fbpx

Nemějte obavy, co si o vás druzí myslí. Stejně je nezajímáte, říká vědkyně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Na lidech, kteří jsou bezvýhradně autentičtí, je něco nezdolně přitažlivého. Jdou si svou cestou, dělají, co považují za správné a co je pro ně přirozené. Jsou v souladu se svojí identitou a dokážou tvořit hluboké vztahy.

Zveřejněno: 11. 6. 2023

Proč je pro nás obtížné být sami sebou, přestože po tom všichni toužíme? A proč se názoru ostatních nemusíme obávat? Zajímavý pohled přináší server Medium.com.

Výzkumy jednoznačně prokazují, že autentičtí lidé jsou v životě mnohem spokojenější než ti, kteří se řídí svým okolím. Proč se rozhodujeme redukovat svoje pocity a měnit své postoje s ohledem na kolektiv? Důvod je jednoduchý, abychom takzvaně zapadli a byli okolím přijati. Obáváme se, že když budeme upřímní, lidé si o nás budou "něco myslet". Budou nás soudit a mluvit o nás za našimi zády. Známe to všichni.

Když myslíme na někoho jiného, ​​obvykle přemýšlíme nad tím, co si myslí o nás. Samozřejmě existují výjimky, ale ty jednoznačně nepředstavují závažnou překážku na cestě k autentickému a šťastnému životu.

Podle zjištění neurovědkyně Deb Knobelmanové, PhD však lidi obecně nezajímáme natolik, aby o nás nějak významně přemýšleli. Doktorka věd vysvětluje, že výchozím nastavením našeho mozku je myslet převážně sami na sebe a svoji rodinu. Když myslíme na někoho jiného, ​​obvykle přemýšlíme nad tím, co si myslí o nás. Samozřejmě existují výjimky, ale ty jednoznačně nepředstavují závažnou překážku na cestě k autentickému a šťastnému životu.

Jak na autentické já?

Naše opravdovost poroste už se samotným rozhodnutím stát se upřímnější verzí sebe sama. Díky naslouchání svým vlastním potřebám a každodenní práci na sobě přijde i větší autenticita.

Je na každém z nás, čemu dáme v životě přednost. Hluboko uvnitř sebe sama už víme, kdo jsme nebo čím chceme být. Víme, co rádi děláme, co nás baví, co nás naopak nenaplňuje, nebo jaký život bychom vlastně chtěli žít. Americký psychoterapeut a profesor Stephen Joseph ve své knize Autentický: Jak být sám sebou a proč na tom záleží, shrnuje, že pro autentický život si musíme osvojit tři schopnosti:

  1. Poznat sami sebe, své motivy, souvislosti z dětství, vlastnosti i limity (jako skvělý nástroj doporučuje psychoterapii)
  2. Přijmout se takoví, jací jsme
  3. Stát si za sebou a věřit si

Související…

Sebekontrolu si nechte na úřad. Ve vztahu buďte autentická
Denisa Říha Palečková
 

foto: Shutterstock, zdroj: Medium.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...