fbpx

Navolno, nebo svázaná? Studie odhalily překvapivé dopady (ne)nošení podprsenky 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Když nebudeš nosit podprsenku, prsa ti ochabnou. S podobnými větami se setkala už v útlém mládí většina žen. Jenže je to vůbec pravda? Opravdu podprsenky zaručí, že budeme mít pevný hrudník ve třiceti i šedesáti?

Zveřejněno: 8. 12. 2023

Lidé jsou jediní živočichové s takzvanými trvalými prsy. Ostatním savcům prsa narostou během těhotenství a po kojení se opět zmenšují. Nám ňadra zůstávají a jsou nejen příjemná na pohled (tedy alespoň u žen), ale slouží také výrobcům podprsenek k výdělkům.

Mnoho žen v posledních letech nicméně své podprsenky zahodilo, ať už vlivem vlny feminismu, nebo v důsledku touhy po větším komfortu. Výrobci spodního prádla ale varují, že podprsenky mají důležitou funkci, a to, že prsa podpírají a působí jako prevence proti jejich „vytahání“. Je to ale skutečně pravda, nebo jen další marketingový trik?

Mnoho faktorů

Tohle téma překvapivě nebylo zkoumáno tolik, jak by člověk očekával. Ví se ale, že existuje mnoho faktorů, které přispívají k ptóze prsou (což je lékařský termín pro povislá prsa).

Většina zdrojů uvádí, že mezi hlavní příčiny ptózy patří věk, výrazný úbytek hmotnosti, vyšší BMI, větší velikost prsou, počet těhotenství, kouření, kojení či nedostatek pravidelného cvičení v horní části těla. Jedna studie zjistila, že těmi úplně hlavními predispozičními faktory pro ptózu je velikost prsou a věk. Žádná studie ale nenašla nějakou významnou spojitost mezi všemi faktory.

Ženy, které nikdy nenosily podprsenky, měly každý rok bradavky v průměru o sedm milimetrů výše vzhledem k ramenům než ty, které pravidelně podprsenku nosily.

Prsa se skládají z husté žlázové tkáně, která je podepřena vazy, konkrétně Cooperovými vazy, které ukotvují prsa k hrudní stěně. „Jak ženy stárnou, hustou žlázovou tkáň nahrazuje tuk a závěsné vazy se mohou roztáhnout, což přispívá k poklesu prsou,“ vysvětlil pro web Real Simple doktor Andrew J. Shapiro. Což naznačuje, že největší vliv bude mít přece jen věk. Ostatně jako u všeho.

Prsům je prý lépe bez podpory

Jak je to tedy ale s podprsenkami, škodí, nebo pomáhají? Ve skutečnosti neexistuje žádný výzkum, který by říkal, že podprsenky mohou zabránit ochabnutí. Mnoho lidí se však domnívá, že nošení pohodlné, podpůrné podprsenky může pomoci zabránit vytahování vazů, zejména pokud cvičíte nebo máte velká prsa.

Zároveň ale existuje i jedna studie, která naznačuje, že nošení podprsenky by mohlo naopak vést k ochabování prsou. Patnáct let trvající výzkum ale zřejmě nikdy nebyl zcela zveřejněn, existuje jen jeho průběžný report. Z něj vychází, že zahození podprsenky by skutečně mohlo snížit ochabnutí prsou. Report tvrdí, že podpora podprsenky může oslabovat tkáň obklopující prsa a vést k jejich vytahání. „Z lékařského, fyziologického a anatomického hlediska není pro ženská prsa dobré, že jim je upírána gravitace. Naopak, s podprsenkou ještě více povadají,“ uvedl autor studie, odborník na sportovní vědu Jean-Denis Rouillon z univerzity v Besançonu ve Francii.

Jak ženy stárnou, hustou žlázovou tkáň nahrazuje tuk a závěsné vazy se mohou roztáhnout, což přispívá k poklesu prsou.

Rouillon tvrdí, že během deseti a půl let zkoumal stovky žen, zaznamenával jejich zvyky při nošení podprsenky a pomocí kaliperů a pravítka měřil změny v prezentaci jejich prsou. V rozhlasovém rozhovoru, o kterém informovali všichni od MedicalNewsToday přes Reuters až po The New York Times, Rouillon sdělil, že „ženy, které nikdy nenosily podprsenky, měly každý rok bradavky v průměru o sedm milimetrů výše vzhledem k ramenům než ty, které pravidelně podprsenku nosily“.

Problém je ale důvěryhodnost studie. Bez toho, abychom viděli Rouillonovy metody, výpočty, demografické údaje a způsob, jakým se snažil eliminovat zkreslení, nemůžeme z jeho tvrzení mnoho vyvozovat.

Jiná studie univerzity v anglickém Portsmouthu odhalila, že některé ženy si poškozují prsa tím, že nosí špatnou velikost podprsenky. Ale to zní koneckonců celkem logicky.

Nebo je to jedno?

Pro Cleveland Clinic se k tématu vyjádřila také specialistka na zdraví prsou, lékařka Cassann Blakeová. Ta říká, že nošení či nenošení podprsenky tvar ani povislost prsou neovlivňuje. Pokud však máte větší velikost košíčků, může vám být nošení podprsenky příjemnější, protože může pomoci zmírnit bolesti zad, které jsou často způsobeny vyšší váhou.

Bohužel k definitivní odpovědi na tuto otázku potřebujeme další výzkum, nebo vlastní zkušenost. Jednu věc ale můžeme říci s jistotou, a to, že podprsenky nezpůsobují rakovinu prsu, a to navzdory různým děsivým mýtům.

Související…

Proč nás urážejí odhalená ženská ňadra? Jde o pozůstatek patriarchátu
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...