškozením hlavních orgánů, vrozenými vadami, problémy s růstem, schizofrenií a ztrátou sluchu. Tato látka je zakázána v Evropě a Japonsku.

5. Potravinová barviva

Více než 3000 potravinových doplňků – konzervantů, barviv, látek určených k aromatizaci a jiných syntetických přísad – se přidává do potravin, včetně stravy pro kojence a malé děti. V roce 2009 britská vláda doporučila firmám, aby přestaly používat potravinářská barviva. EU vyžaduje varování na etiketách, protože tyto ingredience mohou zapříčinit porodní defekty nebo rakovinu.

chemikalie potraviny shutterstock 519880894

Díky arzénu vyroste "kuřecí" rychleji


6. Kuřecí s arzénem

Léky na bázi arzénu se přidávají do krmiva zvířatům, protože ty díky nim rostou rychleji a jejich maso vypadá růžověji a čerstvěji. V roce 2000 bylo 70 % z 9 miliard kuřat vyprodukovaných ročně v USA stále krmeno Roxarsonem, látkou obsahující arzén.

Bromičitan draselný vede k poškození ledvin a nervového systému, způsobuje rakovinu nebo problémy se štítnou žlázou.

Prodej takové drůbeže je naštěstí v Evropské unii zakázán. Arzén totiž může způsobit anémii, bolest hlavy, kožní léze, nízký krevní tlak, nízké hodnoty IQ, poškození a selhání ledvin, zvýšené riziko vzniku cukrovky a vyšší riziko potratu, nízkou porodní hmotnost a dětskou úmrtnost.

7. Chléb s bromičitanem

Bromičitan draselný je běžně přítomen v mouce. Komerční pekařské společnosti tvrdí, že je díky němu těsto pružnější a lépe se zpracovává. Z řady studií však vyplývá, že bromičitan draselný vede k poškození ledvin a nervového systému, způsobuje rakovinu nebo problémy se štítnou žlázou. Je zakázán v Kanadě, Číně a Evropské unii. 

8. Olestra či Olean

Jedná se o náhražku tuku bez obsahu kalorií a cholesterolu v potravinách (brambůrky), kterou vytvořila firma Procter & Gamble. Protože se ani nevstřebává, ani neabsorbuje a prochází tělem nezměněna, snižuje příjem energie z tuků (nenechte se však oklamat tím, že netučný znamená zdravější).

Přibližně jedna ze šesti dojnic v USA má v sobě růstové hormony.

 

Časopis Time označil Olestru ze jeden z nejhorších 50 vynálezů všech dob. I přes svou jednoznačnou škodlivost byla však tato náhražka schválena Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 1996. Může způsobit žaludeční křeče a průjem. Je zakázána ve Velké Británii a Kanadě. 

9. Mléko a rBGH

Hovězímu dobytku je určen růstový hormon rBGH, jenž je syntetickou verzí přirozeného somatotropinu. Slouží ke zvýšení produkce mléka. Přibližně jedna z šesti dojnic v USA má v sobě růstové hormony.

mlecne vyrobky

Látka rBGH sice zvyšuje produkci mléka, dojnicím ale rozhodně nesvědčí


Krávy, kterým je podáván rBGH, trpí nejméně 16 různými nepříznivými zdravotními problémy, včetně vysoké míry zánětu vemene. Mléko je tak kontaminováno hnisem a antibiotiky. Tato látka je zakázána v EU, Kanadě, Austrálii, Novém Zélandu a Izraeli. 

10. Konzervanty BHA a BHT

BHA (butylhydroxyanisol) a BHT (butylhydroxytoluen) jsou toxické konzervační látky. Je známo, že BHA způsobuje rakovinu u potkanů ​​a může ji způsobit i u člověka. BHA může vyvolat alergické reakce a hyperaktivitu, zatímco BHT může způsobit toxicitu orgánů. Naleznete je v pivu, cereáliích, másle, mase, žvýkačkách, dehydrovaných bramborách nebo ve směsi ořechů. Tyto látky jsou zakázány v Japonsku a Evropské unii.

foto: Shutterstock, zdroj: Foodrevolution

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...