fbpx

Lucidní snění jako superschopnost: Pomůže s PTSD, navýší kreativitu i sportovní výkon 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ovládat své sny se může prý naučit každý. Zde je návod, jak na to.

Zveřejněno: 1. 10. 2023

V roce 2020 byl Michael Rosen hospitalizovaný s covidem-19 a strávil čtyřicet dní v umělém spánku. Zdál se mu zvláštní a živý sen: Byl na okraji útesu, snažil se protáhnout dírou, aby se dostal do bezpečí, ale uvízl. „Vzpomínám si, že bezprostředně po tom snu jsem měl pocit, že je to skutečné, že jsem na tom útesu opravdu byl a moje žena Emma mi pomohla. To ve mně zůstalo,“ vzpomíná Rosen v článku autorky Anity Chaudhuriové pro The Guardian.

Rosenův příběh ilustruje, jak mohou sny bizarním a symbolickým způsobem odrážet náš život, ale také ukazuje, jak takové obrazy mohou poskytovat inspiraci a útěchu. Rosenovi sen slouží jako připomínka podpory manželky, která mu pomohla vypořádat se s tím, že byl tak blízko smrti.

Většina vědců považuje sny za způsob, jak integrovat zkušenosti a upozornit nás na hrozby, které jsme v bdělém stavu mohli přehlédnout. Podle některých odborníků ale sny dokáží ještě mnohem víc – a to při použití techniky takzvaného lucidního snění. „Lucidní sen je takový sen, kdy víte, že sníte, zatímco se odehrává,“ vysvětluje autor knihy Lucid Dreaming Made Easy a učitel lucidního snění Charlie Morley. Podle něj něco takového zažila většina lidí, a to hned několikrát. „Zamyslete se nad tím, zda jste někdy měli noční můru, ve které jste se uklidňovali tím, že jste si řekli: Tohle není skutečnost, musím se probudit. To je také lucidní sen,“ nastiňuje.

Snové znamení je cokoliv, díky čemu si uvědomíte, že sníte. Pokud se vám například zdá, že jdete po ulici se svým psem, nejde o snové znamení. Ale když se najednou objeví Donald Trump na modrém drakovi, víte, že je to sen.

Morley tvrdí, že vybrat si, o čem budete snít a ovládat to, co se stane, se může naučit každý. Tato technika může pomoci s posttraumatickou stresovou poruchou, úzkostí a nočními můrami. Sloužit ale může také ke zvýšení kreativity nebo sportovních výkonů. „Existuje několik studií, které ukazují, že lucidní snění může zvýšit výkonnost. V lucidním snu děláte víc než jen vizualizaci – jste tam ve 3D projekci ve své mysli. Výsledky přesahují pouhou vizualizaci, kterou využívají profesionální sportovci,“ popisuje.

Rozpoznejte spouštěče lucidity

Hackování snů začíná snovým deníkem. Profesor psychologie na Swansea University Mark Blagrove doporučuje použít k zaznamenávání telefon. „Po probuzení zapněte nahrávání a snažte se vybavit si co nejvíce. Pokud se vám to nepodaří, sen se rozplyne. Takže si ho nahrajte, i když si myslíte, že je to nesmysl,“ radí. Cílem zaznamenávání snů je rozpoznat vzory. „Řekněme, že po týdnu zapisování se ohlédnete zpět a zjistíte, že se vám zdály tři sny o zombie, nebo jste několikrát navštívili dům, kde jste žili jako děti. To jsou součásti vaší jedinečné osobní snové krajiny,“ popisuje Morley.

Jakmile se seznámíte se svými sny a zejména s tím, co průkopník lucidního snění Stephen LaBerge nazval „snovými znameními“, budete schopni rychle rozpoznat, že sníte. „Snové znamení je cokoliv, díky čemu si uvědomíte, že sníte. Pokud se vám například zdá, že jdete po ulici se svým psem, nejde o snové znamení. Ale když se najednou objeví Donald Trump na modrém drakovi, víte, že je to sen,“ ilustruje Morley. Tato znamení jsou známá jako „spouštěče lucidity“. Fungují jako upozornění, že je čas začít realizovat svůj vysněný plán – pro zlepšení sportovního výkonu se tedy například můžete ve snu rozeběhnout a představovat si, že běžíte opravdu rychle.

Porazit PTSD

Lucidní snění může být podle odborníků prospěšné pro lidi s posttraumatickou stresovou poruchou, kteří často prožívají svá traumata v opakujících se nočních můrách. V roce 2021 Morley zprostředkoval studii Institutu noetických věd v Kalifornii. Účastníky byli američtí veteráni trpící posttraumatickou stresovou poruchou. Každý z nich dostal „snový plán“, který měl během svých nočních můr realizovat. Plán zahrnoval záměrnou změnu výsledku opakující se noční můry, nebo prosté setrvání v ní, aby bylo možné ji plně prožít a zpracovat. Už po týdnu 85 procent účastníků přestalo vykazovat příznaky poruchy. „Výsledky museli třikrát ověřit, protože jim nikdo nevěřil,“ komentuje Morley.

Existuje několik studií, které ukazují, že lucidní snění může zvýšit výkonnost. V lucidním snu děláte víc než jen vizualizaci – jste tam ve 3D projekci ve své mysli. Výsledky přesahují pouhou vizualizaci, kterou využívají profesionální sportovci.

Dalším využitím lucidního snění je hledání tvůrčí inspirace. „Mým oblíbeným cvičením je inkubace snů. Hodinu před spaním si lehnete do postele se zápisníkem – modré světlo z přístrojů není vhodné. Pokud jste výtvarník, nakreslete si čmáranice, pokud jste básník, napište si volně nějaké verše. Chcete inkubovat tvůrčí proces jako záměr, který bude pokračovat ve vašich snech. Dělejte to tak dlouho, dokud nezačnete podřimovat,“ radí autorka knihy Vědomé snění Tree Carrová, která spolupracuje s umělci. Když usínáte, doporučuje si říkat věty typu: „Dnes v noci mi mé sny přinesou tvůrčí průlom.“ „Dělejte to měsíc a uvidíte, co se stane,“ dodává Carrová.

Související…

Lucidní snění pomáhá řešit fobie i noční můry. Dokážete své sny ovládnout?
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...