fbpx

Vztek je sám o sobě zdravý. Jen s ním neumíme zacházet 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vztek nikdy nepotlačujte, škodí to vašemu zdraví. Místo toho se naučte, jak ho zdravě projevit

Zveřejněno: 22. 6. 2023

Vztek je nástroj, který pomáhá identifikovat znepokojivé sociální situace a upozorňuje nás na vzrůstající pocit nepohodlí. Výzkumy dokládají, že pocit vzteku zvyšuje kreativitu, motivaci a pohání nás k efektivním výkonům a důležitým životním změnám. Jak pocity vzteku nepotlačovat, ale současně neztratit kontrolu? Zajímavý pohled přináší online magazín univerzity Berkley v Kalifornii.

Tak za prvé, podle odborníků jsou projevy vzteku přirozené a zdravé. Je chybou předpokládat, že laskavost, soucit a láska je protipólem vzteku a že když se vymezíme vůči tomu, co se nám nelíbí, není to správné. Samotná pozitivita nestačí k tomu, abychom se mohli plnohodnotně orientovat v sociálních interakcích a prožívat naplňující vztahy. Strach společnosti ze vzteku způsobují extrémní případy, kdy vztek vyústí v agresivní chování vůči druhé osobě. Tomu však může zabránit právě naše schopnost tyto pocity regulovat a projevovat ve formě pro okolí přijatelné a bezpečné.

Jak se naštvat správně?

Když chceme vyjádřit narůstající vztek, je dobré začít s tím, co psychologie nazývá  „discomfort caveat “ v češtině můžeme přeložit jako „upozornění na nepohodlí“. Znamená to dát svému okolí jasně najevo, že zažíváte intenzivní emoce, a proto je pro vás obtížné komunikovat jasně. Cílem upozornění je předejít obranné reakci. Když někdo slyší, že se cítíte nepříjemně a konverzace je pro vás obtížná nebo nepříjemná, zvyšuje to pravděpodobnost, že k tomu, co zazní v následujících minutách, přistoupí s empatií. Je to také způsob, jak předejít takzvanému vybuchnutí. Posléze přichází příležitost svěřit se s tím, co konkrétně ve vás vztek vzbuzuje, co si myslíte nebo jak se cítíte.

Když jste naštvaní, pauzy na přemýšlení fungují lépe než pohotové reakce. Jde o to umožnit sám sobě snížit intenzitu vzteku a tím získat nadhled, který vám umožní racionálně zhodnotit situaci a jednat více v klidu.

Být zdravý znamená být někdy naštvaný

Potlačování hněvu nám může ve skutečnosti zdravotně ublížit. Dr. Ernest Harburg a jeho tým na University of Michigan strávil několik desetiletí sledováním skupiny náhodně vybraných dospělých v manželském soužití. Dlouhodobá studie přinesla zjištění, že u mužů a žen, kteří svůj vztek potlačují a skrývají, vzniká vyšší riziko infarktu a dožívají se nižšího věku než ti, kteří svoje pocity dávají najevo. Analýza probíhala 17 let a zúčastnilo se jí 192 manželských párů ve věku 35–69 let.

Cílem je vědomé prožívání

Když na nás přichází vztek, psycholog Howard Kassinov doporučuje se na chvíli zastavit, a to i v případě, že někdo očekává vaši reakci. Můžete mu dát najevo, že situaci záměrně zpomalujete, že si dáváte načas. Když jste naštvaní, pauzy na přemýšlení fungují lépe než pohotové reakce. Jde o to umožnit sám sobě snížit intenzitu vzteku a tím získat nadhled, který vám umožní racionálně zhodnotit situaci a jednat více v klidu. Dr. Howard radí představit si, že řídíte auto v rychlosti 60 km/hod, a najednou šlápnete na brzdu. Ostatní spolujezdci se pravděpodobně vyděsí, budou se bát o svoje zdraví a možná se i naštvou. Jak se změní reakce spolujezdců, když začnete ve vyšší rychlosti brzdit plynule? Podobně přistupujte k vlastním pocitům vzteku.

Související…

Proč zažíváme závist a žárlivost? Naučte se, jak tyto nežádoucí emoce zkrotit
Michal Švehla
 

foto: Shutterstock, zdroj: Greatergood.berkeley

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...