fbpx

Pořizují staré a nové vyhazují. Mobily bez internetu jsou znovu hitem 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Lidé stále častěji mění své smartphony za běžné mobilní telefony bez internetu a aplikací. Prý jim to změnilo život

Zveřejněno: 5. 4. 2023

Když chce poslouchat hudbu, pustí si sedmadvacetiletý Američan Jose Briones CD. Když vyráží na cestu, vytiskne si předtím mapu, nebo se ptá kolemjdoucích. A není jediný. Návrat do doby před chytrými telefony přitahuje „ty, kteří chtějí znovu objevit ztracený čas, nebo dát svému životu novou přichuť,“ říká. Briones se podílí na moderování fóra na Redditu, které má asi sedmnáct tisíc členů. Všichni se vrátili ke starým telefonům s malými displeji a velmi nízkým počtem aplikací. Píše o tom řecký server Enikos.gr.

Padesát let od prvního mobilního hovoru, který se uskutečnil 3. dubna 1973, si lidé připomínají éru před smartphony, kdy se telefony hodily pouze k volání a psaní textových zpráv. Člen fóra Melanin_King0 se tři týdny po návratu ke klasickému mobilnímu telefonu dle svých slov cítí lépe. „Když jsem byl pořád na smartphonu, měl jsem dojem, že mám hlavu v oblacích,“ píše na Redditu. „Nedokázal jsem dělat nic jiného. Projížděl jsem videa na Instagramu a TikToku a bralo mi to energii,“ dodává. To, že u sebe neustále nosíme mobil, nás stresuje a kontakt s přáteli a rodinou je povrchnější, potvrzuje další člen fóra. Podle Brionese se běžné mobilní telefony líbí i mladším lidem, kteří je berou jako retro.

Prodeje minimalistických telefonů nyní rostou. Možná nastal čas stanovit hranice a vytvořit si k technologiím zdravější vztah.

Členové fóra uvádějí, že si ponechávají některé praktické aplikace, jako je e-mail, Spotify, Google Maps nebo Microsoft Teams. Jen málo z nich ale říká, že chce TikTok, Instagram nebo Facebook. Někteří si nechávají svůj smartphone kvůli práci. Briones si přenáší SIM kartu do iPhonu nebo tabletu, když má hodně videokonferencí, nebo když cestuje. Jinak ale říká, že z osmdesáti procent používá svůj klasický telefon. „Při své práci s nevládními organizacemi mám spoustu e-mailů, připomínek, poznámek. Je to vyčerpávající. Nemělo by to zasahovat do mého soukromí,“ míní.

Ohrožený druh

Mnoho společností už uvedlo na trh minimalistické mobily, které umožňují telefonování, psaní SMS a případně instalaci jen několika aplikací. Brooklynský výrobce takzvaného lehkého telefonu na svých webových stránkách slibuje, že v jeho zařízeních nikdy nebudou sociální sítě ani prohlížeče. Light Phone však lze používat jako hotspot a existuje možnost přidání hudebních nebo mapových aplikací.

To, že u sebe neustále nosíme mobil, nás stresuje a kontakt s přáteli a rodinou je povrchnější.

Podle CNBC prodeje minimalistických telefonů Light a Punkt rostou. „Nyní nastal čas stanovit hranice a vytvořit si k technologiím zdravější vztah,“ říká pro CNBC zakladatel a generální ředitel společnosti Punkt Petter Neby. Podle údajů analytické společnosti IDC zaznamenal prodej „obyčejných“ mobilních telefonů v loňském roce ve Spojených státech mírný nárůst. Ve zbytku světa ale zůstává nízký a klesá, protože ceny chytrých telefonů v rozvojových zemích se snižují.

Někteří lidé ale říkají, že „neustálé připojení k síti má vliv na jejich duševní zdraví.“ Poznamenává to i ředitelka výzkumu v IDC Nabila Popal. „Ale tento nedávný nárůst zájmu o steré mobilní zařízení neznamená zvrat základního trendu, kterým je jejich pokles,“ upozorňuje. Konvenční mobilní zařízení tak zůstávají ohroženým druhem, říká Carolina Milanesi ze společnosti Creative Strategies.

Související…

V USA si rodiče platí už i kouče, kteří učí je a jejich děti žít offline
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Enigos.gr

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...