fbpx

Civilizace Zveřejněno: 24. 12. 2025
foto: Shutterstock

Sváteční pohoda, plný stůl, sklenička k tomu… a ráno místo klidu bušící srdce a úzkost. Hangxiety je častější, než se zdá – a některé druhy alkoholu ji dokážou pořádně zhoršit. Kterým nápojům se vyplatí dát přednost a kterým se raději vyhnout?

Představte si svůj mozek jako chemika, který se zoufale snaží udržet dokonalou rovnováhu. Když si dáte první drink, chemik si pomyslí: „Jasně, proč ne?“ a začne přepínat úzkostný spínač, čili zastaví produkci glutamátu – chemické látky, která je zodpovědná za to, že jste nervózní. Výsledek? Zaplaví vás euforie, stoupne vám adrenalin a cítíte se neporazitelní. „To je důvod, proč se lidé po pití cítí uvolněnější a bez zábran a jejich myšlenky se zklidní,“ vysvětlil v rozhovoru pro National Geographic Stephen Holt, profesor na Yale School of Medicine.

Ale pak přijde ráno. Alkohol postupně opouští váš organismus a mozek propadá panice. Zoufale křičí a pumpuje glutamát, serotonin a dopamin zpět na normální úroveň. „Téměř každý, kdo pije alkohol, zažívá změny v mozku, když pít přestane. Při malém množství alkoholu se to může projevit zmateností, ale po větším množství můžete mít úzkost,“ vysvětlil neuropsychofarmakolog David Nutt.

Váš mozek je v podstatě vyčerpaný robot, který se snaží obnovit tovární nastavení poté, co byl úmyslně zkratován.

Takže ne, není to vaše představivost. Pokud ale jde o ranní úzkost, ne všechny kocoviny jsou stejné. Koktejly a destiláty jsou pro vaše nervy úplně nejhorší. Kombinace vysokého obsahu alkoholu a nadměrného množství cukru vytváří v hlavě dokonalou bouři – hladina cukru v krvi prudce stoupne (a s ní i adrenalin) a pak přijde propad.
Červené víno představuje zcela jiný problém. Zde vstupují na scénu tyramin a histaminy. „Tyto sloučeniny mohou u náchylných lidí vyvolat úzkost,“ vysvětluje odbornice na duševní zdraví Lisa Gunn v rozhovoru pro HuffPost UK. Vaše tělo nezpracovává jen alkohol, ale také bojuje s těmito přirozeně se vyskytujícími sloučeninami, které mohou zesílit vaši úzkostnou reakci. Pokud si tedy chcete vybrat nápoj, sáhněte po pivu s nízkým obsahem alkoholu. Při konzumaci s mírou představuje výrazně nižší riziko ranní paniky.

Úplně se vyhnout úzkosti po opici je téměř nemožné, pokud se rozhodnete pít. Ale nejste bezmocní. Vyberte si moudře a dejte přednost pivu před koktejly a vínem. Cvičte se v umírněnosti – nižší příjem alkoholu znamená méně chemického chaosu ve vašem mozku přes noc. A poznejte svého nepřítele: znalost tyraminu v červeném víně a cukru v koktejlech vám dá výhodu při výběru dalšího nápoje.

Úzkost po opici není slabost ani hypochondrie, je to neurověda. Váš mozek je v podstatě vyčerpaný robot, který se snaží obnovit tovární nastavení poté, co byl úmyslně zkratován.

Sdílejte článek
Privacy settings