fbpx

Pakliže se neumíme zastavit a ujasnit si, čeho chceme v životě skutečně dosáhnout, může se dost dobře stát, že si své sny nikdy nesplníme a navždy zůstaneme pouze u slůvka „jednou“

Zveřejněno: 19. 9. 2023

Jednou bych se chtěl naučit italsky, jednou se chci projet ve Ferrari, jednou si postavím dům… Velké sny, životní mise, malé cíle – každý je má. Jenomže ne vždy jsme na ně v každodenním shonu schopni myslet. 

K tomu, aby se naše „jednou“ stalo skutečností, nám může pomoci takzvaný „bucket list“, tedy seznam věcí, které chceme zažít. Obvykle ale každodenně žijeme takzvaný „to-do list,“ tedy seznam denních úkolů, jejichž splnění je od nás vyžadováno ať už v práci, nebo doma. 

Že je život příliš krátký na to, abychom své sny neustále odkládali na neurčito, si možná uvědomíte už ve chvíli, kdy si sednete ke stolu, vezmete do ruky tužku a začnete skutečně přemýšlet nad tím, které z nich si prostě splnit musíte, ať to stojí, co to stojí. 

Prvních deset položek zvládne napsat pravděpodobně úplně každý. Nejspíš budou obsahovat sny a cíle jako „Vdát se“ či „Oženit se“, „Založit rodinu“, „Cestovat“ nebo „Vydělat pořádné peníze“. U patnácté položky už ale řada z vás bude nejspíš okusovat konec tužky. Co všechno by tedy takový seznam měl obsahovat? Jednotlivé položky jsou samozřejmě čistě individuální. Každý touží po něčem jiném. Pomůže vám ale následující rozdělení do několika kategorií. Pojďme na to!

Velké životní sny a cíle, osobní úspěchy

Najít životního partnera, postavit dům, zasadit strom, založit rodinu, vydělat milion, získat univerzitní diplom, vést vlastní firmu, vystoupit v televizi, stát se slavným, získat milion sledujících na Instagramu a tak dál. Zastavte se ale na pár sekund a odpovězte si na otázku, jestli si náhodou nepřejete něco, co byste si „měli přát,“ jak vás přesvědčuje okolí. Jestli  ten milion korun nebo instagramové sledující ke štěstí skutečně potřebujete vy.

Chlapecké a dívčí sny

Na návrat do dívčích a chlapeckých snů nebude nikdy lepší čas než teď hned. Vzpomeňte si, po čem jste tehdy toužili – sněte a pište, nic není špatně a každá položka má na vašem seznamu své místo. Co si třeba dát nějaké netradiční jídlo, například smažený hmyz, projet se ve Ferrari, políbit cizího člověka, tancovat v dešti, adoptovat zvíře z útulku, navštívit nudistickou pláž, strávit noc pod širákem, pořídit si tetování, odletět sám na dovolenou, napsat dopis pro své budoucí já nebo poslat vzkaz v lahvi?

 

m shutterstock 445491064

zdroj: Shutterstock


Třeba jste během dospívání nestihli jít na rande naslepo, upéct někomu dort, naučit se dělat stojku, nebo se dokonce bezhlavě zamilovat. Tak co, už máte na svém seznamu alespoň třicet položek? Pojďme dál.

Bláznivé kousky za hranicí komfortní zóny

Plnění náročných výzev a překonávání vlastního strachu nás jako člověka posouvá. Pokud dokážeme překonat něco, čeho se na první pohled bojíme, cítíme se sebejistěji, spokojeněji a celkově lépe.

Pro mnohé je nepředstavitelné, že by se postavili před desítky posluchačů a pár minut by jim něco vyprávěli. Právě veřejné vystoupení, prezentace, nebo i recitování básně či zpěv před publikem by mohlo být tou správnou výzvou i na vašem seznamu. A co takhle uběhnout deset kilometrů, vyšlápnout Sněžku, skočit padákem, otužovat se v ledovém jezeře nebo slanit ze skály? Takhle na papíře z toho můžete mít strach nebo přinejmenším respekt, ale jakmile to zkusíte a ze seznamu odškrtnete, budete se cítit přímo skvěle!

