fbpx

Drby na pracovišti mohou být prospěšné. A to i ty negativní 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Víte, že pomluvy mohou být pozitivní i negativní? Podle vědců ale drby v práci mohou být v obou případech prospěšné.

Zveřejněno: 1. 8. 2023

Už jste také zavírali dveře kanceláře nebo se schovávali v kuchyňce, abyste mohli s kolegy trochu podrbat? Drby na pracovišti jsou trochu komplikovaný jev. Na jedné straně je to vnímáno jako neprofesionální jednání, na druhou stranu jde o lidský instinkt, což potvrzuje i seriál Kancl.

Drbání je založeno na přirozené touze dozvědět se o někom něco nového, například, komu šéf přidal nebo kdo se hlásí na novou pozici. Je to ale taky cesta, jak sdílet s kolegy vaše rozčarování z toho, že to špinavé nádobí ve dřezu vždycky nechává ta ženská z účtárny.

Přestože většina z nás už někdy stála v drbacím kroužku, není to něco, čím bychom se chlubili, protože stále jde o společensky negativně vnímaný jev. Pravdou však je, že pomluvy na pracovišti mohou být ve skutečnosti prospěšné. Jak je to možné? O tom píše článek v magazínu Bodyandsoul.

Pozitivní drbání

Zaprvé je to vítané rozptýlení, které někdy, když si zoufale rveme vlasy nad zapeklitým úkolem, prostě potřebujeme.

„Drby pomáhají pracovníkům v kancelářích oprostit se od zátěže každodenní rutiny a osobních problémů. Navíc, pokud člověk mluví o někom jiném, odvede pozornost od každodenních problémů nebo negativních aspektů a přepne pozornost na jiné téma,“ zjistila studie Coloradské univerzity. „Někteří lidé mohou namítat, že drby jsou pro pomlouvané osoby špatné. To je sice pravda, ale pouze v případě, že pomluvy přerostou v šikanu a ostrakizaci,“ uvádí vědci.

Pozitivní je, když je drbání konstruktivní, neškodné a benevolentní. V prostředí s vysokou mírou kamarádství a důvěry pak může být i způsobem, jak si udržet blízkost a spojení, jak sdílet věci, které jsou v zájmu skupiny.

Klinická psycholožka Elisabeth Shawová říká, že pro to, aby bylo drbání na pracovišti považováno za prospěšné, je rozhodující téma a prostředí. „Pozitivní je, když je drbání konstruktivní, neškodné a benevolentní. V prostředí s vysokou mírou kamarádství a důvěry pak může být i způsobem, jak si udržet blízkost a spojení, jak sdílet věci, které jsou v zájmu skupiny,“ vysvětluje. To znamená, že drby na pracovišti mohou hrát důležitou roli při utváření přátelské atmosféry na pracovišti.

„Drby mohou být způsobem, jak upozornit na věci, které by se daly zlepšit, například stížnosti na příliš mnoho e-mailů. Pokud se firemní kultura příliš spoléhá na formální komunikaci, může působit těžkopádně. Neformální výměna informací může být příjemnější a často dostačující.“

Podle Shawové může být další výhodou to, že když si postěžujete s kolegou navzájem, dáte hlavy dohromady a přijdete tak možná snadněji na řešení. Ověříte si své vlastní nápady předtím, než se s nimi rozhodnete jít veřejně ven, a také se uklidníte. Výše zmiňovaná studie dokonce ukázala, že zákaz drbání na pracovišti vede k pocitu osamělosti a zbytečnosti.

Vyšší motivace?

Shawová ale zmiňuje i negativní vlivy, které mohou pomluvy představovat. „Nevýhody přicházejí, když jsou drby více negativní a stojí v cestě přímočaré komunikaci.“ Je zde také riziko, že se z nich stane tichá pošta, během které se informace rozmělní a pozmění. Další věc je, že informace může znamenat moc, a ten, ke komu se nedostane, se může cítit opomíjený.

Pokud se firemní kultura příliš spoléhá na formální komunikaci, může působit těžkopádně. Neformální výměna informací může být příjemnější a často dostačující.

Profesor managementu Matthew Feinberg řekl BBC: „Když jsou drby jen takzvaným kydáním hnoje – například komentování něčího vzhledu – neslouží žádnému pozitivnímu účelu, a proto je tenhle typ škodlivý a problematický.“

Podle vědců z Coloradské univerzity však i tento druh pomluv může být na pracovišti prospěšný. „Jak pozitivní, tak negativní pomlouvání může být pro člověka v práci užitečné. Podle výzkumu, který byl proveden na univerzitě v nizozemském Groningenu, pomáhají pozitivní drby lidem zlepšit jejich osobní dovednosti, zatímco ty negativní je motivují k lepšímu pracovnímu výkonu. Důvod je jednoduchý. Nechceme se stát sami jejich terčem.“

Pokud by vám tedy chtěli v práci pomlouvání zakázat, můžete použít jako argument to, že drby zvyšují váš pracovní výkon.

Související…

Proč je dobré vyhýbat se zaprcatělým mužům a pomluvám?
Věra Kudynová

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...