fbpx

Každý interiér je jako jedinečná pohlednice, která vypráví příběh těch, kdo v něm žijí

Zveřejněno: 25. 7. 2023

Interiér domu nebo bytu je jako vhled do duše jeho obyvatel. Výběr barev, materiálů, nábytku a dekorací nám může mnohé napovědět o jejich charakteru, vkusu a zájmech. 

Klasika: Zrcadlo minulosti a elegance

Vcházíte do domu, kde se vám otevírá vůně starých knih a dřevěného nábytku. Stropy zdobí nádherné lustry, které rozezní váš krok dojemným třpytem. Před vámi se nachází velká hala s klenutými oblouky a hned na první pohled je patrné, že jste ve společnosti lidí, kteří milují klasiku. Na stěnách visí rodinné portréty v honosných zlatých rámech a na podlaze spočívají ručně tkané koberce v pastelových odstínech. Pohovky jsou potaženy hedvábnými látkami a polštářky, na nichž se snoubí jemné vzory a bohaté zlaté vyšívání.

Stůl v jídelně zdobí krásné porcelánové talíře a stříbrné příbory, což vás nenápadně pozve k posezení. Za zavřenými dveřmi slyšíte melodie klavíru, který je středobodem obývacího pokoje. Na poličkách stojí staré gramofonové desky s nahrávkami nejslavnějších klasických skladatelů. Obyvatelé tohoto domu si rádi dopřávají klidné večery plné krásné hudby a umělecké literatury, kterou si přečtou u tlumeného světla svíček. Obyvatelé klasického domu si cení tradic, elegance a pohodlí.

shutterstock 1793102809

Klasický interiér. Zdroj: Shutterstock


Minimalismus: Jednoduchost a volný prostor

Už na první pohled vás zaujme jednoduchost a praktičnost tohoto interiéru. Do očí bijí čisté linie a zářivě bílé stěny. Při pohledu do kuchyně zjistíte, že veškeré spotřebiče jsou skryty v elegantních skříňkách, a prostorný obývací pokoj je zdoben minimalistickými dekoracemi ve formě abstraktních obrazů a soch.

Doprovodným tónem je tiché hučení moderních zařízení, která se schovávají za minimalistickým designem. Nábytek je vyroben z moderních materiálů, jako je sklo a kov. Veškerý nepořádek je eliminován a místo toho zde najdete prostor pro meditaci a relaxaci, která je pro obyvatele tohoto domu zcela klíčová.

shutterstock 2261848587

Čistota a jednoduchost minimalismu. Zdroj: Shutterstock


Eklektika: Směsice různorodosti a kreativity

Jakmile vkročíte do tohoto domu, zcela vás pohltí neuvěřitelná různorodost a originalita, která je zcela vlastní jeho obyvatelům. Barevné tapety s nápadnými vzory a předměty různých forem a stylů tvoří jeden velký umělecký konglomerát. Židle z různých ér, stoly výstředních tvarů a koberce s pestrobarevnými vzory splývají do jedinečného celku. Na stěnách najdete umělecká díla od různých autorů, od moderních pláten až po graffiti, které bylo důmyslně vloženo mezi rámy.

V knihovně si oblíbené knihy uspořádali tak, aby byly mezi sebou propojené a vytvářely nový smysl. Na poličkách jsou sošky, které obyvatelé přivezli ze svých cest po světě, a stěny zdobí plakáty z filmů a koncertů. Tento dům je jako galerie, kde se setkávají umění, móda a hudba, a kde každý roh skrývá nový příběh.

shutterstock 1272935932

Eklektický interiér vypovídá o kreativním majiteli. Zdroj: Shutterstock


Etno: Vzduch vzdálených kultur a tradic

Dům je prostoupen duší starobylých kultur a zemí, což je ihned patrné na výrazně zdobených dveřích a oknech. Podlaha je pokryta tradičními koberci a na stěnách visí barvitě zdobené masky a ručně vyšívané textilie. Nábytek z bambusu a dřeva má organické tvary, které ladí s přírodními barvami země a rostlin. Přírodní a ekologické materiály spolu s tradičními předměty a doplňky vytvářejí prostor klidu a harmonie.

Interiér s etnickým nádechem odhaluje lásku k historii, kultuře a přírodě. Obyvatelé tohoto domu se nechávají inspirovat lidovým uměním, folklórem a exotikou různých zemí a regionů. Zajímají se o náboženství, filosofii a meditaci, což je patrné i ve výběru literatury a dekorací.

shutterstock 676431391

Etno, to je otevřená mysl a touha po dobrodružství. Zdroj: Shutterstock


Loft: Svoboda a individualita průmyslové éry

Příznivci loftu bydlí v prostředí, které je plné vzpomínek na minulou éru. Ve chvíli, kdy vkročíte do tohoto interiéru, ucítíte vlnu svobody a energie. Vysoké stropy s odkrytými trubkami a kabely spolu s obrovskými okny vytvářejí dojem industriálního ducha a nedotčeného průmyslového prostoru.

Zde najdete nábytek z hrubého dřeva, oceli a kožené sedací soupravy, které zdůrazňují odvahu a individualitu. Na stěnách visí obrazy městského života. Obyvatelé loftu se nebojí žít mimo zažité stereotypy a tradiční prostředí. 

shutterstock 1780215758

Loft - život mimo zaběhlé stereotypy. Zdroj: Shutterstock


Stručně řečeno

Dům je jako plátno, na kterém majitelé mohou vyjádřit svou individualitu a kreativitu. Interiér domu nebo bytu je jako malá galerie, která odhaluje osobnost a zájmy jeho obyvatel. Každý kousek nábytku, každý dekorační prvek a každá barva vypovídají o charakteru a vkusu. Od klasiky až po loft, každý styl odráží jedinečnost a osobnost jeho obyvatel. Ať už preferují tradici, minimalismus, kreativitu, duchovnost nebo svobodu, jejich domov je místem, kde se odrážejí jejich sny, touhy a zájmy. A copak prozrazuje interiér vašeho obydlí?

Související…

Pusťte domů více přírody. Tyto skandinávské interiéry vás budou bavit.
Monika Kovačková

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...