fbpx

Větší prsa bez plastik? Sítěmi se šíří „fontána mládí“. Experti mají jasno 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ženy na TikToku předvádějí „vylepšené“ hrudníky. Tvrdí, že jim pomohl celkem obyčejný přírodní doplněk – včelí pyl. Tu lžičku na jogurt, trochu do smoothie, na ovesné vločky. Co na to říkají odborníci?

Zveřejněno: 18. 10. 2023

Je to dnes náročná doba. Z telefonu na nás neustále koukají často velmi upravené fotky „bezchybných“ krásek. Sociální sítě znásobují tlak na „dokonalou“ postavu a udržují kulturu nespokojenosti s vlastním tělem. Tyto ideály krásy nejsou ničím neškodným – podle mnoha studií mohou způsobit vážné psychické problémy. Je přirozené, že všichni chceme vypadat „o něco lépe“. Musíme ale hned sahat po agresivních chemických přípravcích nebo plastikách? Někdy může pomoci i příroda. Pokud vás trápí například malá prsa, může řešení nabídnout včelí pyl, kterému se také díky jeho blahodárným vlastnostem přezdívá „fontána mládí“. To tvrdí stále více žen na TikToku. 

Vše začalo příspěvkem influencerky Taylor Reynoldsové. Ta tvrdí, že se jí prsa zvětšila poté, co několik měsíců jedla včelí pyl. A tak poradila své sestře, aby udělala totéž. A světe, div se – i jí se ňadra zvětšila. Včelí pyl začaly následně zkoušet i další ženy. Jednou z nich byla uživatelka TikToku Camila Elleová, která po několika měsících užívání mluvila o stejném výsledku. „Jedla jsem to téměř každý den. Prostě si dávám lžičku na jogurt, smoothie, na ovesné vločky,“ popisuje. Přípravek si prý koupila, když se doslechla, že má protizánětlivé účinky. Chtěla tak posílit svůj imunitní systém. „Ale ukázalo se, že díky němu rostou i moje holky,“ tvrdí.

Také uživatelka Elly na TikToku potvrzuje výsledek. Upozorňuje nicméně, že poté, co pyl přestala užívat, se její košíčky zmenšily.

Co na to věda?

To, že by včelí pyl skutečně zvětšoval prsa, zatím nepotvrzuje žádná studie. Podle některých odborníků to nicméně možné je. Licencovaná naturopatická lékařka Lisa Jungová upozorňuje, že včelí pyl je bohatý na fytoestrogeny. Tato látka se nachází v některých rostlinách a napodobuje estrogen – skupinu hormonů, které hrají důležitou roli v našem sexuálním a reprodukčním zdraví. Estrogen může při užívání vysokých dávek zvětšit velikost prsou tím, že stimuluje prsní tkáň. Způsobuje také typické rozložení tuku na prsou, pozadí a stehnech žen.

„Jedním z příkladů oblastí těla, které mají tyto estrogenové receptory, jsou prsní tkáně. To může být důvod, proč některé ženy zaznamenaly při konzumaci včelího pylu i růst prsou,“ vysvětluje Jungová v rozhovoru pro HuffPost. Podle ní může být včelí pyl prospěšný například při PMS, hormonálních migrénách a akné nebo při příznacích menopauzy, jako jsou návaly horka.

Včelí pyl je bohatý na fytoestrogeny. Tato látka se nachází v některých rostlinách a napodobuje estrogen – skupinu hormonů, které hrají důležitou roli v našem sexuálním a reprodukčním zdraví. Estrogen může při užívání vysokých dávek zvětšit velikost prsou tím, že stimuluje prsní tkáň.

Je však důležité si uvědomit, že včelí pyl vám větší prsa rozhodně nezaručí. „Velikost a vývoj prsou závisí na více faktorech, včetně genetiky, hormonů a rozložení tuku,“ zdůrazňuje pro HuffPost certifikovaná lékařka Sydne Fordová. „Neexistují žádné zaručené metody pro přirozené zvětšení prsou. Cvičení a vyvážená strava bohatá na fytoestrogeny však mohou pomoci udržet optimální hladinu hormonů,“ uznává.

Pozor na alergii

Přestože tento doplněk stravy není obecně považován za nebezpečný, objevily se už zprávy o alergických reakcích. Podle ředitelky oddělení vědecké komunikace na Michigan State University Elisabeth Andersonové a toxikologa Joea Zagorského je včelí pyl v „běžném množství“ bezpečný „pro většinu jedinců“. „Je však třeba zvážit některé rizikové faktory. Včelí pyl může být kontaminován některými látkami – včetně těžkých kovů, plísní produkujících mykotoxiny nebo bakterií. Největší obavy vzbuzují plísně produkující mykotoxiny a bakterie, které s sebou mohou nést nepříznivé zdravotní následky. Pokud si tedy včelí pyl pořídíte, ujistěte se, že pochází z kvalitního zdroje a že je dostatečně prověřen na přítomnost potenciálně škodlivých kontaminantů,“ upozorňují vědci. Konzumaci by se podle nich měli vyhnout také lidé s alergií na včelí bodnutí či pyl, těhotné a kojící ženy.

Je také velmi důležité se včelím pylem začínat velmi zlehka a po malých dávkách. Nepřehánějte to! V rozumné míře ho můžete přidávat například do jogurtu, ovesných kaší, cereálií, salátů nebo si ho můžete nasypat do smoothie. Větší velikost košíčků vám sice nikdo nezaručí, můžete si ale užívat ostatních benefitů včelího pylu, jako jsou protizánětlivé vlastnosti, schopnost zlepšovat funkci jater, posilovat imunitní systém a zmírňovat příznaky menopauzy.

Související…

Proč nás urážejí odhalená ženská ňadra? Jde o pozůstatek patriarchátu
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Eviemagazine.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...