fbpx

Proč tolik lidí láká pohlavní styk na veřejnosti, a je to vůbec legální? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud jste někdy uvažovali o tom, že byste si s partnerem užili intimní chvilku venku na veřejnosti, určitě nejste sami. V Česku vám ale za takovou zábavu hrozí vysoké pokuty, a v určitých případech dokonce i vězení.

Zveřejněno: 13. 9. 2023

Na konci srpna obletěly svět snímky Kanyeho Westa s odhaleným zadkem a jeho údajné manželky Bianky Censoriové, jak mu klečí mezi nohama na loďce v Benátkách.

Kompromitující snímky sice nejsou stoprocentně potvrzené, nicméně firma pronajímající loďky zakázala Westovi doživotně využívat jejich služby, takže je pravděpodobné, že si pár na palubě užíval víc než jen italské scenérie.

Vzrušení z riskování

Sexuoložka Lauren Bradleyová z australské organizace Love Therapy říká, že to má co dělat s rizikem, že vás chytí. „Vzrušení z toho, že vás někdo může při aktu pozorovat, určité lidi láká,“ říká v rozhovoru pro Body+Soul.

„Některé lidi vzrušuje strach z toho, že by mohli být chyceni, ztrapněni nebo pokáráni za své chování. Pro jiné je to novost sexu v prostředí mimo ložnici, vytváření nových vzpomínek, odstraňování bariér reálného života.“

O trestný čin výtržnost se může jednat v případě, kdy jde o pietní místa, jako jsou hřbitovy, pomníky a památníky, v kulturně historických zařízeních a ve školách, družinách, sportovních prostorech a areálech a na internátech. Dle zákoníku hrozí sankce odnětí svobody až na 2 roky.

Dalším faktorem, který může přispívat k této touze, je něco více chemického, reakce zabudovaná v našem mozku.

„Určitou roli mohou hrát i neurotransmitery, jako je dopamin, které spouštějí náš systém odměn a dávají nám euforický pocit potěšení z toho, že se nám to podařilo. Když jsme motivováni systémem odměn, často vyhledáváme vyšší rizika, abychom získali vyšší odměnu. Což vede k potenciálně rizikovému sexuálnímu chování,“ říká.

Tady radši ne

Přestože přitažlivost účastnit se sexu na veřejnosti může být silná jako u Kanyeho, v Česku může vést i k dalším problémům, a to právním.

Hodně záleží na místech, kde k intimnostem dojde. O trestný čin výtržnost se může jednat v případě, kdy jde o pietní místa, jako jsou hřbitovy, pomníky a památníky, v kulturně historických zařízeních a ve školách, družinách, sportovních prostorech a areálech a na internátech. Konkrétně lze tento čin najít v Trestním zákoníku č.40/2009Sb., §358 Výtržnictví. Dle zákoníku hrozí sankce odnětí svobody až na 2 roky.

V případě, že by šlo o sex na jiném veřejném místě a byli by přítomni nejméně tři svědci, které toto chování pohoršuje, šlo by o přestupek proti veřejnému pořádku. Tento přestupek se týká toho, kdo způsobí veřejné pohoršení. Za takové jednání hrozí bloková pokuta až do výše 5000 Kč.

Sex na veřejnosti je tedy velmi riskantní záležitost, což paradoxně pro některé zvyšuje jeho přitažlivost.

Kde to jde?

Pokud je ale sex na veřejnosti něco, co máte v hledáčku, existují některé země, kde je sex na veřejnosti (podmíněně) legální.

Například Německo povoluje jak veřejnou nahotu na vyhrazených místech, tak sex na veřejnosti, píše Body+soul. Jen je nemůžete dělat obojí najednou, aniž byste riskovali pokutu. Takže sex ano, ale plně oblečení. Také v některých mexických městech (například Guadalajara) je sex na veřejnosti naprosto v pořádku, pokud si ovšem třetí strana nestěžuje. A v Amsterdamu mají dokonce vyhrazený park, kde je veřejný sex považován za povolený, jen musíte zajistit, aby to bylo v nočních hodinách a nikde poblíž nebylo dětské hřiště.

Pokud se však do těchto míst v nejbližší době nechystáte, a přesto máte chuť si takové hrátky vyzkoušet, existují podle Bradleyové bezpečnější a právně méně kompromitující způsoby, jak tuto touhu naplnit.

Varianta B

„Pokud vás sex na veřejnosti láká, zeptejte se sami sebe, jaké prvky vás vzrušují,“ říká. „Pokud se vám líbí, když vás ostatní pozorují, můžete si najít někoho, kdo by vám dělal dobrovolného pozorovatele, nebo se zaregistrujte na stránce s domácí pornografií.“

Některé lidi vzrušuje strach z toho, že by mohli být chyceni, ztrapněni nebo pokáráni za své chování. Pro jiné je to novost sexu v prostředí mimo ložnici, vytváření nových vzpomínek, odstraňování bariér reálného života.

„Pokud máte rádi vzrušení z toho, že se dostanete do potíží, zkuste mít sex, když víte, že se partnerův spolubydlící může každou chvíli vrátit domů, nebo když víte, že máte za půl hodiny schůzku se šéfem. Pokud hledáte nával novoty, existuje svět porna, který posouvá hranice do všech extrémů.“ Další cestou, kterou můžete potenciálně prozkoumat, jsou sexuální večírky, říká somatická sexuoložka a sexuální poradkyně Alice Childová.

Zároveň pozor, jakmile to jednou zkusíte, není vždy snadné přestat. „Mějte na paměti, že je těžké vrátit se do ložnice, pokud jste zvyklí na sex v krajních polohách,“ říká Bradleyová.

To nutí k zamyšlení, co si West a Censoriová vymyslí příště? Ať už to bude cokoli, doufejme, že my toho svědky nebudeme.

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...