Co se týče bláznivých kousků a výzev, do této kategorie by mohl patřit třeba spontánní odlet na dovolenou do místa, které si zvolíte až na letišti. Když už budete v letadle, co takhle sex a připojení se k takzvanému „Mile High Clubu“? Ale rozhodně vás nechceme navádět…

Nebo zkuste držet půst, na týden vypnout elektroniku a zůstat offline, absolvovat terapii tmou, zvládnout čtyčiadvacet hodin nemluvit nebo se ponořit do tajů lucidního snění. Bláznivých výzev je spousta, vyberte si tu pravou pro vás a napište ji na seznam.

Naučit se něco, zlepšit se v něčem

Co všechno byste v životě chtěli umět a ovládat? Možná je to cizí jazyk, znaková řeč, nějaký sport, tanec, zpěv, malování, vaření, pečení, zahradničení či kutilství. Třeba se chcete naučit profesionálně masírovat, nebo konečně zvednout těch sto kilo na bench či zaběhnout kilometr pod čtyři minuty!

Koupit si něco

Někteří z nás jsou materiálněji založení a něco nového, po čem dlouho sní a na co měsíce i roky šetří, jim jednoduše udělá radost. Pakliže toužíte po nové televizi, prestižních hodinkách, drahém autu nebo lodičkách od Louboutina, i na tyto položky by ve vašem bucket listu mělo být místo. Tak zavřete oči, zasněte se a zamyslete se nad tím, za co se vám chce skutečně utratit peníze.

Udělat radost jiným

Bucket list nemá být jen o vás, má z vás udělat lepšího člověka, a tak v něm musí být místo i pro předávání radosti ostatním. Usmát se na cizího člověka, dát najíst lidem bez domova, podpořit útulek, navštěvovat osamělé seniory či finančně podpořit děti v Africe, a to je jen pár nápadů, o které byste mohli svůj seznam doplnit.

m shutterstock 1610482924

zdroj: Shutterstock


V této části vašeho bucket listu má ale své místo i položka „odpustit starou křivdu a usmířit se“.

Cestování

Je to tak! I vysněné destinace a místa, která byste chtěli navštívit, je dobré si sepsat. Jakmile se pak naskytnou volné peníze a pár dní volna, budete mít z čeho vybírat a hned budete vědět, kam vyrazit. Nezapomeňte se ale nejprve stát turistou ve svém městě. K tomu zase tolik peněz nepotřebujete, stačí o víkendu obout pohodlné boty, koupit si turistického průvodce a projít se ulicemi vlastního města. Objevit všemožné památky a historické zajímavosti a doopravdy zjistit, kde to vlastně žijete.

Zanechat odkaz

Napsat knihu, báseň, složit píseň, namalovat obraz, vytesat sochu. Vyjádřete své myšlenky, pocity či vědomosti ve formě textu, fotky nebo videa na internetu. Do této kategorie patří i cíle typu vychovat děti, vydělat jmění pro svou rodinu a zabezpečit příští generaci, nebo založit vlastní nadaci.

…a úplné blbosti

Nezapomeňte ani na úplné blbosti, které vám jednoduše udělají radost. Vždycky vás zajímalo, jaké by to bylo proběhnout se po ulici nahý (doporučujeme nepokoušet se opakovat scénu z Discopříběhu), jen tak se deset minut hlasitě smát, zažít šamanský psychedelický rituál nebo sníst deset tisíc kalorií v jeden den? Šup s tím na seznam!

m shutterstock 1875955954

zdroj: Shutterstock


Jak položky z bucket listu plnit?

Až budete mít hotovo, doporučujeme si váš bucket list vylepit na viditelné místo. Pokaždé, když budete mít pár minut volného času, si pár položek projděte. Síla sepsání vašich cílů snů a nejbláznivějších představ je v tom, že si budete uvědomovat, po čem skutečně toužíte. Bucket list přináší zábavu, vytváří odkaz, plní sny, zvyšuje hladinu dopaminu a vynáší na denní světlo vaše silné stránky. Dokáže vás zbavit strachu, díky němu získáte nové dovednosti a třeba i poznáte nové lidi. Až si příště řeknete větu, která bude začínat slovy „Jednou bych chtěl“, nezapomeňte svůj bucket list doplnit. Život je příliš krátký na to, abychom své sny neustále odkládali na neurčito.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...