fbpx

Přestaňte ho všude vytahovat! Odborníci prozradili 10 pravidel mobilní etikety 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Mobil v ruce u večeře, v kině nebo na rodinné oslavě. Telefony sice jsou nedílnou součástí našich životů, ale i jejich používání má svá pravidla. Experti na etiketu sestavili seznam, který dodržovat, abyste okolí nenaštvali. Kdy tedy vzít mobil do ruky a kdy raději vypnout

Zveřejněno: 7. 10. 2023

„O etiketě mobilních telefonů jsme poprvé začali mluvit v letech 2010 a 2011. A problémy nebyly zdaleka takové jako dnes,“ vzpomíná v rozhovoru pro The Guardian poradkyně společnosti Debrett's, která je autoritou v oblasti britské etikety, Liz Wyseová. „Měli jsme základní pokyny: 'Odložte ho, když jste mezi lidmi' a podobně,“ dodává. A její rada pořád platí. My jsme ale začali telefon vytahovat stále častěji, podvědomě, a to i v nevhodných situacích. „Nyní jsme se dostali do bodu, kdy se to vymklo kontrole,“ upozorňuje.

O phubbingu, tedy o situacích, kdy svého společníka odsouváte na druhou kolej, abyste se mohli věnovat telefonu, se začalo mluvit, když turečtí vědci zjistili, že páry uvádějící častější phubbing byly v manželství méně šťastné. Pokud se telefon stává něčím destruktivním, je třeba stanovit hranice přijatelného chování? A kde by měly být? Pro The Guardian o tom píše autorka knihy Speak to Me (Mluv se mnou) Paula Cocozzaová.

V novele Speak to Me vystupuje žena, kterou manželova náklonnost k telefonu štve natolik, že ho považuje za třetí stranu milostného trojúhelníku. Cocozzaová během psaní knihy mluvila o používání mobilu s mnoha lidmi. „Svěřovali se s pocitem vzteku, který je přepadal každé ráno, když se jejich partner natáhl po telefonu dříve než po nich. Existují internetová fóra, na nichž se lidé svěřují, že jejich partneři kontrolují svůj telefon během sexu,“ popisuje autorka. Co už tedy považujeme za phubbingový přestupek? Odborníci vysvětlují, kdy je používání telefonu v pořádku, a kdy už za čarou:

Při sexu

Přijetí hovoru, přečtení zprávy, kontrola oznámení nebo pohled na telefon, když zavibruje. Je něco takového během sexu akceptovatelné? „Můžete to udělat mimoděk. Pak ale dejte telefon do jiné místnosti. Pokud totiž vibruje, jsme v pokušení se na něj podívat,“ vysvětluje odbornice na etiketu a zakladatelka texaské školy protokolu Diane Gottsmanová.

Pro prostírání máme jasná pravidla. Ale nikdo ještě nevymezil speciální místo pro telefon nebo tablet. U stolu pro ně zkrátka není místo.

Ve společnosti domácího mazlíčka

„Pokud mazlíček potřebuje vyvenčit a vy jste na TikToku, zvíře má přednost,“ zdůrazňuje Gottsmanová. Pokud vám ale například skočí do klína kočka, vy ji hladíte a u toho jste na telefonu, je to v pořádku, kočka se neurazí.

Po probuzení

Kontrolování telefonu neprodleně po probuzení bylo jedním z nejčastějších nešvarů, na který Cocozzaová při výzkumu pro svou knihu narážela. „Zkontroluje ho ještě předtím, než se na mě podívá, a pak si ho položí na hruď,“ popsala jí jedna respondentka. Výkonný ředitel institutu The English Manner, který se zabývá etiketou a protokolem, William Hanson říká, že se s manželkou snaží nemít telefony v ložnici. „Pořiďte si budík nebo dejte telefon na druhou stranu místnosti,“ radí.

V hromadné dopravě

Pro přijímání hovorů v hromadné dopravě platí jasné ne – s výjimkou těch stručných telefonátů, kdy dáváte vědět, v kolik hodin budete na nádraží. „Když jste v autobuse nebo ve vlaku, je to uzavřený veřejný prostor,“ podotýká Laura Akano, která učí etiketu ve společnosti Polished Manners. Pokud vám někdo volá, můžete mu zdvořile říct, že jste zrovna v hromadné dopravě a spojíte se s ním později.

Pokaždé, když jdeme po ulici, děláme spoustu mini-pozorování a úsudků. Díky tomu neobtěžujeme ostatní ani do nich nevrážíme. Když se ale díváte do telefonu, tak to úplně neplatí.

Během jídla

„Pro prostírání máme jasná pravidla. Ale nikdo ještě nevymezil speciální místo pro telefon nebo tablet. U stolu pro ně zkrátka není místo,“ říká Akanová.

Při chůzi

To, že se procházíte sami, ještě neznamená, že používáním telefonu nikoho neobtěžujete. „Pokaždé, když jdeme po ulici, děláme spoustu mini-pozorování a úsudků. Díky tomu neobtěžujeme ostatní ani do nich nevrážíme. Když se ale díváte do telefonu, tak to úplně neplatí,“ vysvětluje Wyseová.

Během rozhovoru

„Když ucítíte vibrace na chytrých hodinkách a rychle se na ně podíváte, může to být mimoděk. Myslím, že je důležité, aby člověk, který to dělá, věděl, že když odvrátí pohled, odpojí se od druhého. Ale nemyslím si, že bychom ho měli odsuzovat za to, že sklopil oči. Je to lidská přirozenost,“ poznamenává Gottsmanová.

Když jste v autobuse nebo ve vlaku, je to uzavřený veřejný prostor. Pokud vám někdo volá, můžete mu zdvořile říct, že jste zrovna v hromadné dopravě a spojíte se s ním později.

Při sledování televize

Scrollování během sledování televize je v pořádku, pokud to dělají obě strany a nikomu to nevadí – ale ne každý večer.

Na záchodě

Na záchodě by lidé měli podle Hansona telefonovat jen v případě nouze. Co se týče textových zpráv, ačkoliv to z hygienických důvodů není nejlepší řešení, „z hlediska slušného chování to není zločin“. Tedy pokud osobě, se kterou si píšete, neprozradíte svou polohu. Pokud na záchodě hrajete hry, zločinem proti dobrým mravům je to ve chvíli, kdy na váš dlouhý pobyt doplácí močový měchýř někoho jiného.

Na svatbě nebo pohřbu

Asi není potřeba vysvětlovat, proč je nevhodné být na telefonu na pohřbu. Se svatbami je to složitější. „Když člověk vytáhne telefon, aby si pořídil snímek, uvidí zprávu a bude v pokušení se na ni podívat,“ říká Hanson. „Někdo zaplatil spoustu peněz za to, abyste tam byli. To, že vás vidí psát zprávy, ho asi nepotěší,“ dodává. Doporučuje si proto zapnout funkci „nerušit“.

Související…

Pořizují staré a nové vyhazují. Mobily bez internetu jsou znovu hitem
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...