fbpx

Ve jménu otce, syna i mého těla. Někteří lidé rozvíjí svou spiritualitu ve fitku 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Když jde o spiritualitu, někteří nacházejí radost v organizovaném náboženství, jiní v přírodě, někteří v žádnou vyšší moc nevěří. A někdo se raději pořádně zapotí.

Zveřejněno: 27. 7. 2023

V nedávné epizodě podcastu mindbodygreen psycholog David DeSteno říká, že kromě meditační haly či kostela existuje ještě jedno méně obvyklé místo, kde můžete rozvíjet svou duchovní stránku: fitness lekce.

„Lidé často říkají, že naše tělo je náš chrám. To obvykle znamená, že byste se měli o své tělo starat, měli byste se k němu chovat s úctou a měli byste cvičit,“ vysvětluje DeSteno. „Ale tělo je také prostředkem duchovnosti a může být v tomto smyslu i chrámem.“

Duchovní extáze ve fitku

Cvičení vám pomůže spojit se s vlastním tělem, pročistit si mysl a upevnit společenství. Navíc se při něm uvolňují nejen endorfiny, po kterých se lidé cítí jako pod vlivem psychotropních látek, ale také endokanabinoidy, které nás spojují s druhými.

Díky chemickým látkám a tomu, že něco děláte společně s ostatními, vás může cvičení velmi otevřít. Lidé třeba pláčou a cítí vzájemné propojení, což ještě může umocnit duchovní hudba.

Výzkum oxfordské profesorky Emmy Cohenové podobně ukazuje, že skupinové cvičení podporuje sociální vazby, říká DeSteno. A když se lidé cítí navzájem více propojeni, „mohou skutečně pociťovat duchovní extázi,“ poznamenává.

Některé fitness značky se dokonce o duchovní zážitek ze skupinového cvičení opírají. Jednou z nich je i americká společnost SoulCycle, která provozuje lekce spinningu. „V SoulCycle se jedna z věcí, kterou lidé často dělají na konci lekce, nazývá 'výstup na kopec',“ vysvětluje DeSteno. „Je to takový způsob, jak se dostat na vyšší úroveň námahy a vzrušení. Díky chemickým látkám a tomu, že něco děláte společně s ostatními, vás může cvičení velmi otevřít. Lidé třeba pláčou a cítí vzájemné propojení, což ještě může umocnit duchovní hudba.“ Pokud jste se tedy někdy během hodiny spinningu cítili přemoženi emocemi, určitě nejste sami.

Touha svěřit se fitness instruktorovi by se dala přirovnat k tomu, když se lidé obracejí na duchovního vůdce. DeSteno však upozorňuje, že trenéři ve fitku pochopitelně nejsou vybaveni potřebnými schopnostmi. A ani se neupisují k tomu, aby učili cyklistiku a zároveň plnili roli životního kouče.

Na spinning pro radu do života

Proč jsou fitness společnosti, jako je SoulCycle, tak oblíbené? Pramení to z velké části z toho, že cvičící cítí s instruktory určité spojení. Stále více lidí vnímá své fitness instruktory jako něco víc než jen trenéry, a dokonce je žádá o důležité životní rady.

Touha svěřit se fitness instruktorovi by se dala přirovnat k tomu, když se lidé obracejí na duchovního vůdce. DeSteno však upozorňuje, že trenéři ve fitku pochopitelně nejsou vybaveni potřebnými schopnostmi. A ani se neupisují k tomu, aby učili cyklistiku a zároveň plnili roli životního kouče.

I když je tedy skvělé navazovat vztahy s lidmi, se kterými se často vídáte, jako jsou právě fitness instruktoři, je také důležité si uvědomit, že čas strávený na hodinách pilates nebo cyklistiky má propojit vaše tělo, mysl, a dokonce i duši, nemá však nahradit terapii.

Další způsoby, jak rozvíjet spiritualitu

Ti, kteří by intenzivní cvičební lekce raději vynechali, se nemusejí obávat. Existuje spousta jiných způsobů, jak rozvíjet svou duchovní stránku. Níže uvádíme několik nápadů:

Travte víc času v přírodě. Zkuste být více venku a procvičujte své spojení s přírodními živly. Lehněte si do trávy, projděte se u vody, zasaďte strom a oceňte své vnitřní spojení se Zemí.

Vyzkoušejte meditaci. Přínos meditace závisí na vašem přístupu. Pokud chcete získat vnitřní klid, vyzkoušejte meditaci všímavosti (mindfullness). Můžete však experimentovat i s dalšími typy meditace.

Praktikujte vděčnost. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak být duchovnějším člověkem, je začít si psát deník vděčnosti. Psaní věcí, za které jste vděční, vám pomůže procítit spojení s lidmi kolem vás a žít více v přítomnosti. Možná si budete chtít psát deník i vícekrát denně, abyste z toho měli každodenní užitek, což psycholog DeSteno nazývá „mikrodávkování vděčnosti“.

Hodiny fitness mohou podpořit vaše propojení s tělem, duší a s lidmi kolem sebe. Existuje však spousta dalších způsobů, jak se napojit na svou duchovní stránku, včetně pobytu v přírodě, meditace a praktikování vděčnosti. Spiritualita vypadá u každého jinak.

Související…

Antiteisté nebo nenáboženští: Kolik je druhů ateismu a proč v něco věří všichni
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...