fbpx

Vyhýbat se orálnímu sexu? I tak může vypadat prevence rakoviny hrdla 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Britský vědec nedávno přišel s alarmující zprávou. Na epidemii rakoviny krku, která se rozmáhá ve Velké Británii a dalších západních zemích včetně Spojených států podle něj může nést vinu orální sex.

Zveřejněno: 30. 6. 2023

Obyvatele Spojených států a Velké Británie trápí poslední dvě desetiletí rozmach orofaryngeálního karcinomu. Jde o specifický typ rakoviny hrdla, postihujícího především mandle a zadní část krku, který ve většině případů spouští nákaza lidským papilomavirem HPV. Podle dat společnosti Cancer Research UK je HPV ve Spojeném království zodpovědný za více než 70 % z 8 500 případů rakoviny krku, které jsou zde ročně identifikovány.

HPV se přenáší sexuálně, nejvíce přímým kontaktem s nakaženou osobou. Rakovina hrdla, v níž se infekce může rozvinout, se projevuje bolestmi v ústech; výsevem vředů, které se nedaří zhojit, nebo červených či bílých skvrn; potížemi s polykáním a řečí; zápachem z úst, náhlou ztrátou hmotnosti a pocity „knedlíku“ v krku.

Nebezpečí HPV

Rakovina hrdla zažívá v uplynulých 20 letech v zemích západního světa znepokojující boom. Hisham Mehanna, profesor Institutu rakoviny a genomických věd Birminghamské univerzity, v článku pro internetový magazín The Conversation napsal, že jak v USA, tak ve Velké Británii se v současnosti objevuje častěji než rakovina děložního čípku. Ta má přitom s rakovinou hrdla společného původce – vir z rodiny papilomavirů HPV.

Ve státech, v nichž bylo proti HPV očkováno více než 85 % dívek, mohou z navozené kolektivní imunity těžit i neočkovaní chlapci.

Mehanna je přesvědčen o tom, že zvýšenou pravděpodobností nákazy HPV virem trpí především ti, kteří během života vystřídali několik sexuálních partnerů. Kdo jich měl šest a více, musí podle něj počítat až s 8,5krát vyšším rizikem. Dobrá zpráva ale je, že většina lidí se z infekce dokáže zotavit.

Malé procento pacientů ovšem takové štěstí nemá. Podle profesora je na vině chyba ve specifické složce imunitního systému, v jejímž důsledku se virus v těle množí, nabourá se do hostitelovy DNA, což může způsobit rozvoj rakoviny.

Očkování jako prevence?

Profesor poukazuje na fakt, že v mnoha zemích se mladé dívky proti HPV imunizují podáváním vakcíny, která má zabránit rozvoji rakoviny děložního čípku. Podle něj se množí nepřímé důkazy o skutečnosti, že vakcíny úspěšně brání také rozvoji infekce HPV v ústech.

Zajímavé je, že ve státech, v nichž bylo proti HPV očkováno více než 85 % dívek, mohou z navozené kolektivní imunity těžit i neočkovaní chlapci. Podle Mehannyho ovšem kolektivní imunita nedokáže jednotlivce ochránit před újmou. V roce 2019 byli z toho důvodu ve Velké Británii do očkovacího schématu zahrnuti i hoši. Stejnou strategii v Česku už dlouhé roky doporučuje onkogynekolog Lukáš Ráb.

Související…

Proč by měli očkování proti rakovině děložního čípku absolvovat také chlapci
Kateřina Hájková

 

foto: Shutterstock, zdroj: The Conversation

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...